САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие

Западни издания за пандемията от коронавируса
1 апр 2020 21:21, Елка Василева
130
САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие
Снимка: архив, БГНЕС

Надеждите за скорошно възстановяване от коронавирусната пандемия бяха помрачени днес, след като президентът (на САЩ) Доналд Тръмп предупреди, че предстои много болезнена борба с вируса, по време на която в САЩ ще починат най-малко сто хиляди души, пише в. "Вашингтон пост".

Световната икономика преживява сериозен спад на фона на трудностите, които изпитват компаниите и домакинствата във връзка с въведените заради пандемията ограничения, отбелязва американският всекидневник.

Три месеца след началото на пандемията на коронавируса американските политически лидери подчертават, че Съединените щати са изправени пред трудния избор между икономическото благополучие и опазването на човешкия живот, пише в редакционен материал в. "Ню Йорк таймс".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо изрази мнението на мнозина други, че всеки живот е безценен и че правителството трябва да е готово да жертва икономическото благоденствие, за да предотврати смъртни случаи.

Вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик обаче защити миналата седмица противоположната позиция с аргумента, че американците трябва да се върнат на работа дори и това да причини смъртта на техните баби и дядовци, които, според него, доброволно биха жертвали живота си в името на икономическия растеж. Мисълта, че трябва да бъде направен подобен избор, е погрешна, изтъква "Ню Йорк таймс". Макар политиците понякога да са принудени да правят избор между живота и парите, сегашната ситуация не е такава. Американската икономика трябва да спре да работи, за да бъдат предпазени както човешкия живот, така и дългосрочното икономическо благоденствие, пише американското издание.

Още по темата
Британският вестник "Таймс" се фокусира върху решението на британския премиер Борис Джонсън да поеме контрола върху дейността по намиране на химическите материали, необходими за правенето на тестове за коронавирус. Джонсън пое този ангажимент, след като правителството призна, че доставките на химическите материали, от които се нуждаят здравните работници в борбата с коронавируса, стават прекалено бавно.

С наближаването на пика на разпространението на коронавируса е много лесно фокусът да падне предимно върху медицинското измерение на кризата и да бъде игнорирано негативното й въздействие върху икономиката, пише в. "Дейли телеграф". Правителството води гаранционна политика на стойност стотици милиарди паундове с надеждата, че компаниите ще преминат през бурята. Всеки ден обаче чуваме все по-тревожни новини, които водят към мисълта, че дългосрочната карантина ще бъде все по-трудна за поддържане. Отговорът на Великобритания на кризата, изразяващ се в преустановяването на много икономически дейности, се очаква да свие производството с 15 процента - по-тежък удар от този при финансовата криза от 2008 г., изтъква британското издание.

Френският вестник "Фигаро" се фокусира върху изказванията на президента на Франция Еманюел Макрон при вчерашното му посещение в завод за производство на хирургични маски в град Анже, Западна Франция. По време на посещението си в завода Макрон се раздели с традиционните си изказвания в духа на икономическия либерализъм, отбелязва "Фигаро", имайки предвид думите на френския президент, че в периода до края на годината Франция трябва напълно да възстанови независимостта си в сферата на производството на хирургични маски. Дали това е просто смяна на начина на говорене или истинска промяна в подхода, пита френският всекидневник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Както се и очакваше САЩ са въздух под налягане!!! Този път и печатането на зелени гущери няма да ги спаси ! Потъват ! Русия ще спаси света!!!
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТИ помощта с какво ще им помогне? Ама като Русия си избра Тръмп, нека си му помага. Не е гавра, помощ си е.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв избор.
16
9
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
То е като в Северна Корея и Китай. Там имат повече концлагери от места за посещения. Финансова независимост в Русия имат само олигарсите и подкупенните предатели като Путин, които имат скрити стотици милиони. Ако не си в Москва или Санкт Петербург, ходиш да ловиш в степите за храна.
15
12
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Русия се изгаври със САЩ като прати хуманитарна помощ, заради неспособност на "най-яката икономика" да се справи с пандемията !
14
10
 
31
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
САЩ още не вярват че СВЕТА е Спрял . Ние мислехме че САЩ са Най- Мощния Мотор на Цивилизацията , явно е те се предават . Не съм Поликоректен НО - Разчитаме на Русия , както във Всички Войни .САЩ ще са Премазани от Коронавируса след 1 Месец .
13
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"в САЩ ще починат най-малко сто хиляди души"Скромна, но балансирана прогноза.Ако не 100, то 200. Здравето там е бизнес.
12
6
 
37
 
! Отговори
истина е преди 4 години
В САЩ дилема няма !! Доларите са на първо място !
11
25
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Вече не само лекарят , но и Путин вече е с коронавирус, потвърдиха го официално!!!Малкото Джудже бере душа, вируса не подбира, живота е жесток!!!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв избор не съществува. Човешкият живот без икономика и финанси е болезнена смърт. Такъв е днешният свят. И двете неща вървят заедно. Едното без другото е абсурд.
9
9
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Каквото и да направят в САЩ все ще е грешно и фатално ! Бог да просит Америка ! Хи-хи-хи !
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже са много "умни" сега ще търпят поражения и на двата фронта,огромна загуба на хора и съсипване на икономиката!
7
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А има ли такъв избор в Русия?Всички знаем, че там икономическото благополучие прелива, а за човешкият живот и цената му просто не е необходимо да се споменава...
6
4
 
7
 
! Отговори
А преди 4 години
Ще се сетят избора е тежък спор няма но трябва да се избере това което ще нанесе по малка вреда погледнато напред във времето.
5
2
 
17
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Г-да журналисти,много внимавайте как представяте т.нар."новини"-като заглавие и съдържание.Минахте всякакви граници,и законът ще започне да ви преследва.Създавате неоснователни страхове и паника в народа.Това не може да продължава.На всеки ще му се потърси отговорност.
4
13
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добър вечер селяни прости!!!Агент Тони Ламота!ЦРУ!!!
3
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо просто възрастните хора и хронично болните хора не спазват карантина, а останалите да работят?
2
7
 
14
 
! Отговори
sperko преди 4 години
Че то досега не е имало кой знае какво икономическо благополучие.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна му памет и поклон пред д-р Ли Уънлян, офталмолог от болницата в Ухан, първи бил камбаната за новата китайска чумa!