Хижите ще работят през зимата в условия на пандемия

Съвет към туристите: Информирайте се предварително за условията
4
Хижите ще работят през зимата в условия на пандемия
Снимка: БГНЕС

Хижите на Българския туристически съюз ще работят в условията на коронавирус и през зимния сезон.

При посещение на планинските хижи е необходимо преди това да се установи връзка с тях, за да не останем изненадани при какви условия могат да приемат туристи, съветва председателят на Българския туристически съюз доц. Венци Росманов.

Росманов посочва, че програмата "Чистота и сигурност" гарантира успешно и безопасно пребиваване в хижите. Там, където хижите предлагат храна, правилата са съобразени със заповедта на здравния министър за противоепидемичните ограничения, предаде БНР.

Някои от хижите обаче разполагат само с настаняване тип нарове. Наровете не са най-подходящото място за нощуване в сегашните условия и това го знаят всички хижари, отбелязва Росманов.

Така че големи групи, които биха могли да пренощуват там, не се събират и пренощуването е в краен случай, посочи той.

Около два милиона лева ще са необходими на първо място за възстановяване на всичко необходимо в планинските обекти на БТС. Една от възможностите на мобилизация на ресурси за възстановяването на базите е чрез кооперативи. Вече има няколко такива, уточнява Росманов.

Основната краткосрочна цел за съюза е намаляването на задълженията. До дни ще бъдат изчистени около 1 700 000 лева, съобщи Венци Росманов. Те са били около 4 милиона и половина преди една година.

Възстановяването на собствеността трябва да се извършва след конкурси, смята председателят на БТС. В момента се прави преглед на състоянието на дружествата и на базата на туристическия съюз. Дружествата трябва да имат като своя основна дейност спортно-туристическата, а не само да се занимават със стопанисването на туристически обекти, смята Венци Росманов.

Увеличиха ли се туристите през летния сезон в хижите на Българския туристически съюз?

"За увеличение не може да се говори. Има един постоянен контингент туристи, които обичат раницата и планината. Които и тази година в условията на рестрикцията продължаваха да посещават планината. Интересът към българските планини не е секнал"“, коментира председателят на БТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: хижиЗдравни мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са взети !? След Бойко и потоп !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайната на Черни връх работи ли?Утре се качвам и ми се иска да се стопля.
1
0
 
4
 
! Отговори
Те и досега си преди 3 години
работеха. Особено по 8-ми декември. И сега ще затворят само тези, до които не може да се стигне при зимни условия. Как ще ги проверят? Как си представяте РЗИ или полицаи да се кетрят 10 часа до горе да проверят да не би повече от 15 човека да спят на 1 нар. Стигнеш ли до хижа спиш и на пода за колкото пари ти поискат, защото няма къде да отидеш. Говоря за истинска труднодостъпна високопланинска хижа.