Промените в климата са причинили появата на коронавируса

Учени обясняват как се е увеличило видовото разнообразие на прилепите
6 фев 2021 13:51, Петя Славова
71
Промените в климата са причинили появата на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които са могли да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите – първопричината за появата на новият коронавирус SARS-CoV-2. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Science of the Total Environment", предава БГНЕС.

Глобалните климатични промени – повишаване на температурите, увеличаване на количеството слънчева светлина и въглероден диоксид в атмосферата – са променили състава на растителността и естественото местообитание на животните в много региони по света.

Още по темата

Мащабно екологично проучване в Южен Китай и околните райони на Мианмар и Лаос разкрива значителни промени във вида на растителността в тези райони през последния век. Това е създало благоприятна среда за живот на прилепите там.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепите, пряко зависи от броя на местните видове сред тези животни. Учените изчисляват, че само в Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови вида прилепи, които потенциално носят със себе си около 100 вида коронавируси. Поради затоплянето и свързания с това бърз растеж на тропическите гори, според изследователите регионът се е превърнал в "глобална гореща точка" за появата на нови зоонозни патогени.

"Изменението на климата през последния век е направило местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи", заяви главният автор на изследването д-р Робърт Бейер от Катедрата по зоология в прессъобщение от Кеймбриджския университет. “Разбиране за това как се е променило глобалното разпространение на прилепите може да бъде важна стъпка за възстановяване на историята на произхода на COVID-19.”

Въз основа на данни от наблюдения на температурата, валежите и облачността през последните сто години, авторите са съставили карта на растителността в света, каквато е била преди век. След това те използвали информация за растителната потребност на различни видове прилепи, за да определят глобалното разпространение на всеки вид в началото на 1900-та. Сравняването на тази картина с настоящото разпространение позволило на учените да разберат как видовото разнообразие на прилепите се е променило по света през последния век.

"Тъй като климатът е променил местообитанието, много видове са се преместили в други местообитания, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието между животните и вирусите в новите локални системи е довело до появата на голям брой нови вредни вируси", обяснява Бейер.

Според световната оценка за популацията на прилепите, днес има около 3 000 вида коронавируси. Всеки вид от тези животни пренася средно 2,7 коронавируса. Повечето коронавируси, пренасяни от прилепи, не се предават на хората. Но увеличаването на броя на видовете прилепи в определен регион увеличава вероятността там да възникне опасен за хората патоген.

Проучването установява, че през изминалия век изменението на климата е довело и до увеличаване на видовете прилепи в региони на Централна Африка и части от Централна и Южна Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Да бе, да... А едни от най-новите видове прилепи работят в лаборатории и бърникат в ДНК-то на вируси та да прескачат междувидовата бариера.
38
0
 
11
 
! Отговори
ндаа преди 3 години
Забравиха и за озоновата дупка!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига глупости.Много учени създават псевдо наука както тая за затоплянето.Тези прилепи нали и преди това са съществували та дори и да са били по на юг.Сега впък растяли тропическите гори. преди ревяха че намаляват тропическите гори, защо пък растяли тропическите гори.Много учени си измислят неадекватни теории ние им се връзваме и им плащаме за това.А тези учени оправдават своето жалко съществуване с тези теории.СТИГА ГЛУПОСТИ ВЕЧЕ!!!
36
2
 
0
 
! Отговори
ели преди 3 години
учени от САЩ ДОКАЗАХА ПРЕД ТРЪМП ,ЧЕ СЛЪНЦЕТО Е МНОГО СИЛНО-И ТРЪМП СЕ ОТКАЗА ОТ ГРУПАТА НА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ--ТОВА НЕ Е ПРИЩЯВКА НА ВЛАСТА ОТ САЩСЕГА ВЗЕХА ДА СПОМЕНАВАТ ,ЧЕ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ МОЛЕКУЛЯРЕН ОБЛАК,ТОЗИ ОБЛАК Е НЕВИДИМ ЗА НАС. И Е ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ СЛЪНЦЕТО И ТЕЗИ МОЛЕКУЛИ ЗАХРАНВАТ ГОРЕНЕТО КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ-НО СЛЪНЦЕТО Е ПО СИЛНО ОТ ВСИЧКО ИЗМЕРЕНО В ПОСЛЕДНИТЕ 7000 ГОДИНИ
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дали не, дали не върви най-тежката пропаганда в историята на човешкия род. ЕЙ за бесило сте, спрете с глупоситите , дори вече не ни взимате за мезе не знам за какви ни имате за мозъчно изостанали ли незнам. Да е ба тия финикиски знаци та се изедохте за тях майка си продадохте....
34
0
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Оляхте се с демагогия. Не се ли усещате??
33
0
 
14
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Глупости. Вируса е изкуствено създаден. Биологично оръжие .
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей, откачалки .. вирусите се създават умишлено за да печели фармацията.В Природата всичко е в баланс и хармония,ама в хората не е и там е проблема.
31
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Всичко започва от Хирошима и Нагасаки.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдружник Китай и ако си дал 51% от него на Държавата Китай. Така, че на който и да е Лабораторията, Мажоритарният й Собственик е Китайската Комунистическа Партия! ------ И какво пречи на Глаксо или Фицер да влязат в сговор с ККП и да изработят целия свят?
29
1
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
И тогава значи това си е от Бога и не трябва да се борим срещу него! Вие се борите срещу Природата.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е тази промяна в климата? Лятото е жега,зимата е студена както винаги. Може би зимата не е с много сняг,но си е зима.
27
4
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИТАЙСКОТО СПИСАНИЕ ДОСТА УМЕЛО ИЗПОЛЗВА АВТОРИТЕТА НА ФАЩ, ГЕРМАНИЯ И БРИТАНИЯ КАТО ПРОПУСКА ДА СПОМЕНЕ КИТАЙ!!!ТЕОРИЯТА С ПРИЛЕПА НЯМА ДА МИНЕ КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА НА КИТАЙ!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдее, учените пак взеха, че установиха.
25
10
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
Честно казано, това даже не е началото на това което предстои с тия климатични промени! Но аз съм спокоен, понеже знам, че 99% не вярват да е имало да има и че ще има климатични промени ("мислят", че това е някаква измислена измама)! Това е чисто човешко не знание не виждане и самозаблуда! Гадното е, че нещата които предстоят, ще са далеч далеч по-гадни отколкото и тия дето не вярват, могат да си представят! хубавото е, че съм на възраст и няма да ги видя!
24
3
 
27
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Професор Монтание (нобелов лауреат и откривател на ХИВ/СПИН) каза, че Коронавируса е изкуствено създаден. Сега аз на кого да вярвам, на днес.бг в частност списанието "Science of the Total Environment" или на нобеловия лауреат и откривател на СПИН.
23
8
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
не ни Лъжи, щото и децата знаят, че в Комунистически Китай всичко е на Държавата, в Китай не дори да си Чуждестранна Корпорация и да имаш собственост. Чужди компании, може да имат бизнес в Китай, само ако със Съдружник Китай и ако си дал 51% от него на Държавата Китай. Така, че на който и да е Лабораторията, Мажоритарният й Собственик е Китайската Комунистическа Партия! Разбираш ли, или как Комунизъмът работи не ти е ясно?!
22
1
 
4
 
! Отговори
напреднаукатаеслънце преди 3 години
огромна лъжа е това изм.чудо,лъжете и това ще отмине.Много ви е яд а ядът е сладко нещо,давайте докато,пук ясате
21
5
 
25
 
! Отговори
копирам ви нещо: преди 3 години
Лабораторията в Ухан е собственост на концерна Glaxo, който пък е собственик на Pfizer. Pfizer се управлява от фонда Black Rock, който се контролира от фондацията на Сopос, която пък обслужва френската АXA, която владее немската Wintertor. Wintertor пък е построила лабораторията в Ухан. Black Rock контролира централните банки и 1/3 от световния инвестиционен капитал, те са и основен акционер в MicroSoft, а те са основен акционер в Pfizer, които са основен спонсор на СЗО.
20
0
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До БауГАНЬО НЕ Е НАПЪЛНО СЛАБО-УМЕН КАТО ТЕБЕ!