Проф. Чорбанов: Никой не е казал, че младите няма да боледуват от COVID-19

Вече е готов прототипът на българска ваксина
Обновена: 3 ное 2020 23:45 | 3 ное 2020 23:10, Нели Христова
38

Вече има прототип на българската ваксина срещу Ковид-19, а мъжете боледуват по-тежко от жените. Това заявиха в студиото на "Денят ON AIR" имунологът проф. Aндрей Чорбанов от БАН и д-р Александър Симидчиев.

PCR изследването може да хване инфекцията, когато има и когато няма симптоми, докато антигенният тест може да установи наличието на коронавирус в организма само ако вече имаме симптоми. Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден", обясни проф. Чорбанов.

По думите му, колкото повече мутира вирусът, толкова по-малка е смъртността и толкова повече хора се заразяват.

"В нашата страна явно нещо не е както трябва, щом имаме толкова висока смъртност", подчерта имунологът от БАН.

"Няма как за всички новопоявили се вируси да има ваксини, но ние вече имаме прототип на българска ваксина за коронавирус", заяви проф. Андрей Чорбанов и добави, че никой не е казал, че младите хора няма да боледуват.

"По отношение на имунитета, мъжете сме по-слабият пол. Мъжете боледуват по-тежко от вирусни заболявания", каза той.

Към неготово мнение се присъедини и д-р Александър Симидчиев, според когото е важно "да се обединим зад общи каузи, за да преборим пандемията".

"Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат. Трябва да им се говори като на възрастни, разумни хора", поясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи лечението и ваксината са две различни неща - едното е за предотвратяване на заболяването, другото е за овладяване на състоянието, но трябва да се развиват и двете.

"Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна", каза на финала д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 50 човека от грип на ден никога не са умирали...то ясно,че ситият на гладния не вярва, но вирусът е реален и може и да пресолиха манджата управляващите, но не е препоръчително и да се остави на самотек работата. На всеки ми се живее. Трябва компромис и от двете страни.
14
10
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
До 13За тези хора, които говориш - повечето вируси са смъртоносни. Всеки ден в България умират около 300 човека - лепо или нелепо. Това с тоя нефелен вирус е жестока гавра с цялото население и особено с тези, които имат нужда от болнична помощ относно сериозни заболявания.Ако всеки, който е застрашен вземе мерки - проблем няма да има, ама да налагаш на здрави хора ид и о тизма е просто страшно!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генетично е как те удря. Плюс диабет и астма са важни фактори. Множеството кара грип,но има и хора за които си е смъртоносен вирус.що за общество сме да се правим на смелчаци и да ги жертваме тези хора. И аз го изкарах по-леко,ама много зле ми стана за учителката на 48 години ,която почина вчера и тъй като е и вдовица остави детенце сираче на 12 години.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БоленАми аз познавам над 20 вечепо-тежко се боледува от грип
11
19
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Как една не особено тежка настинка се превърна в някакво страховито заболяване? Ами така става като се намеси политика в медицината..Жалко, че малкото хора, които излязоха и казаха истината биват оплюти:(Денонощно се облъчва населението с какви ли не простотии.. А, аз си мислих, че през комунизма са ни заливали с пропаганда.. то сега е даже по-зле!
10
6
 
11
 
! Отговори
Болен преди 3 години
До АнонименАз съм болен и още 6 мои близки.Никой от тях не го боледува леко.
9
11
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вече има прототип на българската ваксина срещу Ковид-19,------- Когато си купя български автомобил, тогава ше си сложа и българска ваксина. Ами я кажете, този супер опасен вирус-убиец, като е толкова страшен, как пък в най-захлупената европейска държава му измислиха ваксина? Руската била н'ам ква си, английската еди ква си, а българската - ехехее!
8
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
познавам много с ковиди всички го изкараха безпроблемнои са живи и здравии си пеят в животаа тези правят пари да Ви тероризират психическиАко сте глупави и ги слушате си е ваш проблемНа всеки разумен човек муи ясна картинката с този пореден вирус
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми може би трябваше да спрете заведенията, а не плановите операции?
6
7
 
1
 
! Отговори
Как никой преди 3 години
Мангъров каза
5
3
 
7
 
! Отговори
До Берлин преди 3 години
Ти остави бройките,виж възрастта. Безобразие е това,другите страни са със средна възраст над 75 години
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор Чобанина по какво е специалист? Офце или крави, или по нищо? Май е третото.
3
5
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Медицинската ви система е скапана. В бегето също толкова умрели вчера колкото в Германия която е 14 пъти по голяма по население.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз, казах че старита са 100 пъти по-застрашени, а децата под 12г са направо железни.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заедно са прави,тази смъртност не е нормална,става нещо в България .това хора на по 30 години къде другаде ги изтърват толкова бързо?