От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?

Много държави възнамеряват да въведат подобно правило
25 ное 2020 15:37, Нели Христова
262
От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?
Снимка: БГНЕС

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят.

Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни, че скоро ще могат да възобновят спрените самолетни дестинации и да изтупат прахта от доходоносните си туристически планове. Но страните в Азия и тихоокеанския регион в частност са решени да не допускат трудно извоюваните им постижения в борбата с коронавируса да се изпарят.

В Австралия шефът на "Куонтас", най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че щом се появи противовирусна ваксина за масова употреба, представляваният от него авиопревозвач вероятно ще изисква от пътниците да я използват, преди да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Изпълнителният директор на авиокомпанията Алън Джойс каза, че е разговарял с колегите си от другите въздушни превозвачи по света за възможността за "ваксинационен паспорт" за пътниците на международните полети.

"Обмисляме възможността да променим условията, да кажем, за пътниците на международните полети; да искаме от пътниците да се ваксинират, преди да могат да се качат на самолета", заяви Джойс пред австралийския телевизионен канал "Нетуърк Найн", цитиран от БТА.

По думите му се търси начин за електронно удостоверяване, че човек си е направил нужната за своята дестинация ваксина, което е трудна задача.

"Но със сигурност смятаме, че това е необходимост за международните туристи и хората, напускащи страната, каза той.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея има сходно послание. Джил Чун, говорител на Корейските авиолинии, заяви вчера, че съществува реална възможност авиокомпаниите да искат от пътниците да бъдат ваксинирани. По думите й причината е, че правителствата вероятно ще изискват имунизацията като условие да отменят карантината за новопристигащите от чужбина.

Макар Корейските авиолинии да обмислят няколко възможности за проверка, всякакви промени от страна на компанията и на други въздушни превозвачи ще бъдат правени само след съгласуване с правителствата, каза Чун.

"Това не е нещо, което авиокомпаниите могат сами да решат", добави тя.

Подобно е и мнението на Новозеландските авиолинии.

"В крайна сметка зависи единствено и само от правителствата кога и как е безопасно да бъдат отворени отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по този въпрос", заявиха от компанията.

Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия успяха да минимизират разпространението на вируса. В международен план те са смятани за успешни страни в тази насока, а доста съществена част от усилията им се състоеше в това да не допускат на своя земя хора с коронавирус.

След началото на пандемията Австралия наложи един от най-строгите в света гранични режими. Тя затвори границите си за повечето категории пристигащи от чужбина лица и позволяваше на гражданите си да пътуват зад граница само в извънреден случай. Нова Зеландия също затвори границите си, а Южна Корея наложи двуседмична карантина за всички пристигащи пътници.

Австралия, с 26 милиона души население, е регистрирала около 900 смъртни случая, откакто пандемията започна, по-малко от много страни с нейните размери. Южна Корея с 51 милиона души население съобщава за малко над 500 починали. А Нова Зеландия с 5-милионно население е регистрирала едва 25 смъртни случая.

Чун заяви, че в отрасъла вече се водят най-разнообразни обсъждания за осигуряването на по-безопасно пътуване в условията на пандемия. Те включват изпробването на "Common Pass" ("Общ пропуск"), мобилно приложение, което е одобрено от Международния икономически форум и има за цел да осигури на авиокомпаниите стандартизиран формат, чрез който те да проверяват резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, за да решават кой може да пътува.

"Сега, когато светът е по-близо до разработването на ваксини срещу коронавируса, а в страни по целия свят отрицателните тестове също стават изискване за отмяна на задължителното самокарантиниране на пътуващите, авикомпаниите изпитват нужда от ефикасна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", каза Чун.

Няколко компании изпробват ваксини с обнадеждаващи първоначални резултати. Много хора се надяват от догодина те да станат достъпни за масова употреба, което ще подготви почвата за по-осезаемо възстановяване на международните самолетни пътувания.

Австралийският здравен министър Грег Хънт заяви пред репортери вчера, че все още не е взето решение за правила за влизане и излизане от страната във връзка с потенциалните ваксини.

"Задачата ни е да осигурим ваксина за всички австралийци", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ до 197 преди 3 години
Готин, знаеш ли как ще реагирам, ако те видя? Мслиш си, че ще споря с теб или че ще ударя? Напротив, ще кажа, че сигурно си прав, а аз съм просто един заблуден човек. Ще изтърпя да ме напсуваш на майка... Дори ще те благословя. Жив, здрав и благословен бъди!
186
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамбо 145Между ваксините, с които ни боцкаха като малки и това нещо, чийто състав и принцип на действие са съвсем различни от познатото досега има огромна яма. Тя ще бъде запълнена с инвалиди в резултат от корона ваксините. Знам, че звуча патетично, но натам вървим.
185
10
 
2
 
! Отговори
До Пян_Гъ преди 3 години
Личи си, че отдавна си на черешата. Няма да се учудя ако плещиш подобни небивалици и трезвен.
184
0
 
29
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Ех,стария свят и начин на живот отлетяха.Обаче много бързо ни бомбардират с наредби,постулати и ограничения бе! За къде са се разбързали невидимите кукловоди? Хората съвсем се ошашавихме вече.С две думи,не отиваме на хубаво,и като съпоставим фактите,по Живково време направо сме били волни птички.Сега-цензура,автоцензура,с един замах изметоха повечето от ценностите на човечеството.Страх,несигурност и невроза.
183
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а сега да ва видим ко ша кажат тези които твърдят че чипирането е конспирация,скоро очаквайте и битовите сметки да се плащат с тези чипове
182
3
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Чувам недобри неща, и то от противостоящи си в етично отношение източници. Според Трилатерната комисия (и т. под. "филантропи"!) населението трябва да се редуцира до под 1 млрд. Слуги, секс компаньони и др. Работата за роботите. Според някои духовни учители населението трябвало да се редуцира дори още повече - до ок. 100млн.! - по неизбежна необходимост заради енергийно-духовни ограничения, блокиращи еволюционното развитие на човечеството. Тоест щяло да е за добро! А сега? Кой крив и кой прав?
181
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 190Ако ми покажат съдържанието на тази "ваксина" ще се прекръстя на Марко и ще се вържа сам за някое дърво, няма нужда от фема кампове.Защо още преди няколко месеца производителите на това нещо се подсигуриха да не могат да бъдат съдени? Осъществи се мечтата им за корпорации над правителствата.
180
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години задължително условие на всяка авиокомпания е животно паруващо със самолет, да бъде ваксинирано и с поставен подкожен индефикационен чип.Сега вече хора и животни ще са с равни права и задължения пред авиокомпаниите.
179
0
 
21
 
! Отговори
До 186 преди 3 години
Всяка ваксина задължително трябва да има съдържание на продукта. Дадена ваксина може да е противопоказана за лица, които са алергични към някое от активните вещества в тях или други съставки. Не може просто така някой да ти сложи ваксина. Възможно е да получите анафилактична или друг вид тежка алергична реакция след ваксиниране, това е знак, че тази ваксина е противопоказана за вас. Анафилаксията е мигновена и тежка алергична реакция. Отделно ваксината може да е противопоказна и за бременни и тн
178
1
 
24
 
! Отговори
fffffff преди 3 години
Чипиране на населението ... ако това стане, вече 1100 % ще съм убеден, че този вирус е правен в лаборатория с ясна цел - хаос и дивиденти за определени кръгове от хаоса.
177
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нормално преди година за патува със самолет кучето ми трябваше задължително да е ваксинирано и с поставен чип.Догодина и аз ще съм като кучето, ваксиниран и с чип.
176
5
 
18
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Пичове, не подценявайте новината. Задават се технотрилърни времена (прим. "Заразно зло" 2 с Мила Йовович! Ожаастно!!!) Може би дядо Веско Орешков е прав, като твърди, че няма да има хляб за необхванатите в подобни "здравеопазващи" програми, макар че няма да е само това. Според него ще се спасят само тези, които имат 3 инструмента във високопланински парцел - мотика, коса и брадва. И тенджера за огън с желязно дъно - другите давали фира.
175
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 183В случая няма нужда да си правиш консултация с имунолог, защото той няма да знае състава на това нещо.
174
13
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Тъкмо по-малко *** ще пътуват със самолет.Авиокомпаниите могат да задължат наличие на ваксина, както задължават носене на маска. Все едно некой *** да иска да се качи на такси и бакшишът да е задължен да го пусне вътре...
173
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дойде ваксината аз съм от първите които ще си я сложи!А антиваксърите и конспиратори нека умират от коронавирус!!!!!!!!!
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината не предпазва от заразяване и тя има срок, т.е. вероятно трябва да си я биете всеки сезон. А преди да си сложиш каквато и да било ваксина е редно да се направи консултация с имунолог. Правят се специфични кръвни изследвания за да се установи дали имунната ти система ще се справи с нея. Защото иначе или отключваш автоимунно или директно си умираш от една простичка ваксина. Т.е при всяка ваксина има риск и тя няма да се слага само в детска възраст и така рискът се увеличава
171
2
 
22
 
! Отговори
Не разбрал преди 3 години
Къде отиде тогава демокрацията, потъна като Титаник? И после някой ще ми говори,че имало свобода...
170
2
 
21
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Докато ваксинирането засяга само въздухоплавателните линии, не е толкова страшно. Т. нар. international jetset (мангизлии, дето все си джиткат) ще се ваксинира, много ясно. Останалите няма да искат в телата им вкарат неясно какви вируси, та да си изработят антитела. Страшното ще дойде, когато инкриминират отказа от ваксина в националните законодателства (или поне последва изключване от социалната система). Мислете отсега, ще дойде и този момент. Това ни чака.
169
2
 
17
 
! Отговори
С кой фърмуер преди 3 години
ще ни боцкат за да можем да фъркаме (руски, американски, немски , израелски ..?) дали ще се разберат или излитаме от Европа с европейска ваксина и кацаме в Америка , където ни боцкат още веднъж с американска, щото не признават друга ...
168
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тези от "елита" бяха хитри, нямаше да разчитат на куца пропаганда по медиите и платени/облагодетелствани драскачи. При условие, че има доста голям % от хора които искат да се ваксинират, и другите щяха да поискат сами след шест месеца до година. Въпроса е защо бързат? Няма как всеки с поне една гънка да не се усъмни и да се запита - защо искат да ваксинират 100% от хората с нещо което не е ваксина.