COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години

Извънредната ситуация за общественото здраве разтърсва световната икономика
Обновена: 14 мар 2020 14:40 | 14 мар 2020 14:06, Елка Василева
131
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки икономически шок оставя някакво наследство и коронавирусът няма да се различава от това. Голямата депресия определи моделите на потребление за десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още витае над германската политика, пише в свой анализ Bloomberg.

Последната финансова криза през 2008 г. предизвика такова отражение върху зрелите демокрации, че те все още се възстановяват, а работниците все още усещат слабия темп на нарастване на заплатите.

Този път има извънредна ситуация за общественото здраве, която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици хората в засегнатите райони свикнаха да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да отменят плановете си за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус вземат много предпазни мерки.

Още по темата

Следите от подобни навици ще се усещат дълго, след като вирусът бъде изолиран, а това ще ограничи сериозно търсенето на различни стоки и услуги. От страна на предлагането международните производители ще са принудени да преосмислят от къде да купуват и произвеждат своите стоки, ускорявайки започналата промяна след търговската война между САЩ и Китай.

В света на бизнеса ще се увеличат възможностите за работа от вкъщи.

„След като бъдат създадени ефективни политики за работа от вкъщи, то те вероятно ще продължат да се прилагат и занапред“, коментира Карън Харис, управляващ директор на консултантската компания Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Университетите, засегнати също от забраната за пътуване, ще трябва да се подготвят още по-добре, за да продължат да обучават студенти онлайн. В противен случай наложените ограничения могат да доведат до закриването им.

Туристическият сектор ще понесе най-сериозният удар, тъй като полетите, круизите, хотелите ще трябва да се справят със сериозния отлив на пътуващи. Определено ще отнеме известно време преди секторът, който наема около един на всеки десет души, да се възстанови.

Продължението на материала четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
15
 
! Отговори
истина преди 4 години
Соц. мутрите на прехода, приватизатори и рекетьори ограбиха активите на пет поколения българи, нарязаха ги на скрап, и с парите построиха хотели, дискотеки и кръчми. Толкова им беше акъла. Как един модерен завод не построиха. Сега пак искат да одерат държавата.
25
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Хората им се ще да се опазят от всичко и да живеят вечно - ама ако вечно се пазиш - егати и скапания вечен живот дето ще е.
24
0
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Стига с това онлайн бе !Животът на живо е несравнимо по-сладък.Още малко ще искате и на море да ходим онлайн, и сeкс да правим виртуално ...Сигурно и биричката ще трябва да си я пием въображаемо !?*** фалшивия свят !
23
1
 
13
 
! Отговори
Вечера преди 4 години
Вчера отивам до Лидел да си взема бира, те го затворили заради параноясалия ***. Трябваше да бия път чак до нон стопа.Няма да се разберем тъй, да знаете
22
0
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Абе да ти кажа, от Лидл купуваме Premium черните им шоколади и аз през 2 седмици купувам по 10 на един път. Също вчера взех и разни протеинови барове- с жена ми сме запалени по фитнеса, овесени ядки, банани, телешки стекове, зехтин, мюсли, зеленчуци, ама ние така си пазаруваме по принцип. Каквото по принцип пазаруваме, това и купих. Нищо повече като количество. Но наистина грабеха като невидели. Нищо полезно не грабеха обаче. Всичко, което аз си купувам по принцип, го имаше.
21
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Да Отрезвяването е много ценно. напълно съгласен.
20
1
 
12
 
! Отговори
Карантията преди 4 години
Аман от пророци. Тук всякакви *** се състезават да дават каквито им скимне пророчества, а истината е, че НИКОЙ не знае какво точно ще се случи до края на годината.
19
1
 
33
 
! Отговори
Отрезвяване преди 4 години
Това е за да се очистим, бяхме си повярвали много ние човеците, но сега ни се показа, че сме най-обикновени бозайници с първичен инстинкт съществуващи в стадна форма с ограничено мислене и не сме напреднали и сантиметър!Много хора ще осъзнаят, че толкова скъпите вещи и имоти са им напълно ненужни и са пренебрегвали човешките отношения, простите неща и щастието да обичаш и да бъдеш обичан!
18
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Китай пребори вируса с изолация, дисциплина,не допускане на паника и финансови мерки,от 01.04.ни чака Китайския вариант ако искаме да се спасим.
17
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Дано съм лош пророк но карантината може да убие повече хора от короната. Карантината е непроизведена стока и не извършена услуга - това са милиарди загуба за икономиката - това са некупени ковйози, неизвършени трансплантации, неродени деца, неповишени пенсии.Кое е правилно и разумно никога няма да разберем.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плебса изкупи тоалетната хартия и олиото. Хубаво, ама нещо за ядене да си бяха взели.Вчера в Лидел, един си беше взел 6 млечни шоколада - сигурно си мисли, че ще почнем да умираме от глад и ще продава блокчетата на бройка, като евреите в концлагерите..Facepalm
15
3
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Бог няма да те опази, ако сам не вземеш мерки! Както се казва: "Помогни си сам, за да ги помогне и Бог!". Бъдете отговорни и носете маски, дезнфекцирайте си ръцете, не се блъскайте в транспорта, по опашки и сeлcки вечеринки в Лом. Излезте, разходете се в парка, в планината, в квартала, ама не да ми се съберете мъpшитe квартални с бебетата на групи от по 30, ами се разходете сами със семейството си. И ние сме с малко бебе- отидохме на вилата днес, от там ще работим идните 2-3 седмици с жена ми.
14
0
 
10
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 4 години
Най-великото в живота е естественият ход на нещата, хората не са безсмъртни, а вирусите още повече, до лятото ковида ще е история, и само Тиквоний ще ни го напомня, самоизтъквайки се, как се е справил като Боримечката кралимарковски.
13
2
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тази сутрин разправяха как пред магазина един дебел Гербаджия прередил към 50 души с викове "Имам пари бе" и изкупил луканките и суджуците.
12
3
 
10
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
Бог пази България ... нито тикви нито калинки безхаберници крадливи правят някакво добро за населението ...мафията у нас и в Италия убива обществото бавно и мъчително по това си приличат двете територии
11
1
 
21
 
! Отговори
Любака преди 4 години
Давайте само така, апокалипсис, края на света, крах, страх, паника....Как не Ви омръзна уважаеми *** и как един не написа, спокойно бе хора, светът се е сблъсквал с много по-страшни неща, но ето ни тук и утре ще ни бъде.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За конспираторите ще кажа, че хора които виждат сянката на заговора зад всеки ъгъл са загубени за обществото като личности. Къща в Барселона, премиер, президент, Путин... Абе вие нормални ли сте бе? То е ясно, че не. Това в което може да сте сигурни е, че богатите, които неистово мразите са богати в едно общество на ред и благоденствие. Богатството в период на смърт и нищета е НИЩО! Няма стойност. Богатия човек не такъв ако излиза от вкъщи и гази кал!
9
3
 
43
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Колкото по-пpoст и беден, толкова по-запасен. То си личи какво са изкупили- по 50 бутилки олио. Вкъщи консумираме по 1 бутилка за 3 месеца. Със- зехтин пълно из магазините. *** зехтин не яде. Изкупили боб и леща. Бялото брашно- 1 пакет няма и товари *** в немската 15-годишна бракма. Най-запасяващите се нито маски имат, нито нищо. Не мислят за нищо друго, освен за плюскане. Нормално е нископлатени бачкатори да мислят затова. Именно затова са и слугинаж- грешно мислят. Толкова им е акълът.
8
3
 
8
 
! Отговори
Деберцен преди 4 години
Ако изкупите храната, ще ям листа И пръст - то сега иде пролет, а прясната зеленина е най-вкусна. Ще иМа да Си рупам до септември-октомври.
7
10
 
21
 
! Отговори
Цоронажирус Братмеее преди 4 години
Видя се колко е доверието в правителството на Борисов..За един ден изкупиха магазините, щото никой не вярва, че имаме хранителни запаси.Лъгани сме години наред и сме си патили.