COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години

Извънредната ситуация за общественото здраве разтърсва световната икономика
Обновена: 14 мар 2020 14:40 | 14 мар 2020 14:06, Елка Василева
131
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки икономически шок оставя някакво наследство и коронавирусът няма да се различава от това. Голямата депресия определи моделите на потребление за десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още витае над германската политика, пише в свой анализ Bloomberg.

Последната финансова криза през 2008 г. предизвика такова отражение върху зрелите демокрации, че те все още се възстановяват, а работниците все още усещат слабия темп на нарастване на заплатите.

Този път има извънредна ситуация за общественото здраве, която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици хората в засегнатите райони свикнаха да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да отменят плановете си за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус вземат много предпазни мерки.

Още по темата

Следите от подобни навици ще се усещат дълго, след като вирусът бъде изолиран, а това ще ограничи сериозно търсенето на различни стоки и услуги. От страна на предлагането международните производители ще са принудени да преосмислят от къде да купуват и произвеждат своите стоки, ускорявайки започналата промяна след търговската война между САЩ и Китай.

В света на бизнеса ще се увеличат възможностите за работа от вкъщи.

„След като бъдат създадени ефективни политики за работа от вкъщи, то те вероятно ще продължат да се прилагат и занапред“, коментира Карън Харис, управляващ директор на консултантската компания Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Университетите, засегнати също от забраната за пътуване, ще трябва да се подготвят още по-добре, за да продължат да обучават студенти онлайн. В противен случай наложените ограничения могат да доведат до закриването им.

Туристическият сектор ще понесе най-сериозният удар, тъй като полетите, круизите, хотелите ще трябва да се справят със сериозния отлив на пътуващи. Определено ще отнеме известно време преди секторът, който наема около един на всеки десет души, да се възстанови.

Продължението на материала четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Само да питам преди 4 години
Какво стана с "чумата" по свинете??
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това са фейк новини.Напълно възможно е вирусът да мутира и да стане по-малко заразен или несмъртоносен.Като спинът за маймyните.След 9-10 месеца ще има ваксина за него.Какви години,каква промяна?Какво ще стоите затворени вкъщи и няма да излизате до краят на животът си ще носите скафандри с кислородни бутилки? Ще поставяте под двумесечна карантина всеки който е кихнал или се е изкашлял?А най-добре да посетите психиатър да ви предпише нещо за параноя например трицикличен антидепресант.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е изработка на алчните тирани но забравят едно който какво посее това жъни
43
4
 
2
 
! Отговори
Don't worry бе преди 4 години
До есента ще има ваксина, но най-вероятно ще струва близо 1000 лева.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИзгорЕхме!
41
4
 
5
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Важно е да работят театрите, за да спасим културата
40
1
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Аз, като работя от вкъщи, няма кой да ме разсейва- "айде да пием кафе", "айде тенис на маса", "айде джага", "айде плейстейшън". В офиса само се мотая. А, като съм от нас, сядам сериозно от 7 сутринта и до обяд съм си приключил работата за деня. Затова и по принцип в офиса ходя 2-3 пъти седмично макс, но от 2 седмици нашият офис е затворен за неопределено време. Всички сме от вкъщи, както и стотици други фирми в София. Ще понамалее струпването на хора заради Home office-а навън и ще е добре.
39
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 4 години
До Тонката-Ще призная Бойко за супер-герой, ако открие супер - ваксина срещу вируса. Иначе, ще продължавам да си твърдя, че за 10-те години управление на ГЕРБ много лоши неща се случиха в държавата.
38
1
 
6
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
До OptimaТочно така. Светът се е изправял срещу безброй вируси като в Европа от чума са починали 20 милиона половин европа. Тогава медицината не е била толкова развита като. Този вирус ще отмине като другите (свински грип) и животът ще продължи като дадем жертви. От всички точки на света идват че са открили лекарство даже и да не открият пандемията ще изчезне след време. Много паника за нищо като има 160 хиляди заразени 65 хиляди излекувнаи и 5500 жертви.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво стаа с добрия стар спин? Ако се мре от болест, да е спин!
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са закопняли за мащабен сеир като това дето се случва сега. Нещо различно, нещо свежо. Нека.
35
3
 
4
 
! Отговори
Променлив преди 4 години
Е те тва е! Седим си дома, бачкам от дивано, глеам ТВ и получавам пари. Мечта, добре че бе тоя вирус ..
34
0
 
2
 
! Отговори
Фейсбук търси фермер преди 4 години
На нано роботите вирусите не им пречат тъй че да си бачкат , ся да видим софиянци програмисти 3D боб ядат ли или не ......щото г***3 папира свърши по магазините.
33
0
 
11
 
! Отговори
овчи-калпак преди 4 години
Само да не посегнат на гей-парадите. Че какво ще правим, ако ги забранят.
32
2
 
14
 
! Отговори
Optima преди 4 години
Нищо подобно няма да се случи. Света се консолидира много бързо за намиране на ваксина. Всички най-добри специалисти в тази област вече получават милиарди от филантропи като Бил Гейтс и развитите държави. Изследванията текат от нова година. Четох че този вирус е уникален с бързото си проникване през имунната система на човека защото идва от прилепите които имат суперсилна имунна система. Така че COVID-19 е еволюирал в трудна среда да оцелява. Но ще му хванат слабото място. 100% убеден съм.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един чичко с мустачки не успя с една работа за това днес се чува птичи,свински,корона
30
9
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Бойко пусна вода на Перник,Бойко спря пълчищата бежанци идващи към България,Бойко ще победи и коронавируса въпреки саботажите на некой хора къде искаха да съберат колкото се може повече хора на връх Шипка:):):):)БАТМАН помага на хората в беда:):):):)И после хората естествено гласуват за него на избори:):):)
29
0
 
13
 
! Отговори
бум преди 4 години
Ще отшуми като свинския грип и това. Стига сте паникьосвали
28
0
 
7
 
! Отговори
Параноясала Загорела преди 4 години
Вярно ли щели да спират и ПОРНОТО?!Това би означавало да правим секc едни с други - БЛЯКС!
27
2
 
4
 
! Отговори
Кой както може преди 4 години
В Сингапур, държавата на строгия ред и тежките глоби, не допускат и масово заразяване с коронавирус. Затова няма и хаос и непоносими загуби за икономиката. Един американски генетик ги хвали, че от самото начало проследявали точно и изолирали заразените и контактните хора около тях, а и веднага разработили система за бързо и ефективно тестиране на потенциалните болни. И няма мърдане от карантината. Тази картинка прилича ли ви на случващото се в Тиквостан? Затова епидемията ще ни съсипе.