Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа

Без мерките смъртността щяла да е по-висока
Обновена: 22 мар 2021 10:47 | 22 мар 2021 10:38, Петя Славова
62
Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа
Снимка: БГНЕС

Бившият генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел проф. Йорам Лас смая обществеността, когато през март 2020 г. заяви, че COVID-19 "е грип с отлични връзки с обществеността" и изрази възраженията си срещу здравните разпоредби, наложени от правителството за ограничаване на процента на заразяване.

Изглежда изследователите от Медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън установиха, че Лас напълно греши: вирусът е шест пъти по-смъртоносен в сравнение с грипа, съобщава БГНЕС.

Проучването сравнява 1 052 пациенти с грип и 582 пациенти с COVID-19 и установява, че средно повече хора се нуждаят от болнична помощ, ако са заразени с новия коронавирус (582) в сравнение с тези, страдащи от грип (210). Приблизително 30 % сред страдащите от COVID-19 се нуждаят от механична вентилация, докато само 8 % от тези с грип се нуждаят от такова лечение. Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип.

Още по темата

Освен това пациентите с COVID-19, средно, са по-млади от тези, страдащи от грип и когато се нуждаят от механична вентилация, те обикновено остават на лечение по-дълго - средна продължителност от две седмици в сравнение с три дни, съобщава news-medical.net. Пациентите с COVID-19 също съобщават за по-малко съществуващи ранни симптоми, които биха изисквали такава интензивна форма на интервенция.

Почти всички смъртни случаи от COVID-19, 98 %, са пряк или косвен резултат от новия коронавирус, пише д-р Майкъл Донино, един от авторите на статията. Той подчертава, че това означава, че хората умират от COVID-19. Това е от решаващо значение, тъй като в Инернет пространството и по време на протести много хора твърдят, че процентът на смъртност е „изфабрикуван“ и че болниците се насърчават да съобщават неверни данни.

Изглежда, че фалшивото разбиране, че COVID-19 всъщност не е причина за смъртта, е възникнало в септемврийския доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в който се посочва, че 6 % от смъртните случаи от COVID-19 посочват COVID-19 като пряка и единствена причина, посочи научният портал midaat.

Това е така, защото смъртните актове изброяват веригата от събития, довели до смърт. Пациент с COVID-19, който е починал в автомобилна катастрофа, няма да бъде описан в доклада като починал от новия коронавирус. Въпреки това, човек, който е починал поради грешка при интубиране, се подразбира че е боледувал от COVID-19, тъй като това е причината за лечението. Пряката причина за смъртта, обаче, ще бъде посочена като неправилна интубация.

Авторите на изследването също така отбелязват, че без мерките за социално дистанциране и носене на маски смъртността от COVID-19 би била много по-висока от тази, установена от тяхното проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е верно! Само 5 пъти по-смъртоносен е, недейте да заблуждавате хората!
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превърнаха цялата планета в хипохондрици. След години ще се разбере цялата истина, но тогава хората ще са забравили ( за пример : атаката на кулите близнаци, която доведе до сумати и войни в близкия изток( Афганистан, Ирак, Сирия)
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 582 пациенти 582 се нуждаят от болнична помощ?! От тук още става ясно че говорим за манипулирана статистика.Не се изследва смъртността при общият брой случаи. Не се брои фактът че хората с обикновен грип в момента избягват да се лекуват в болница. Мерките за разпространение на заразата неможе да влияе на смъртността, тъйкато смърността се смята само на базата на брой инфектирани.Общо-взето пишман изследване и медии които се опитват да надуват истерията.
34
5
 
0
 
! Отговори
Мънгъра преди 3 години
Няма вирус, няма друга ваксина, освен Спутник. Пийте чайчета и аспиринчета и сте ОК.А, и не ходете по болници, няма болест, въобразявате си.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 27Вирусите мутират само в приемник. Та кога ще има повече мутации при 1 000 000 заразени или при 1 000 000 000?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусите са убийци на... всички останали микроби и вируси.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те по-добре да обяснят защо и как изчезна грипа тази година.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да един ковид вирус убива 6 грипни вируса с голи ръце. Затова и изчезна грипа
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре чао дъртаци. Бихте ли си васината?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много дърто се навъди в Стария свят. Короната е естествената защитна реакция на прилепите, които човека натири в дън гора.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 20 пъти да е, нищо неуправдава фашизма ви. Щеше да мине и замине. С ваште локдални само му създавате условия за мутации, а и хората започнаха да измират от отменени операции, от закъснели диагностицирания, от залежаване, от глад, от психични разтройства и депресии...
26
3
 
2
 
! Отговори
Джордж В. преди 3 години
Старото и отживялото прави път на младото. Природата си знае работата и с ваксините няма да я спрете.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е, щом тази година няма грип, дали ще се появи догодина.Щото нали за ковида искат да ни затворят за да прекъснат заразата.
24
3
 
3
 
! Отговори
Маркс и Енгелс преди 3 години
Кризите са локомотивите на човечеството.
23
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 14Грипните вируси са съвсем различни от коронавирусите.Общото между тях е, че и двата вида се предават по въздушно-капков път и причиняват т.нар. простудни заболявания.Мен ме учудва друго нещо. Как така наскоро почнаха да говорят за нови мутации на коронавируса, който обаче не се хващал с PCR тест???Ако това е вярно, то значи не е коронавирус а съвсем друг вирус. Няма как да не се хване с PCR. Което пък противоречи на твърденията, че нямало други вируси сега освен коронавируса.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Междувпрочем, като стана мохабет за цигарите, почти няма хоспитализирани и умрели от ковид19 пушачи.Та ако бяхте пушили по-масово, жертвите на ковида щяха да са по-малко.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умират само стари и калпави.Добре за природата казват дарвинистите.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 10Е ти не разбрали.Още от първите грипни епидемии се опитват да набият в главите на хората, че при хигиена, маски и по-малко контакти, гриповете заразяват по-малко.Сега всичко е със задължителна хигиена и маски, и без контакти... познай къде е грипа.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртоносен е, няма спор, само че жертвите са си изживели живота в повечето случаи. Това е малката, но съществена разлика.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Брей какъв си лош.