В Русия започва ваксинация със Sputnik V, изискването - да се ограничи алкохола

Властите планират да обхванат 2 млн. души до края на месеца
5 дек 2020 17:30, Анисия Иванова
154

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавирус. Първи на имунизация подлежат най-рисковите групи. На желаещите ще бъде поставена първата регистрирана в света ваксина срещу вируса - руската Sputnik V.

Ваксинацията е доброволна и безплатна, обявиха руските власти. Записването става на сайта на московското кметство. Предимство имат лекарите, учителите и социалните работници. Според информацията на общинските власти могат да се ваксинират само московчани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания.

Руската ваксина Sputnik V няма да се прилага и на участниците в клиничните изпитвания, бременни и кърмещи жени, както и на хора, които сa били имунизирани срещу други заболявания в последните 30 дни.

"Имунитетът след ваксинацията се формира в рамките на 42 дни. През този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на претъпкани места и също така да ограничи консумацията на алкохол", обясни вицепремиерът на Русия Татяна Голикова.

Ваксинирането става чрез две инжекции през седмица и отнема около час - 10 минути за преглед преди ваксината, 15 мин. за приготвянето ѝ, тъй като е съхранява замразена, и още около половин час за попълване на документи. В столицата има общо 70 пункта за ваксинация. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец.

През септември в Москва стартира третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V с 40 000 доброволци. В Русия освен Sputnik V, за която имаше редица критики, че е създадена прекалено бързо и не покрива изискванията, има регистрирана още една - EpiVacCorona.

Общо 51 ваксини срещу COVID-19 преминават изпитания върху хора в момента в глобален мащаб. За 13 от тях тестовете са във финална фаза, съобщиха от Световната здравна организация.

След Великобритания Бахрейн стана втората страна, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech. Най-късно до 29 декември Европейската агенция по лекарствата трябва да вземе решение за препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не знам но започвам да си мисля вече разни неща
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз стоя до кабела с контакта включи изключи е такова пожелавам на всеки може и блокова идилия дае супер които сее заял Добро и бял ден няма да види
64
6
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Русия прави само добро оръжие.Продава петрол и газ.Всичко друго руснаците си го купуват отвън. Включителнои български лекарства.След време ще клекнат и ще купят някоя европейска или американска.
63
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще се ваксинира малкият плешив диктатор,и ще напусне бункера,и ще започне да се среща с министрите си,и с хора? Вчера го гледах по руските новини от бункера, дори беше гримиран.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвяте ли се за Никулден?
61
3
 
8
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Със Спутника ще ги изстралват директно в космоса,скоропостижно.Единствено водката евентуално може да попречи на изстрелването,понеже неутрализирала основните субстанции на така наречения ,,спутник". Водката и сельодката не веднъж са спасявали великия руски народ,та с една ваксина ли няма да се справят сега.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"вместо ваксина, да се измисли и наложи качествено и ефективно лекарство против Ковид-19"------------------------------------Русия разполага с качествени и ефективни лекарства против Ковид-19.Ето тук, ако не се лъжа, пише един Rrr - гражданин на РФ. Да го попитаме дали в руските аптеки свободно се продават лекарствата за борба с Ковид-19АрепливирАвифавирИлсираАвиганДаларгинМоже би ще бъде така любезен да ни отговори.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи сме по смъртност.и пр. и пр. и пр. и пр.Глупости на голЕми търкала.БСП Зарибяват народа.Наплашен народ се манипулира най-лесно.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е руска рулетка, еднопосочен билет със "Sputnik V" в космоса,или просто чешмяна вода.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това виц ли е ?
56
3
 
3
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Дано се увеличи малко смъртността тука,че на наши погребения като пея с имама по 50 лева си вземам на умряло. Па ако ще от дизинтерия да е пукнал.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
42 дена без алкохол в Бг няма да си бие никой
54
6
 
5
 
! Отговори
За 61 преди 3 години
За всичко изброено сме по-добре от рушнацитеВъпросът е Що ни досаждат постоянно ?
53
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи сме по смъртност от ковид, но като придурки се смеем на руснаците. Освен това сме първи и в:01.Неграмотност02.Смъртност03.За доплащане на медицинска услуга в ЕС04.Най-топяща се нация в света05.По заболяемост в света06.По корупция в ЕС07.По миграция на глава от населението08.По брой хора който не могат да се отопляват09.Употреба на амфетамини и анаболни стероиди10.По загинали на пътя в ЕС11.По употреба на алкохол на балканите и 6-ти всвета12.По разпространение на фалшиви новини
52
1
 
6
 
! Отговори
Rrr преди 3 години
До 51И вам не хворать, благодаря
51
3
 
6
 
! Отговори
Местя ГО преди 3 години
Нито роССияНито ваксината имМе интересува
50
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Джудженцето с токчетата и ботокса ще си ваксинира свинете с противошапната ваксина, ама не трябва да се пие алкохол, само лосион за вана и белина.
49
1
 
6
 
! Отговори
.. преди 3 години
"Според информацията на общинските власти могат да се ваксинират само московчани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания."Това всъщност е най-БЕЗрисковата група!Хора, на възраст 18-60 години, без хронични заболявания.
48
3
 
2
 
! Отговори
Ваксината е преди 3 години
Spirtnik 44º !
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие плювачите все едно лежите по гръб и плюете към небето.