Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Просто статистикаЯ си прочети какво си написал, моето момче.
214
1
 
3
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
до 220:ами ако беше учило Биология щеше да знаеш че Латиносите сме към Кафявата раса ама като си бягало от часове откъде да знаеш та... пък и къде съм казвал че съм Бял?казах за Азиатките че имат много по бяла кожа от Ориенталските ви кози(набедени за красавици хаха)
213
0
 
4
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
до 222:а Марешки като го гледам жив Викинг хах
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със същия успех може да съдят и господ :D
211
9
 
4
 
! Отговори
Колев преди 4 години
Не вярвам на хора ядящи прилепи и разни други гадинки. Нет рябва да допускаме тези скакалци в Европа, току виж след 2-3 поколения президента ни е с дръпнати очи.
210
0
 
3
 
! Отговори
Болшевик 1917 преди 4 години
А, долара пак скочил!!
209
2
 
3
 
! Отговори
смех преди 4 години
Ти па латиноамерикансли сбърканяк си минал покрай бял.Уахахаа
208
3
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Запада го очаква не само Велика Депресия. Буквално ще станат цървулани. За последните 3 години ЕС напечатаха 3 трилиона Евра без покритие и възвръщаемост. Първо онзи бушмен от Люксембург и сега тази Фон дер лайър. 3 трилиона. Ще ги плащат чак внуците ни с мизерия, да го знаете.
207
0
 
4
 
! Отговори
А НЕ! преди 4 години
До Uo ShinКАУБОЙСКАТА работа е все едно някой да ти изгърми един в зъбите, да ти подаде кърпичка да си обършеш кръвта, после да иска да му благодариш.Китайската е да се пазарят за цената на помощтта - за да дойдеш пак.Не приписвайте злия нрав на господарите си на китайците!
206
4
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Аз не знам какво повече можеше да направи Китай за да спре вируса. Може би да бомбардира с *** половината от 12 милионен град, да затвори 50000 чуждестранни граждани-агент, търговци, инженери, туристи и да ги набута в изолатори.Сега Запада си знае че не може нищо да каже защото първо САЩ разработват биооръжия, ГМО и всякакви други гадости, второ всички пенсионни фондове на Запада са инвестирани в бъдещи печалби от Китайски износ. Запада го очаква Велика Депресия
205
5
 
3
 
! Отговори
Uo Shin преди 4 години
Китайската работа е все едно някой да ти изгърми един в зъбите, да ти подаде кърпичка да си обършеш кръвта, после да иска да му благодариш.
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанският грип идва от САЩ.Чумата идва от Киргизстан.MERS-COV тръгва от Саудитска Арабия през 2012 г. и т.н.
203
2
 
6
 
! Отговори
до Трактор преди 4 години
Какво знаеш ти за китайската култура бе!?!Ти книга отватял ли си в живота си?!?..Егати и ***!!
202
6
 
7
 
! Отговори
Чеки Джан преди 4 години
Кой Свят!?!..Евроатлантически шорошки,той ли?Всеки мислещ знае че всичкото зло *** света идва от сащ!Корона не прави изключение!
201
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сериозни зарази като почнеш от Черната Смърт до коронавирусите тръгват от Китай. Защо им е позволено да съществуват нямам идея.
200
4
 
7
 
! Отговори
Вова е обиден! преди 4 години
Некви китайци да му вземат титлата враг номер едно на "демократичния" запад!
199
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандицата се премества от Русия към Китай. Защо оставяте бедния Вова? Нима факта че изгнилата съветска здравна система прави под 1% смъртност, не е достатъчно да се обвини Путин че има противоотровата на китайския вирус и не я споделя с прогресивния запъд, където смъртността е над 10%? Трябва да се преработят опорните точки. Медиите са гладни и ще публикуват всякъква щуротия.
198
0
 
7
 
! Отговори
Просто статистика преди 4 години
До Къде ..Еми не e нужен интелект, за да си купиш "марков" телефон, тонер касета, компютър или кухненски уред който НЕ е правен в Китай за да усетиш болезнената разллика.(не се подписах по-долу, мислех че дежурните четете наред и ще се сетиш кой ти отговаря)
197
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До голем смехА ти разбра ли, че 40 ХИЛЯДИ човека са се насадили в Ню Йорк баш от Вухан даже още ПРЕДИ Тръмп да забрани полетите от Китай. Заразата се е разгръщала там много преди да ги удари вълната която сега виждаме. Иначе, не разбрах кое не си разбрал: когато имаш такъв вирус няма здравна система която може да го удържи, независимо дали е "велика или невелика".
196
5
 
8
 
! Отговори
голем смех преди 4 години
Добре, китайците изтърваха вируса навън. А как се справиха единствените, неповторимите, изключителните САЩ, при които епидемията започна няколко месеца по-късно? Така се засилиха, че набързо изпревариха Италия и станаха едноличен и недостижим лидер по всички отрицателни показатели. И за капак от ужас и безсилие стигнаха до безумната идея за пиене на белина и за инжектиране на дезинфектанти.