Ваксината на Moderna с предимство пред тази на Pfizer - няма нужда от -80°C

Тя може да се съхранява в обикновен хладилник
17 ное 2020 21:00, Нели Христова
90
Ваксината на Moderna с предимство пред тази на Pfizer - няма нужда от -80°C
Снимка: БГНЕС

Вчера светът получи поредната добра новина - още една ваксина срещу коронавируса е показала завидни резултати. Защитата, която препаратът на Moderna предлага е повече от 94%. Заключенията идват след обширно и добре проектирано проучване, но те все още не са прегледани от външни експерти или регулатори. Миналата седмица Pfizer обяви, че ваксината й предлага 91% ефективост срещу COVID-19, давайки надежда, че тя ще помогне за прекратяването на пандемията.

Още по темата

Но Moderna има едно основно предимство пред Pfizer - ваксината й не се нуждае от дълбоко замразяване. Тя може да се съхранява в продължение на месец в съвсем обикновен хладилник на стандартна температура.

Въпросът как ще бъде доставена и съхранявана ваксината на Pfizer се появи веднага щом здравните власти научиха, че тя се нуждае от минус 80 градуса по Целзий, за да е годна и се разваля ако е изложена на топлина за няколко минути. Ной-голям проблем доставката и съхранението ще са за по-отдалечените места, но изискването се оказа предизвикателство дори и за големи и богати държави като САЩ.

Компанията ще доставя препарата си по въздух, използвайки сух лед и GPS устройства, които да следят дали температурата е подходяща. За това как болниците ще съхраняват ваксината обаче категорично решение няма. Обсъждаха се варианти като специални кутии, както и сух лед, а Pfizer започна да разработва свой собствен контейнер.

Тези препядствия са напълно елиминирани от Moderna, чиято ваксина може да е годна за употреба до 6 месеца при съхранение на температура от минус 20 градуса по Целзий. Тя също така е стабилна в продължение на един месец при съхранение на минус 4 градуса по Целзий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
СССР 3 преди 3 години
С руската ваксина нямаш нужда от виагра
13
4
 
10
 
! Отговори
СССР 2 преди 3 години
И не само това.Спутник 4 може да се ваксинира от космоса, чрез спутници.Това е безаналогова ваксина
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези нали бяха фалирали?
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните новини около руската ваксина са, че ефективността й е 2% повече от всяка настояща или бъдеща капиталистическа ваксина. Също така са открили, че лекува запек и подквасва мляко.
10
0
 
2
 
! Отговори
До Транс-Атлантик преди 3 години
И като те набара някой китайски хакер, ще ти се дръпнат очите.
9
1
 
8
 
! Отговори
Транс -Атлантик преди 3 години
Няма Бил е много добър човек и разбира от всичко ,кампютри,медицина,вируси,ваксини абе експерт е доверявам му се пълно ,тотално не е зъл психопат ,който иска да редуцира населението!
8
0
 
2
 
! Отговори
До Транс-Атлантик преди 3 години
И като те набара някой китайски хакер, ще ти се дръпнат очите.
7
0
 
4
 
! Отговори
Препядствие преди 3 години
Тази не е учила дистанционно,и кво? Даже пише статии в национален сайт..
6
0
 
17
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Руската ваксина Спутник V е с 140% ефекривност!!Тоест всеки 100 човека ваксинирани получават имунитет, но това не е всичко!! 40 техни близки, роднини или приятели, също получават имунитет като бонус!!
5
0
 
4
 
! Отговори
точно преди 3 години
До Транс-Атлантики като реши да те деактивира през виндовс 20хахахаха
4
2
 
15
 
! Отговори
Транс-Атлантик преди 3 години
Аз чакам само на Бил Гейст ваксина ,никоя друга ,лично да ми я бие в дупетооо!С микрочип,блутут,уайфай,GPS, и неограничен дата план!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще изчакам българската. На тия търгаши вяра им нямам.
2
1
 
11
 
! Отговори
лошо преди 3 години
До 28819каква солидарност има стандарти които руската ваксина не покриваа някои учени твърдят че е просто модифицирана ваксина за шап при животнихайде моля ви се
1
10
 
6
 
! Отговори
28819 преди 3 години
Да изчакаме и ваксината на SANOFI. Унгария поръча известно количество от руската, за да проверят как влияе на унгарците. Без предубеждения, без политсъборажения, прагматично и в интерес на собствения си народ се договарят ваксини. международната солидарност ще я оставим за други поводи.