В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19

За първи път говори директорката на Института по вирусология
24 май 2020 16:55, Нели Христова
115
В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19
Снимка: БГНЕС

След месеци на спекулации относно това, дали Институтът по вирусология в Ухан е бил първоизточникът на COVID-19, най-накрая проговори неговият директор - Уанг Яни. По думите й, в лабораторията имало три живи щама на коронавирус, но нито един от тях не съвпада с този, който уби милиони по цял свят. Най-близкият от тези три щама съвпадал на 79,8% с този, който се разпространява по света.

Още по темата

"Нашият институт получи първата проба от вируса, причиняващ плевмония, на 30 декемви. Не се мила нито повече знания, нито сме изследвали или съхранявали вируса. Всъщност, подобно на останалата част от света, не знаехме, че съществува. Как от нашата лаборатория може да бъде изпуснато нещо, което не знаем, че съществува?", казва Уанг Янг в ексклузивно интервю за телевизия CGTN. За нея, думите на Доналд Тръмп и други световни лидери, които намекват, че COVID-19, са "пълна измислица".

Янг обяснява, че учените в лабораторията са опитали да намерят вирусът, който е пречинил епидемията от SARS. Те започват това свое изследване през 2004 година. Всъщност, те почти успяват и откриват щам в прилепите, който прилича на SARS на 96%.

Преди време обаче сп. Nature публикува статия, в която се твърди, че е открит вирус и прилепите, който съвпада на 96,2% с SARS-CoV-2. Тъй като това число е голямо, много хора се питат дали той не е започнал пандемията по света.

"Този вирус се нарича RaTG-13. Ако го погледнем с очите на обикновени хора, а не професионалисти, 96% е голямо съвпадение, да. Но коронавирусите са едни от РНК вирусите, които притежават най-много геноми. SARS-CoV-2 има 30 хил. основи. Разликата от 3,8% означава, че има разлика от около 1800 нуклеоидни позиции. В природата, ще отнеме дълго време преди вирусът да мутира и да се превърне в SARS-CoV-2. Вероятността е малка", обяснява Янг.

Тя допълва, че институтът само е получил проба от RaTG-13, но не съхранява жив щам от вирусът, подобен на COVID-19, в лабораторията си.

"SARS-CoV-2 прилича само на 80% на вируса на SARS. Това е очевидна разлика. По време на изследванията си, нашите учени не са обръщари внимание на вируси, чиито геном е далеч от този на SARS. За това не сме изолирали и щама RaTG-13, тъй като той съвпада само на 79% с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
16
 
! Отговори
Баба Мравка преди 3 години
*** Христова, статията Ви е пълна с правописни и смислови грешки!
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително неграмотно написана статия, бъкаща от граматични и правописни грешки....Кой ги учи тези журналисти, бе? Кой им плаща заплати?!?
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братята американци ще спасят света и от тази червена китайска чума.
52
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И децата от детските градини знаят че вируса е създаден в САЩ и пуснат в Китай от пиндосите.
51
2
 
11
 
! Отговори
Нели преди 3 години
***, ще ми прЕчиниш пЛевмония,внимавай.
50
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Четвъртият щам е в Ямбол в махалата.Той си е постоянно от 50 години,ама преди 3 седмици му поставиха диагнозата.Хипатит А,Б,С,Диария,Туберкулоза,Краста,Екзема,Ковид 19...и още хиляда!
49
1
 
23
 
! Отговори
Ива Нова преди 3 години
Изключително неграмотно написана статия и точно на най-истинския български празник. Неприятно е да се чете, да не говорим за осмисляне на съдържанието.
48
2
 
7
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Smiling JackПНевмония не идва от плевра, а от пнеума/пневма/.
47
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОЛЕЛЕ ТИЯ НАИСТИНА СА ГО ОПУСНАЛИ !!!ИМА ЛИ ТЕ 4 ЩАМА НА КОРОНА ВИРУС НО ПРИ ИНВЕНТАРИЗАЦИЯТА УСТАНОВИЛИ, ЧЕ 1 ЛИПСВА :D
46
8
 
4
 
! Отговори
Smiling Jack преди 3 години
Не съм доктор и не ги знам как се изписват болестите и органи те на човешкото тяло , но казваме -пЛеври ,а не пНеври , ..А всички знаеме,че пневмонията тръгва и се предава до плеврите на белият дроб..
45
1
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Не бе Киро, от твоя коментар 15 съм почерпил информацията, излиза че ЛЪЖЕЦЪТ си ти !
44
6
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
СЕГА , КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ , ШЕ ИСКАТ ДА НИ ПРОДАВАТ И ВАКСИНА....ХА,ХА,ХАААААААААА...АБЕ , СОЦ-ТАРИКАТЛЪЦИ НА ...ГОЛ ***!!!/..ама , тука вече сме с имунитет.../
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога вируса е убил милиони бе
42
2
 
18
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Като гледам и другите статии на същата авторка - правописът и е зле като цяло! Сигурно има защо?
41
3
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ , ДЕ .... преди 3 години
"ИМАЛИ ЩАМОВЕ НА КОРОНАВИРУС...АМА НЕ БИЛИ КОВИД-19..."АМИ , НАЛИ "МУТИРА БЪРЗО" .....ТОГАВА КВО ВСЪЩНОСТ СА ИМАЛИ ...ХА,ХА,ХАААААААААА?!КИТАЙСКИ ПРИКАЗКИ , ЗА НАИВНИЦИ..!!!!!
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пЛевмонията е разпространена само в Плевен. Неграмотни журналисти!
39
3
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Знеех си че в Ухан имат всякви оръжия против злият капитализъм !
38
1
 
16
 
! Отговори
7* преди 3 години
Mного неграмотна статия.Авторът сигурно няма и 4 клас завършен.Срам и позор.
37
7
 
3
 
! Отговори
ДО 40 ЛЪЖЕЦЪТ преди 3 години
ЛЪЖЕЦ ОТ САТАНИСТКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЖОН ХОПКИНС ЛИ СЪБИРАШ ИНФОРМАЦИЯ БЕ ?ЛИЧНО ТОЙ ОЧАСТВАШЕ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА В ИНСЦЕНИРОВКА НА ПАНДЕМИЯ ЗАЕДНО СЪС САТАНИСТА БИЛ ГЕЙТС EVENT 201 НАПИШИ И ТАМ ЩЕ НАМЕРИШ МНОГО ИСТИНИ ЗАБЛУДЕНА ДУШИЦЕ....
36
7
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
А 350 000 досега <официално починали в болници и с тест> малко ли ти се виждат бе Киро та пиро, и то в рамките на няколко месеца ?