Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?

В изследванията участва и българка
Обновена: 31 авг 2020 13:06 | 31 авг 2020 12:36, Нели Христова
81
Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?
Снимка: БГНЕС

Ваксината за новия коронавирус, разработена от учени от Оксфордския университет, може да подаде искане за сертифициране още тази година, в зависимост от броя на заболелите хора, съобщи ТАСС, като цитира изказване пред Би Би Си на директора на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард.

Още по темата

"Ако броят на заразени расте с бързи темпове в момента на провеждането на клиничните изпитания, е възможно да получим достатъчен обем данни, за да представим на регулатора още тази година искане за сертифициране, след което ще започне процес, който е задължително да бъде проведен, за пълен анализ на тези данни", каза той.

Полард уточни, че в клинични изпитания на ваксината във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двадесет хиляди души и изрази надежда, че скоро броят им може да се увеличи до петдесет хиляди души.

Серумният институт на Индия обяви, че пристъпва към втора фаза на клиничните изпитания на ваксината, разработена съвместно от университета Оксфорд и компания "АстраЗенека".

България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който тества Университетът в Оксфорд.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хил. души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

"Това, което ми се случи на мен, беше най-обичайният страничен ефект - около 2 дни подържах 38 градуса температура, след което, като с нож се пресече това и се почувствах добре, и не съм преживявала други странични ефекти. Очаквам през септември и втората доза", разказа тя пред bTV.

"Ваксината е мускулна. Всички доброволци са "заслепени" и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца", разказа Спирова.

Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните - тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора", разкри Мария.

Участниците в тестванията не се познават помежду си, а участието става след сериозна медицинска преценка. Данните от първата и втората фаза на тестовете са обнадеждаващи и показват, че пациентите са създали "здрав" имунен отговор.

В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души в най-различни локации по света да получат ваксината, за да демонстрират сигурността ѝ в голям мащаб, както и възможността не само да провокира реакция от имунната система, но и да защитава от коронавируса.

Целият свят е в очакване да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Още със заглавието ни зомбират с внушението, че хората по свят свят със затаен дъх чакат появата на ваксината и след появата и с нетърпение ще отидат сами да им я сложат! Фатално грешите, нагли властници, никой нормален човек нито чака вашата ваксина, нито ще си я постави!
34
4
 
13
 
! Отговори
нова надежда преди 3 години
Лъч надежда за рептилите и юдомасоните ,че след заробването на населението скрито зад вируса ,след ваксинацията вече ще имаме армия от импотентни и стерилни гейове ,*** ,***-да -ли и ***-дируги ,неспособни да се размножават .Ще има евтин слугинаж и прислуги на господстващата класа .Да не забравяме ще има и промочипове безплатно за всички желаещи с мозъци гладки като прическата на Евгени Минчев!Тогава ще настане истинският рай !
33
4
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 28Да, имам информация. Не възнамерявам да я излагам поради простата причина, че ограничението на дължина на коментар няма да ми позволи да я изложа ефективно, а нямам време да пускам коментар след коментар. А и почивката ми свършва. Работа ме чака. Ако наистина те интересува има реални факти изнесени в Интернет с достатъчно добро разясняване на материята. Лека и успешна седмица.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моля,Много искам да видя как си водиш децата да им бият Руската ваксина :))) ох как искам :)
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин европеецТи изобщо прочете ли на какъв етап е тая руска ваксина колко е тествана и какви са страничните ефекти, че бързаш да ги величаеш ? :))
30
6
 
12
 
! Отговори
Моля, преди 3 години
Ако някой знае,нека обясни в качеството си на какви и с какво право САЩ своеволно налагат санкции на целия свят?!Това е абсолютен "ДИКТАТ"!! И защо светът позволява това и докога?! Вероятно има много хора и в БЪЛГАРИЯ и по света,които биха гласували доверие точно на РУСКАТА ваксина и е нормално да имат достъп до нея!Защо ще ни налагат насила ваксините на БИЛ ГЕЙТС и сие,за които толкова много се говори и то все нелицеприятни истории?!Урсула да избира само за нея и децата си! За нашите деца ние!
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз още не мога да разбера от къде идва тази романтизирана престава за Русия, че е нещо невероятно и голяма работа ... Русия в момента е пълна ***. И не се е променила много последните 100 години.
28
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
американска ваксина и белина не ни трябват ваксина се готви с години щом замесеци сащ са готови значи те са пуснали вируса от тяхна лаборатория сегакъм впк на сащ се прибавят е фармацевтичните фирми значи тръмп е назначенза 2 мандат
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24И я кажи защо :) явно имаш някаква вътрешна секретна информация (както винаги) и знаеш какво има в форумалата :)) смешници.
26
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска ваксина ще си сложа като си купя руска кола.
25
6
 
17
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
Значи като излезе руската ваксина, нишо, сега щото е английска лъч било?!? Това е ми изглецда точно като случката тройната коалиция, спряха им фондовете заради корупция и ти много бързо. Обаче когато герб и бмб са уличени със записи и снимки вече 10 г НИШО!!!.щото ЕНП са си шайка корумпета и се държат. Само да кажа че при война тези номера не важат. Който пусне пръв ракетата това е. Втория ще му остане на чертеж..... Ако ще и розова да е.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУрсула е сключила договор за закупуване на 300 милиона ваксини само с тези. Има и много други, общия брой на ваксини за които е сключила договор е към 1 милиард. Явно ще направи ваксинирането задължително, че и по-два пъти да се ваксинираш през месец. Това е бизнес за милиарди.
23
4
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
За нищо на света не си слагайте това нещо, било то английско, американско, руско.. за да не тръгне животът ви в много лоша посока!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брях, брях, бря кога я започнаха, кога разработиха, кога я пробваха да остановат дали е вредна, а най-интересното, че вече е продадена е те на това му се вика мафия.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Test- 1 лв.Добър ти е тестът, но за нормална Корона. Тестът ти не струва за безсимптомна Корона
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Урсула е сключиал договори за закупуване на близо 1 милиард бройко"И кой ще и позволи? Пише - 300 милиона за целия ЕС. Няма да стигне за всички. А на България се полагат 2 милиона и 300 хиляди. Няма да стигне за всички, и ако тази зима вирусът се прояви наистина, другата година ще се избиете за ваксина. Това тук досега не бяха нито вълни, нито плата. Да не идва истинска вълна, че ще секнат коментарите по форумите.
19
5
 
2
 
! Отговори
руска ваксина преди 3 години
Руска ваксина във вид на йогурт...Българската ще е във вид на парфюм...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Test- 1 лв.Без пари - сутрин след ставане поемаш рязко дълбоко въздух няколко пъти с широко отворен гръден кош. Ако не се закашляш значи нямаш корона вирус.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина беше разработена от руски учени от държавни институти. Западните ваксини се разработват учени които служат на частници чорбаджии - фармацевтичните компании чиято цел е печалба, да ги продадат.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирус - температура от цели 38 градуса!Ваксина за коронавирус - температура от само 38 градуса! Е, не е лъжа.