Ваксината на Moderna с предимство пред тази на Pfizer - няма нужда от -80°C

Тя може да се съхранява в обикновен хладилник
17 ное 2020 21:00, Нели Христова
90
Ваксината на Moderna с предимство пред тази на Pfizer - няма нужда от -80°C
Снимка: БГНЕС

Вчера светът получи поредната добра новина - още една ваксина срещу коронавируса е показала завидни резултати. Защитата, която препаратът на Moderna предлага е повече от 94%. Заключенията идват след обширно и добре проектирано проучване, но те все още не са прегледани от външни експерти или регулатори. Миналата седмица Pfizer обяви, че ваксината й предлага 91% ефективост срещу COVID-19, давайки надежда, че тя ще помогне за прекратяването на пандемията.

Още по темата

Но Moderna има едно основно предимство пред Pfizer - ваксината й не се нуждае от дълбоко замразяване. Тя може да се съхранява в продължение на месец в съвсем обикновен хладилник на стандартна температура.

Въпросът как ще бъде доставена и съхранявана ваксината на Pfizer се появи веднага щом здравните власти научиха, че тя се нуждае от минус 80 градуса по Целзий, за да е годна и се разваля ако е изложена на топлина за няколко минути. Ной-голям проблем доставката и съхранението ще са за по-отдалечените места, но изискването се оказа предизвикателство дори и за големи и богати държави като САЩ.

Компанията ще доставя препарата си по въздух, използвайки сух лед и GPS устройства, които да следят дали температурата е подходяща. За това как болниците ще съхраняват ваксината обаче категорично решение няма. Обсъждаха се варианти като специални кутии, както и сух лед, а Pfizer започна да разработва свой собствен контейнер.

Тези препядствия са напълно елиминирани от Moderna, чиято ваксина може да е годна за употреба до 6 месеца при съхранение на температура от минус 20 градуса по Целзий. Тя също така е стабилна в продължение на един месец при съхранение на минус 4 градуса по Целзий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
3
 
! Отговори
всичко е точно преди 3 години
До не знам не знамчехите са разумни хора ще ваксинират 40% от населението избрано правилно и пандемията ще им спрепри нас требе насила да ваксинираме по 2 пъти всички и пак не е сигурно че ше хване ваксината на тия дъряени кратуни конспиративни
53
0
 
5
 
! Отговори
 не знам не знам преди 3 години
чехите са 10 милиона а са поръчали 4 милиона дози ваксини ни сме има няма 7 милиона сме поръчали 13 милиона ваксининещо не ми се връзва след като казват че неможело да се препродава.....
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Ваксина никога не се слага на активно болен бе *** смачкан.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Аутист... ти знаеш ли как работи ваксина и какво е антитяло. Въобще знаеш ли какъв е ефекта от ваксината и по какъв начин се доказва имунитет? Защо въобще се опитваш да философстваш при положение, че имаш знания съизмерими с тия на подметка?!ГЛЕДА СЕ КОЛКО ИМАТ АНТИТЕЛА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерна прави ваксини базиране на mRNA. Твърде авангардна им е технологията и с причина не е предпочитана от другите компании, които разбработват ваксини. Ако успеят с тази буквално ще им е първия голям пробив.
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54"Имат 13000 заразени на милион "Глупости. Путинистики няма смисъл да се цитират.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха! Господин Бил Гейтс няма да ти мине номера с инжектирането на чипове! Булгаропитек умен! Аз знае!
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само не мога да разбера руснаците като имат вече три различни ваксини, а и вече ще изнасят, защо бройките заразени и починали по техни данни къртят статистиката!?!"------Изобщо не къртят никаква статистика. Имат 13000 заразени на милион, ние- 15 000, а Белгия, например, има 46 000 на милион. Към момента Русия е чак на 63 място в света. Починали - имат 230 на милион, ние- 330, Белгия-1230.Така че- за какво къртене на статистика изобщо говориш?! Първо я прочети тая статистика, пък тогава пиши.
46
0
 
3
 
! Отговори
do 50 преди 3 години
Статията е пълна с глупости, което е нормално, когато не се цитира източник. Кой знае от какъв жълт сайт е преписана.5 дни в хладилник или 12 часа на стайна температура може да се държи ваксината на Pfizer след размразяване, според самите Pfizer.
45
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
До ФАЛШИВА НОВИНАСлед изваждането от 80-те градуса ваксината се разрежда. От една доза излизат ваксини за 5 души. След това е годна за "консумация" до 6 часа.Нещо не си дочел както трябва.
44
4
 
12
 
! Отговори
ФАЛШИВА НОВИНА преди 3 години
Не мога да си обясня истерията с ваксината на Pfizer - тази ваксина издържа няколко минути и се разваля , ако не е на температура -80 градуса , тоест трябва да се приложи веднага след изваждането от средата на която се съхранява .Въпроса ми е елементарен - как мислят да вкарат в човешко тяло вещество което е замразено до -80 градуса . Акъла не ми го побира .
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А македонската ваксина, а то беше наденица
42
7
 
12
 
! Отговори
А руската ваксина? преди 3 години
Руската ваксина също няма нужда от -80 градуса. И се тества не само в Русия. Но, както изглежда, и с ваксините се прави геополитика.
41
6
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Корона ви сложиха на всички на кpaтуните. Дето се вика "скроиха ви короната". Сега сичкото уфсъ под строй за инжекция. Чип, УайФай и ГПС едва ли ще има, но гарантирам, че "кожените" ви инжекции, като на господина долу, ще спрат да работят. Е разбира се на дамите ще им се повредят "фурните". Били Гея ви го казва в очите, че ще ви намали бройката, но не е казал кога и как. Една ваксинка на 80% от овчелюдието, и за 1 поколение на Земята ще останете под 40%, без война, без кръв и без насилие.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден днес бг пишат около 10 статиики за ваксините против ковид, вижте как върви пропагандата, първо проблем - covid 19, 10 месеца някъде ни се набива кило е опасен, но ясно се вижда, че не е май така, второ решение- хоп само ваксина ще реши проблема covid, и сега това ще го лансират поне 8 10 месеца, както правеха с ковид, всички правителства, медии, доктори и полиция са в тази мекоо казано престъпна схема
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ще е да вземем по 20 млн от всички видове ваксини щом Меркел ги лобира значи са хубави. ЕС е най-великото нещо на света. Да живеят ваксините и тяхното правилно съхранение.
38
0
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
напълно логичен въпрос, а защо ти слагат минуси....?!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо лошо , но вчера споменаха че тези 94% са успеваемост при около 200 човека от близо 40000 участващи в опитите. И ще им трябва време за да обработят данните на всички и да обобщят .
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрогари драскачи основно качество на една ваксина е да е лековита. Щели да я съхраняват при -80 ***.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква медицина си имаме. За има нема 6-7 месеца направиха ваксина срещу "смъртоносен" вирус, но за РАК още не могат да намерят лек