Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?

В изследванията участва и българка
Обновена: 31 авг 2020 13:06 | 31 авг 2020 12:36, Нели Христова
81
Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?
Снимка: БГНЕС

Ваксината за новия коронавирус, разработена от учени от Оксфордския университет, може да подаде искане за сертифициране още тази година, в зависимост от броя на заболелите хора, съобщи ТАСС, като цитира изказване пред Би Би Си на директора на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард.

Още по темата

"Ако броят на заразени расте с бързи темпове в момента на провеждането на клиничните изпитания, е възможно да получим достатъчен обем данни, за да представим на регулатора още тази година искане за сертифициране, след което ще започне процес, който е задължително да бъде проведен, за пълен анализ на тези данни", каза той.

Полард уточни, че в клинични изпитания на ваксината във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двадесет хиляди души и изрази надежда, че скоро броят им може да се увеличи до петдесет хиляди души.

Серумният институт на Индия обяви, че пристъпва към втора фаза на клиничните изпитания на ваксината, разработена съвместно от университета Оксфорд и компания "АстраЗенека".

България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който тества Университетът в Оксфорд.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хил. души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

"Това, което ми се случи на мен, беше най-обичайният страничен ефект - около 2 дни подържах 38 градуса температура, след което, като с нож се пресече това и се почувствах добре, и не съм преживявала други странични ефекти. Очаквам през септември и втората доза", разказа тя пред bTV.

"Ваксината е мускулна. Всички доброволци са "заслепени" и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца", разказа Спирова.

Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните - тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора", разкри Мария.

Участниците в тестванията не се познават помежду си, а участието става след сериозна медицинска преценка. Данните от първата и втората фаза на тестовете са обнадеждаващи и показват, че пациентите са създали "здрав" имунен отговор.

В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души в най-различни локации по света да получат ваксината, за да демонстрират сигурността ѝ в голям мащаб, както и възможността не само да провокира реакция от имунната система, но и да защитава от коронавируса.

Целият свят е в очакване да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
4
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
До Атанас Велмазов: Грешна ти е информацията - руснаците вече изкарват 6-та ваксина, но срещу коклюш. Лично Путин е пробвал всички 5 досега и утре отива да му сложат 6-тата. За всеки случай е взел и дъщеря си. Това го пише във всички съветски .... пардон ..руски вестници.
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи руската ваксина не става, а Оксфордската ваксина е лъч надежда. Докога бе, докога с тези ?
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52 останалите ваксини ще са вълшебни ,без странични действия и ще може човек да си гаврътва една бутилка винце , докато му я слагат То един антибиотик върви с 2 листа противопоказания , да не говорим за лекарства за по-сериозни болести
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали до вчера разправяха ,че да се спазят всички процедури , минавало 18-24 месеца и тогава трябвало да се пуска на пазара
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовЖалко, че не работят, и имат ужасни странични ефекти. Несъвместими са и с алкохол, и не може да се ваксинират хора в рискови групи.
50
7
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Руснаците вече 2-ра ваксина изкараха, а смешниците от Оксфорд още нищо не могат да направят !
49
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква руска ваксина бе смешняги? Не искаме рускии ваксини. Да си я продават на Македония нали от там им е дошъл езика. Тея измекяриии лицемернии ваксина, ще ми дават друг път. Ми е в другия живот, ако станат хора.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Науката, ще победи тая гад. Успех.
47
4
 
13
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До славянинКакъв славянин си ти? Как смееш да наричаш президента на Русия лъжец??? Лично той обяви че Русия вече има ваксина за ковид 19...Как смееш да твърдиш,че такова заболяване няма???
46
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСЕКИ КОЙ ВЯРВА В ТАЗИ ОПАШАТА ЛЪЖА КуроНАВИРУС ,ДА СИ СЛАГА АКО ЩЕ И ПО 10 ВАКСИНКИ ОТ (ХУБАВИТЕ ) НА ОЧИЛАТИЯ ХАЗАРИН БИЛ ГЕЙТС,ДА СИ СЛАГА НА СУРАТА АКО ЩЕ И ПО 5 МАСКИ ,А НА РЪЦЕТЕ ПО 3 ЧИФТА ГУМЕНИ РЪКАВИЦИ.ДА СИ СЕДИ У ДОМА И ДА СИ СПАЗВА КАРАНТИНИТЕ И ДИСТАНЦИИТЕ ,А НАС НОРМАЛНИТЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ДА НИ ОСТАВЯТ ДА СИ ВОДИМ НОРМАЛЕН ЖИВОТ .
45
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сороснята вече пърха с крилца...Не се блъскайте за всички ви, ще има по две!
44
7
 
6
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До АКО БЕШЕЗа какви 10-15 години говориш? Русия вече обяви че имат готова ваксина...Разработиха я за има-няма 20 седмици...Ти какво? Не вярваш ли на президента Путин ???
43
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
В действителност аз съм голям привърженик на ваксинирането на всички короназомбита и то не еднократно, а поне два пъти годишно, за да се отърве човечеството от този ***!
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медийния слугинаж на световния жидо-масонски (елит) всекидневно ни облъчват с лъжата коронавирус и с протестите срещи Президента на Беларус -Лукашенко,ама същите тези медии дума не продумаха за това,че този Уйкенд в много европейски столици имаше многомилионни протести срещу измамата-коронавирус .Само е немската столица протестиращите въпреки забраната за протест бяха над 5 милиона ,в Лондон над милион и половина ,Мадрид ,Брюксел,Стокхолм ,навсякъде хората отхвърлят таз измама и ваксините
41
9
 
6
 
! Отговори
Малка разлика ! преди 3 години
Хората изпробват ваксините си за безопастност а в Русия направо ги регистрират за ползване без тестове за безопастност ( трета фаза ) !
40
4
 
2
 
! Отговори
до 38 от славянин преди 3 години
''Точно ти недей да изказваш мнение от името на нормалните хора защото си много далеч от тях :)''Ти ако се считаш за част от нормалните, значи доказваш че не си от тях, никой нормален човек не вярва, че здравето му се създава с пълнене на тялото му с *** и отрови, най-меко казано!
39
6
 
12
 
! Отговори
АКО БЕШЕ преди 3 години
Полезно ваксинирането, защо тогава Бил Гейтс, Рокфелер и Ротшилд не ваксинират никога децата си? За това поне има достоверна информация. Ясно е, че ваксината е била произведена още преди пускането на КОВИД19. За една ваксина са необходими поне 10 години докато се пусне на пазара, а понякога и 15 години.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Производителите на ваксини не са картел, а са конкуренти. Някои ще успеят да си регистрират ваксината, други не. Вероятно ще има няколко разрешени ваксини в ЕС и всеки производител ще печели по нещо от ваксината за Ковид. Междувременно ще продължи да печели и от другите си ваксини, както и досега. Всеки си има свои пазари и приоритети. Днес няма голям бизнес, който да не е за милиарди, затова престанете да използвате парите като причина за случващото се. Един печели, друг губи.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинТочно ти недей да изказваш мнение от името на нормалните хора защото си много далеч от тях :)
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги коментарите са пълна балканска трагикомедия :))