Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа

Без мерките смъртността щяла да е по-висока
Обновена: 22 мар 2021 10:47 | 22 мар 2021 10:38, Петя Славова
62
Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа
Снимка: БГНЕС

Бившият генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел проф. Йорам Лас смая обществеността, когато през март 2020 г. заяви, че COVID-19 "е грип с отлични връзки с обществеността" и изрази възраженията си срещу здравните разпоредби, наложени от правителството за ограничаване на процента на заразяване.

Изглежда изследователите от Медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън установиха, че Лас напълно греши: вирусът е шест пъти по-смъртоносен в сравнение с грипа, съобщава БГНЕС.

Проучването сравнява 1 052 пациенти с грип и 582 пациенти с COVID-19 и установява, че средно повече хора се нуждаят от болнична помощ, ако са заразени с новия коронавирус (582) в сравнение с тези, страдащи от грип (210). Приблизително 30 % сред страдащите от COVID-19 се нуждаят от механична вентилация, докато само 8 % от тези с грип се нуждаят от такова лечение. Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип.

Още по темата

Освен това пациентите с COVID-19, средно, са по-млади от тези, страдащи от грип и когато се нуждаят от механична вентилация, те обикновено остават на лечение по-дълго - средна продължителност от две седмици в сравнение с три дни, съобщава news-medical.net. Пациентите с COVID-19 също съобщават за по-малко съществуващи ранни симптоми, които биха изисквали такава интензивна форма на интервенция.

Почти всички смъртни случаи от COVID-19, 98 %, са пряк или косвен резултат от новия коронавирус, пише д-р Майкъл Донино, един от авторите на статията. Той подчертава, че това означава, че хората умират от COVID-19. Това е от решаващо значение, тъй като в Инернет пространството и по време на протести много хора твърдят, че процентът на смъртност е „изфабрикуван“ и че болниците се насърчават да съобщават неверни данни.

Изглежда, че фалшивото разбиране, че COVID-19 всъщност не е причина за смъртта, е възникнало в септемврийския доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в който се посочва, че 6 % от смъртните случаи от COVID-19 посочват COVID-19 като пряка и единствена причина, посочи научният портал midaat.

Това е така, защото смъртните актове изброяват веригата от събития, довели до смърт. Пациент с COVID-19, който е починал в автомобилна катастрофа, няма да бъде описан в доклада като починал от новия коронавирус. Въпреки това, човек, който е починал поради грешка при интубиране, се подразбира че е боледувал от COVID-19, тъй като това е причината за лечението. Пряката причина за смъртта, обаче, ще бъде посочена като неправилна интубация.

Авторите на изследването също така отбелязват, че без мерките за социално дистанциране и носене на маски смъртността от COVID-19 би била много по-висока от тази, установена от тяхното проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
4
 
! Отговори
НЕНАУЧЕН преди 3 години
Между 5 и 6 пъти по-смъртоносен.Без мерките вече всичко щеше да е приключило а жертвите нямаше да са повече!С тези мерки и ваксини само се дава шанс на вируса да мутира по-бързо.Затова се появиха толкова много мутации, което си е очаквано от специалистите.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6При социализма пиехме леблебия вместо кафе.Или инка.Ако имаш връзки може и виетнамско.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цигарата ти си я *** доброволно. Схвана ли разликата, *** сплескан? 2.6 милиона са починали официално, а неофициално умрелите са поне 5 пъти повече, а с увредени органи колко още има ти е бедна фантазията. Тук не е важна само смъртта, а въобще последствията от Ковид. Сега ще седите в локдаун поне до края на Великденските празници, да ви уври пилешкия мозък.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипните вируси са голям брой, включват и корона вируси, та спрямо кой точно са сравненията, спомням си един от койта 2017-18 зимата за три месеца умряха в Германия 25000 души, но никой не я затвори.
13
4
 
6
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До Пепе"Половината човечество да е дало фира" - очевидно използваш хипербола, защото не вярвам наистина да вярваш, че половината човечество ще дава фира. Мнозинството инфектирани с ковид прекарват вируса без никакво лечение, ако се обадиш на личен лекар, ако нямаш сериозни симптоми ти предписват витамини основно. Не знам дори за какво говориш?
12
3
 
15
 
! Отговори
ddd преди 3 години
До ПепеА от цигари са умрели 8 милиона за 1 година и то официално.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно. По това ги различават. По смъртността. Симптомите, мерките, начин на разпространение едни и същи.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е грипа? Не може 20 години да ни посещава всеки сезон,а сега да го няма.
9
20
 
17
 
! Отговори
Пепе преди 3 години
Умници?!?!? 2 728 634 човека са умрели досега от ковид, при нивото на днешната медицина. Ако бяхме 1920 при испанския грип половината човечество да е дало фира. Спрете се, това не е безобидна болест!!!!
8
5
 
16
 
! Отговори
Учен преди 3 години
И разбира се и заключението на изледването "че без мерките смърността би била по-висока от това в изледването" - няма никакви основания на база данните от самото проучване да се заключва подобно нещо. Проблемът е, че когато го включиш като част от заключението в изследването си, създаваш фалшивото впечатление, че това е доказано от самото изследване, а то не е - няма никакви подобни данни там, напълно взето от въздуха предположение.
7
8
 
23
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Цялото проучване е основано на напълно грешна база - изледват се пациенти. Оттам насетне се стига до напълно грешни изводи. Пореден пример за мързеливо проучване на "учени" със задача да замазват очите на обществото със зле проведени изледвания, разчитайки на липсата на критичност на обществеността. Добре известно е, че ковид има огромен процент безсимптомни инфекции, когато изледваш само пациенти, напълно елиминираш този факт и изкривяваш данните за % смъртност на инфекция.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде народе, юруш на кафенцето от четири лева, докато кофпомпиер дьо банкей пие кафенце от цибетка, за стотина долара чашката.
5
10
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Аз нормалния грип го прекарвам с леко дразнене в гърлото и хрема, които изчезват до два дни след появата. Ковид го прекарах без никакви симптоми.
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сто пъти по смъртоносен от спин. Ми то като има спин що не забранят и еването ????
3
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато съм имал нормален грип винаги съм имал температура,кашлица и хрема,а Ковида го прекарах само със загуба на вкус и обоняние!!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак правописна грешка в заглавието.
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зарад туй умрях като го карах