Най-богатите в Аржентина ще плащат ковид данък

С парите страната ще плати за медицински доставки
41
Най-богатите в Аржентина ще плащат ковид данък
Президентът на Аржентина Алберто Фернандес.Снимка: БГНЕС

Решението за въвеждане на еднократен данък върху най-богатите хора в Аржентина влиза в сила днес, за да помогне на страната да плати за медицински доставки и да осигури стимули за компании в кризата заради пандемията, съобщи БГНЕС като се позова на Би Би Си.

Аржентинците с активи над 2,3 милиона долара, около 12 000 души, ще трябва да платят около 3 процента за регистрираните си активи в страната и над 5 процента за активите си в чужбина, съобщава Би Би Си.

Правителството се надява да събере около 3 милиарда долара по този начин, а парите ще помогнат и за финансиране на стипендии и социални помощи.

През декември аржентинският сенат с 42 гласа „за“ и 26 „против“ прие еднократен данък, наречен „данък за милионери“, като част от мерките за борба с пандемията.

Опозицията разкритикува внесената от лявоцентристкия президент Алберто Фернандес  мярка, наричайки я “конфискация”, съобщава Би Би Си.

Също така бяха изразени опасения, че данъкът може да стане постоянен.

Но страната беше силно засегната от пандемията, която задълбочи и без това високите нива на бедност. Почти 40% от населението на страната живее под прага на бедността, докато равнището на безработица е 11%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България е достатъчно 1% данък чекмедже и няколко милиарда са готови.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През декември 2020 във Великобритания се заговори за данък богатство, с което да се плати крзиата с вируса. В Аржентина просто копират анличаните. Според един умник богатите ще си изнесат богатството от Великобритания ....
31
1
 
1
 
! Отговори
@ преди 3 години
До майтапчия си аМда, а ти ще ядеш доматите с колците и ще чакаш държавата да ти го продаде вместо да направиш фиктивна продажба. Ама да, те милионерите ядат домати с колците и е много лесно да ги окрадеш.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"относно финансовите активи държавата НЕ ПЕЧЕЛИ нищо от това да са в нея ...какъв данък плащаш върху пари в банката ??"Очевидно, в Аржентина поне, 3%.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"и в коя държава"И в коя държава си мислиш, че хората държат масивни купища пари, готови за такси. Не сме 19-ти век. Никой не си държи паричките в кеш.Кажеш ли "Дай ми 3% данът от всичко, което притежаваш", ще започне масово разпродаване, съкращения, орязвание и ще нанесиш огромни щети върху икономиката.Това е жалък политически ход, за да "накажат богатите" и да "мирясат бедните". Не се знае обаче, кои ще бъдат наказани как, защото ... Аржентина е все пак.
28
4
 
4
 
! Отговори
White privilege преди 3 години
Къщите по милион евро в Барселона с басейн ще се харчат като топъл хляб , питай оня с чекмеджетата с евро кеш и пистолета ,това са си проблемите на новобогаташите от Аржентина Украйна Полша или България .....сарка3ъм.....
27
0
 
1
 
! Отговори
и в коя държава преди 3 години
До 23 Анонимензаконите са , че плаща данък този който има кеш ??? никой не те пита дали имаш кеш или не...що дължиш данък или го плащаш или идва съдия изпълнител и описва имущетвото ти и необходимото за плащане на данъка се продава
26
1
 
2
 
! Отговори
майтапчия си а преди 3 години
До @я се пробвай да дължиш данъци на държавата и да видиш дали няма да ти продадат къщата или друго имущество и след продажбата която ще е на много занижена цена защото така е на търговете ще ти дадат остатъка след приспадане на задълженията . а въпроса ми беше НА КОГО ще продадеш имот който струва милиони като няма да останат богаташи ?? относно финансовите активи държавата НЕ ПЕЧЕЛИ нищо от това да са в нея ...какъв данък плащаш върху пари в банката ??
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Точно, баце! Колко струва нещо, което никой не иска да купи? Ами нищо. Скъпите имото ше св обезценят.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12И с право!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес 2.3 милиона е прага, утре ще е 230 000, а след година 23000.Само да напомня, че преди ПСВ, данъците из Европа са били далеч шо-ниски, а "бедните" ппчти не са плащали такива.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Малко, но пак е нещо. Отличен пример какви суми могат да се съберат от простолюдието с пари."Малко?Това бе са ти пари, лежящи в кисия.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Важи за ЕС, бе за чужбина. Освен това, как ще те таксуват, ако нямаш кеш? Ще искат да даваш стая от умот, да преписваш част от компания? Звучи по-скоро, като опут от корумпирана власт, да вземе конрол над бизнеса на хората и да си го раздаде на нашите и вашите.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18А според теб колко от богатсвтото им е имоти?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18На чужденци или фирми.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас ...Продължават с пролетариатското мислене, че всички седят на купчина злато вкъщи...
17
2
 
2
 
! Отговори
@ преди 3 години
До и как точноЩе я продадеш на 20 различни офшорни фирми ако трябва и ще разцепиш стойността Айнщайн. Пък и се предполага, че става дума за финансови капитали, а не за оценка на недвижимо имущество. Най-малкото, че не могат да ти отрежат 3% от къщата.
16
2
 
1
 
! Отговори
и как точно преди 3 години
До @ще изместят имуществото си извън аржентина ?? любопитен съм как си местиш недвижим имот от страната ?? и да искаш да си продадеш къщата струваща милиони на кой ще я продадеш ако всички богати искат да избягат ?
15
3
 
4
 
! Отговори
@ преди 3 години
Чудесна политика, предполагам, че ще успеят да съберат много голяма сума. Особено когато същи си вдигнат чуквалата и изместят имуществото си извън Аржентина. Брилянтна лява мярка водеща към нов фалит!
14
2
 
3
 
! Отговори
ДО 7 преди 3 години
Не е странно.Това е практиката на всички куму нисти без изключение: да цоцат от тез дето бачкат.Пък и тва е целта на план демията да одържавят къде кво има. Докато последната частна фирма не пусне кепенците ще обявяват карантина и лок сауни.