Промените в климата са причинили появата на коронавируса

Учени обясняват как се е увеличило видовото разнообразие на прилепите
6 фев 2021 13:51, Петя Славова
71
Промените в климата са причинили появата на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които са могли да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите – първопричината за появата на новият коронавирус SARS-CoV-2. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Science of the Total Environment", предава БГНЕС.

Глобалните климатични промени – повишаване на температурите, увеличаване на количеството слънчева светлина и въглероден диоксид в атмосферата – са променили състава на растителността и естественото местообитание на животните в много региони по света.

Още по темата

Мащабно екологично проучване в Южен Китай и околните райони на Мианмар и Лаос разкрива значителни промени във вида на растителността в тези райони през последния век. Това е създало благоприятна среда за живот на прилепите там.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепите, пряко зависи от броя на местните видове сред тези животни. Учените изчисляват, че само в Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови вида прилепи, които потенциално носят със себе си около 100 вида коронавируси. Поради затоплянето и свързания с това бърз растеж на тропическите гори, според изследователите регионът се е превърнал в "глобална гореща точка" за появата на нови зоонозни патогени.

"Изменението на климата през последния век е направило местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи", заяви главният автор на изследването д-р Робърт Бейер от Катедрата по зоология в прессъобщение от Кеймбриджския университет. “Разбиране за това как се е променило глобалното разпространение на прилепите може да бъде важна стъпка за възстановяване на историята на произхода на COVID-19.”

Въз основа на данни от наблюдения на температурата, валежите и облачността през последните сто години, авторите са съставили карта на растителността в света, каквато е била преди век. След това те използвали информация за растителната потребност на различни видове прилепи, за да определят глобалното разпространение на всеки вид в началото на 1900-та. Сравняването на тази картина с настоящото разпространение позволило на учените да разберат как видовото разнообразие на прилепите се е променило по света през последния век.

"Тъй като климатът е променил местообитанието, много видове са се преместили в други местообитания, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието между животните и вирусите в новите локални системи е довело до появата на голям брой нови вредни вируси", обяснява Бейер.

Според световната оценка за популацията на прилепите, днес има около 3 000 вида коронавируси. Всеки вид от тези животни пренася средно 2,7 коронавируса. Повечето коронавируси, пренасяни от прилепи, не се предават на хората. Но увеличаването на броя на видовете прилепи в определен регион увеличава вероятността там да възникне опасен за хората патоген.

Проучването установява, че през изминалия век изменението на климата е довело и до увеличаване на видовете прилепи в региони на Централна Африка и части от Централна и Южна Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
от 24 преди 3 години
извинявам се, забравил съм 3 нули:10 000 000 000да се чете:10 000 000 000 000т.е. 10 Трилиона!
18
4
 
16
 
! Отговори
до 22 х преди 3 години
ще търпите, докато от Пекин ви кажат друго! Пекин направи от Вируса за момента 1 000 000 000 000, да Трилион долара печалба в продажба да Маски и Тестове. САЩ е с най-големият си икономически спад в Историята си, близо 10 000 000 000, да 10 Трилиона са на Минус. Така, че Китай победи в 3-тата Световна, пор0бени сме от Комунистически Китай. Жертвите на САЩ са повече от 1-вата и 2-рата Световна Война заедно. Това са фактите, само дето Стадото, не мисли или не го информират!!
17
5
 
31
 
! Отговори
x преди 3 години
Колко време стадото ще си трае? Харесва ли ви да носите маски? Да ви ограничават свободите? Харесва ли ви да ви е затворен бизнеса? Под предлог, че ви спасяват. Една година мина. Колко още трябва да търпим? Животът е кратък.
16
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИТАЙСКОТО СПИСАНИЕ : НАУКА ЗА ОБЩАТА СРЕДАТВЪРДО ЗАЯВЯВА, ЧЕ КОРОНА ВИРУС 19 Е ДОШЪЛ ОТ НА БАБА ИМ ПРИЛЕПА И , ЧЕ ТОВА ДА Е ДОШЪЛ ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН ИЛИ НЯКОЙ ДА ГО Е ПУСНАЛ Е НЕМИСЛИМО!!!ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР КИТАЕЦА ДЖЕЙ *** ОБВИНЯВА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ , ЧЕ Е УВЕЛИЧИЛ ПОПУЛАЦИЯТА НА ПРИЛЕПИТЕ ЩОТО ТЕ ОБИЧАЛИ ПО-ТОПЪЛ КЛИМАТ!
15
21
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** не вярва. Нещо по-конспиративно е! :D
14
3
 
21
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
в Китай има 687 града, каква е Вероятността вируса да се появи точно в този с Био-лаборатория на Военните?!
13
3
 
15
 
! Отговори
Разбира се преди 3 години
не се и съмнявам, Комунистите от Пекин и военната им лаборатирия в Ухан, нямат нищо общо!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе у който и китайски град да беше тръгнало, бих повярвал, че е от прилепи, ама баш от тоя с лабораторията....
11
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СПИСАНИЕ НАУКА ЗА ОБЩАТА СРЕДА Е КИТАЕЦА ДЖЕЙ ***!!КИТАЕЦА ДЖЕЙ *** ОБЯВЯВА, ЧЕ СА ВИНОВНИ ЛОШИТЕ ПРИЛЕПИ А НЕ ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН!!!КИТАЙ НЯМАЛ ВИНА ЗАЯВЯВА ДЖЕЙ ***!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да да.Коринавирусите са описани още преди 50 години.Каква промяна в климатът? До сега е нямало пандемии
9
6
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Не прилепите,а популацията на хората е причина за проблемите на Земята.Ковид пандемията ще свърши,когато броят на жителите се редуцира до поносим за планетата...
8
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СТАТИЯТА Е ТОЧНО ЗА НИВОТО НА АВТОРКАТА И А ТО Е БЛИЗКО ДО 0)!-------------------------------ВЕЧЕ СЕ ОБЯВИ , ЧЕ НОРМАЛНИТЕ КОВИД ВИРУСИ НЕ МУТИРАТ ТОЛКОВА МНОГО И ТОЛКОВА БЪРЗО!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
стига с тези прилепи търсете в ам лаборатории там е заровено кучето
6
2
 
17
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Ти да видиш... не е изкуствено създаден, а всъщност ние с потреблението сме виновни. Веднага да занулим икономиката, да сринем потреблението и да дишаме по-малко. Ако може и да понамалеем... а, чакай, то има едни мерки в момента, които правят точно това...
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пътища водят към "промените в климата". Прозрачни сте,престъпници.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе, климата за първи път се променя, преди хората е бил константа, всяка година един и същ, сега за първи път се появяват нови видове прилепи и вируси, преди това не е имало - много научно, много логично екоталибанско изследване, сигурно шведското аутисче го писало.
3
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ново 20. Сега климатичните промени били виновни.Утре някоя ,, умна" глава ще каже нещо друго.И на най необразованите стана ясно ,че е биологично оръжие.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма конспиративни теории,а конспиративни практики.
1
4
 
12
 
! Отговори
A преди 3 години
Добре бе ще се ваксинирам!