Броят на болните от COVID-19 в Турция расте най-бързо в целия свят. Защо?

Експертите се страхуват, че съседката ни ще се превърне в новия епицентър
12 апр 2020 18:00, Нели Христова
154
Броят на болните от COVID-19 в Турция расте най-бързо в целия свят. Защо?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът в Турция пристигна късно, но когато епидемията започна, броят на болните нарастна по-бързо отколкото във всяка друга държава в света.

Преди по-малко от месец в Турция, чието население е около 80 милиона, нямаше нито един регистриран случай. Днес, на 12 април, болните са повече от 52 хил., а починалите - 1101. Експертите се страхуват, че именно съседката ни ще се превърне в следващия епицентър на заразата.

Още по темата

Броят на починалите спрямо заразените показва сравнително нисък коефициент на смъртност. Но през последните дни заразените нарастват с по 3000 души на ден, а днес - 5138. Турция въведе същите ограничения като тези в останалите държави - затвори училищата, университетите, кафетата, спря молитвите и забрани полетите от определени страни. Но въпреки факта, че случаите продължават да растат, Ердоган отказва да въведе пълна блокада на страната - хората там още се разхождат свободно, пътуват от град в град.

В 80-милионна Турция живеят най-много мигранти, а страната е посещавана от близо 50 млн. туристи всяка година. Икономическата ситуация в страната обаче беше притеснителна още преди пандемията от COVID-19. В Турция вече имаше висока безработица, инфлация и предстояща заплаха от рецесия заради масивно обезценяване на валутата й през 2018 г.  Освен това здравният сектор бе отслабен - след неуспешният преврат през 2016 г., турското правителство включи в черния списък около 15 хил. здравни работници. Сред тях е и Мустафа Улалси, който е експерт по коронавирусите. За него се твърди, че е свързан с преврата.

И все пак, две седмици преди първият регистриран случай, стана ясно, че държавата осъзнава нуждата от блокада, ако вируса се разпространи. Емра Алтиндис, професор в Бостънския колеж, който изучава епидемията в Турция, казва пред The ​​New Yorker, че повече от две седмици преди първия случай на коронавирус, знаците в страната са добри. На 24 февруари министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коча публично заяви, че Ухан и Италия са се справили чудесно, като са обявили пълна блокада. Той също така сподели, че се е чул с министрите на Иран и Ирак, които са били категорични, че не са взели мерки и това е довело до разпространението на заразата.

Но по думите на Алтиндис, единственият човек, който може да взима решения за блокада, е Ердоган. А той не е убеден. Според Financial Times турският държавен глава често е обвиняван, че налага прекалено твърди мерки, но в случая с борбата с COVID-19 ситуацията е различна.

На 11 март, когато е обявен първият случай, Коча заявява, че болестта в страната е ограничена, а вирусът не е по-силен от мерките, които Турция ще предприеме. Но според Каган Кизил, професор по невронаука и генетика в Асоциацията на германските изследователски центрове "Хелмхолц", бързото ускорение на заболелите в Турция е в резултат на това, че социалната мобилност не е възпрепятствана за разлика от Ухан.

Мерките в страната са доста объркани - първоначално тя затвори границите си за Китай и Иран, но остави всички останали отворени, за да може туристите да продължат да идват. В началото на епидемията тестовете, които са проведени, са малко. Всички са прекалено съсредоточени върху това да тестват хора, които са дошли от чужбина, но по това време болестта вече е в страната.

Друг фактор се оказва начинът, по който се отразява разпространението на заразата вътре в страната. Според Washington Post религиозните учени "доминират отразяването" и се фокусират върху разговора за ролята на "извънбрачните отношения, изневярата, хомосексуалността и аналните отношения" и как те са свързани с разпространението на коронавируса.

На 12-ти март случаите вече са 47. Молитвите в джамиите са забранени, но вече е твърде късно. Над 16 милиона души са взели участие в седмичните молитви, докато COVID-19 вече е в страната. На 17-ти март е регистриран първият смъртен случай, а Ердоган не се е появявал публично от първия обявен случай. Това кара експертите да вярват, че ако нещо се обърка, Коча ще поеме вината.

Президентът се появи на 18-март, за да убеди народа на Турция, че положението в страната е по-добро от това във Франция и Великобритания и те ще се справят с вируса благодарение на "молитви" и "търпение". Той обещава, че до седмица - две положението в Турция ще е стабилно. В следващите дни се приемат още мерки, на възрастните хора над 65 г. е забранено да излизат. Ала ситуацията не се подобрява.

Според The New Yorker проблем представлява и факта, че дори Италия, която се огъва пред коронавируса, има повече лекари и сестри на 1000 души, отколкото Турция. През това време, според новинарските емисии в страната, положението там е по-добро от това в съседните й държави. Турция отказва да върне уволнените медици на работа и се опитва да наложи цензура - 400 души са били арестувани заради постовете им в социалните мрежи, разкриващи истинската ситуация в Турция.

На 3 април Ердоган все пак реши да вземе мерки - той постави под карантина 31 населени места, никой не можеше да напуска големите градове в продължение на 15 дни, а младежите под 20 години получиха забрана да излизат навън. Случаите продължиха да се увеличават. Три дни по-късно Коча заяви, че се тестват 20 хил. души на ден и нареди да се носят маски навсякъде. Държавата обеща, че ще ги осигури безплатно.

Според Алтиндис има две причини, поради които Ердоган не иска да наложи блокада - първата е, че икономиката на страната няма да издържи подобна мярка, втората причина е, че той вярва в теорията за масовия имунитет, въпреки че това не е публично обявено. По думите му: "Това сега е диктатура. Той решава какво ще стане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В едната статия пишете, че Британия се очаква да поведе Класацията, в тази, че това ще е Турция.Да, Вирусът е коварен и опасен!Но, вместо да сеете излишна паника, повтаряйте призива за:- спазване на социална дистанция - спазване на самоизолацията- носенето на маски - миене на ръцете и лична хигиена.А, и още нещо, Тази Година Туризъм няма да Има!!!!!!!!
23
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото турчинът е мърляв човек, затова. Чисто, просто ясно. Ниска хигиена= огромен брой заболели. Справки- вирусът по цял свят тръгна от гетата, от мърлявите хора- *** в САЩ, ломските сeляндypи тук, гастарбайтерите и т.н.. В Турция масовият човек е Боже, опази. Страшно мръсен. Не искам да се засегне някой добре платен турчин от Истанбул или Анкара, но те си знаят кой какво представлява. Масово Турция тъне в мизерия и затова тичат 40 милиона турци да бачкат черен труд из ЕС.
22
7
 
16
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Оставният проблем на Ердоган е иконмическия колапс на Турция който е неминуем.Турция се посещава от 50 милиона туристи годишно. Тая година колко ще отидат максимум 5 милиона ентусиасти. Построиха най-голямото летищи в Истамбул което, ще събира прах поне още година. Всички производства на авточасти са и коли са свързани с ЕС, който ще намали производството но полвина. И като капак Султана се скар яко с Евро Съюза с бежанците и зъбенето. Скара се с САЩ за С400. Няма кой да му помогне с кинти!
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да не се занимаваме с бившите исегашни империи. Те имат и опита, и хора, и технологиите и индустрията за да се справят със заразата. Жертвите няма да бъдат повече от 2 -3% от заразените!
20
13
 
13
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 4 години
До Анонимен 25То няма как да не ги следиш нещата ... гай *** всичко знае и само той знае ...Досега Германия е направила най-много тестове в цяла Европа - 1.3 милиона. За сравнение - Великобритания, Испания, Турция и Франция са направили по около 350 000, Италия - близо 1 милион. А колко са направени в бантусттана буллгейристан ... 18 500 ...Бегай сега обратно в котччината си, сичкознаещия чушкопек!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което ще се случи на Цветница е малко да се отпуши шлюза, но за младите и силните. Същото нещо би трябвало да се случи и на Великден. След това трябва да се отворят стадионите, за да отидат хората да спортуват. Трябва да се отворят градинките и парковете. Всички започваме да развиваме един Стокхолмски синдром. Трябва да се опитаме да преодолеем това нещо. Следващата стъпка е децата да тръгнат на детски градини и училища. Силно се надявам, че проепидемичването ще стане до 13 май. Тогава би трябвало нещата вече да са приключили и да се върнем към нормален живот, каза Мангъров.
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вай, вай, Аллах се е разгневил на турците. Няма да се плашите, турчета. Аллах е строг, но справедлив.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера имаше статия как в Русия заразените се увеличили за ден с 2000. Отворих данните и се оказа лъжа - не знам откъде в този сайт е гази привързаност към лъжата.
16
8
 
16
 
! Отговори
Св.ПтеродактилЛешояд преди 4 години
Всъщност на никой нормален човек не му пука дали англичани, турци и американци ще ***. Що ни занимавате с тия грозни раси?
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото в Истанбул гъстотата е 3000 души на кв. км. Там са буквално един върху друг.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държави,които теставт масово не са за пример- Италия и Испания например.
13
9
 
19
 
! Отговори
Осман Ястреблията преди 4 години
А опитите мъж да забременее продължават ли да нарастват с пропорционални темпове?
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ броят на заразените расте много по-бързо - населението им е 4 пъти повече от Турция, а заразените са 11 пъти повече - над половин милион. А дневно се увеличават с над 30 000. Загиналите за ден в САЩ са 20 пъти повече от Турция (при разлика в населението 4 пъти).
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо? Защото са ориенталска клоака.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви притесненияТурските болни - най-здравите болни.Да живей Турция!
9
3
 
19
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Основния проблем е пренаселения Истамбул. Там има много ***. Сигурно са 20 милиона с предградията. Ако сте забелязали мегаполисите като Ню Йорк, Лондон, Париж, Ломбардия, там където са концентрирани адски много хора става неконтролируемо! Нас това ни спадява една София само дет са 2/3 от случайте ама много по добре!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата отива на изтърване в съседната къща. Лошото е че имаме обща ограда. А иначе като въвеждахме мерки, те се надяваха да ги подмине.Сега ще се види и доброто им здравеопазване, и мъдростта и човеколюбието на султана им. Ще развъждане кесията и ще му простят. Даже и местни клакьори ще напишат възхваляващи слова.
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото в Турция тестват масово по 30 000 на ден.По-добре да регистрираме висока бройка в началото и да пада постепенно от колкото да пълзим на горе до като другите се възстановяват.Но като държат изолирани вирусолозите и ни облъчват коремни хирурзи така ще е.
6
0
 
18
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Айде чакаме ги и тия братя да започнат да се завръщат! Помагаме на братята македонци, а те не искат и да ни чуват! Помагаме и на братята роми, а те само да се възпроизвеждат имат като задължение! Абе чудни сме!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как така новия епицентър бе експертите? Ама недейте така моля ви се не се опитвайте да отнемете пъровто място на хамерикаските щати,те обичат да са първи във всичко.