България получава 812 млн. евро за борба с COVID-19

Средствата ще бъдат използване за медицински цели и за бизнеса
15 мар 2020 21:05, Нели Христова
201
България получава 812 млн. евро за борба с COVID-19
Снимка: БГНЕС

България ще получи общо 812 милиона евро от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки, съобщава БНР.

В петък Еврокомисията съобщи, че е готова да увеличи на 37 милиарда евро сумата за тази цел.

Част от сумата ще бъде отпусната като ликвидност, а друга част – от съответния бюджет на ЕС. България ще получи съответно 122 милиона и 690 милиона евро.

Освен това, страната ни все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни  фондове след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса. Страните членки, на които са останали тези пари, ще ги използват срещу заразата, вместо, както досега, да ги връщат в хазната на Съюза.

Така България ще разполага със сумата от 1,358 милиарда евро по това направление.

Освен за медицински цели, средствата ще бъдат използвани в помощ на най-уязвимите сектори на икономиката като малките и средните предприятия, пазара на труда и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
31
 
! Отговори
Няма такава Държава преди 4 години
Сега ще почнат един проекти, програми. От пусто в празно, консултанти на консултантите. Дали и 5 кинта ще се използват в полза роду! Следете развитието и ще видите.
75
1
 
35
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Въпрос за един милион! Колко от тия пари ще отидат по предназначение?
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер 64, бе то корона по-добре звучи от радиация.
73
1
 
19
 
! Отговори
Повече цинизъм преди 4 години
Проблемът не е в самия вирус, защото тежките усложнения са при малък процент от болните. Проблемът е в "оптимизираната" медицина по неолиберални догми в почти целия свят. Затова при такава голяма епидемия няма как да стигнат нито апаратите за асистирано дишане, нито специалистите за работа с тях. Част от пациентите в тежко състояние ще умрат, защото организмът им не може да издържи заради другите болести. А друга част - защото не е останал медицински капацитет да им се помогне. Гадно, но факт.
72
1
 
32
 
! Отговори
До Бойко от българин преди 4 години
Бойко, редно е да дадеш някакъв процент на лекарите и медицинските сестри. Не мисли само за бизнеса и хотелиерите.Повече да не смееш да унижаваш медицинските сестри. Именно те се грижат за болните,в някои болници няма дори спирт в момента. Помисли и те си имат семейства и деца.
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо за какво бил този внезапен интерес към благополучието на българите:) Дори и на тези оставени да мизерстват с 250 лв. пенсия, умирайки от глад и без пари за лекарства. Ама иначе сега голяма загриженост, само на думи.
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв *** трябва да си да пишеш *** коментари когато целия свят е изтръпнал заради вируса. Когато починат близките ви вече ще е късно да си променяте мнението. Смъртността в Италия е около 7 %. Заради липсата на дисциплина и поради качеството на здравната система при нас ще е най-малко 10%. 70% ще се заразят и от вируса и от тях 10% ще умрат. Това преди 490,000 мъртви от 7 милиона.
69
1
 
30
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 4 години
Оох котьооооо почва лапането.....те за това нашите дръвници бързаха с извънредното положение....
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е ясно,но защо няма резултат от народа,защо живеят бедно всички ме.сестри и трябва да работят за 700лв.Те парите ще ги инвестират за фитнес,футбол за сестрите да могат да спортуват.Колко персонал има в България и ако разделят парите и колко ще останат,не ще се инвестират в София ГЕРБ по болниците да не се разболяват депутатите-***,Атанасова,БИКОВ
67
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аахххаааааа ето що било. Сега хиените съвсем ще забравят за болните. Първо парите. Затуй Бойко и генерал се притесняват че нямало достатъчно болни.
66
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целтс е постигната.Пускайте хората да работят, че ще пукнат от глад, а не от измисления вирус.
65
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка пандемия си има и добри страни. Видяхте ли? Големите бизнесмени ще усвояват. Народът няма да усвоява, или ще получи трохи от милиардите, а бизнесмените ще си купят нови играчки.Защо не дадат на населението тези пари, които да влязат при бизнесмените чрез пазара?
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ковентарите до тук показват и дорерието към управляващите и власта.
63
1
 
45
 
! Отговори
А преди 4 години
Машалла! Честито на печелившите! Сега вече цялата история се връзва...
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ще отидат тези парички. Във всеки случай народа нема да ги почувства както и до сега ще дадат по малко и на електората - на държавните служители , за бонуси на власта.
61
2
 
39
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Няма да откраднат почти всичко. ГЕРБ всичко ще откраднат.
60
2
 
39
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Сега какъв грабеж ще падне!
59
1
 
37
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Ооох майка. А познайте къде е отидат тези пари хихихи.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64 airИмаш висока темперетура, очите ти са зачервени. Веднага *** до болницата , че има голяма вероятност да си заразен с коронавируса
57
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе тия луди ли са дайте маски пари не давайте че тия яко пипат с краката крадат