Време за ваксина: При коя има най-малко тежки странични въздействия?

Специалисти: Подобни случаи са изключение
26 мар 2021 22:30, Красимир Ангелов
337
Време за ваксина: При коя има най-малко тежки странични въздействия?
Снимка: БГНЕС

Нищожно малко тежки странични въздействия има при ваксините срещу Ковид-19 - до този извод стигат изследователите от германския институт "Паул Ерлих". А най-малко тежки странични ефекти има след ваксиниране с AstraZeneca, пише в свой анализ DW.

След почти 9 милиона поставени ваксини в Германия институтът "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, изчислява, че само при 0,3 от 1000 дози има съмнения за тежки странични ефекти. Оттук и изводът, който правят от института: ваксинациите са "ефективна мярка за справяне с пандемията".

Още по темата
По данни на института "Роберт Кох", до 12 март в Германия са извършени 8,8 милиона ваксинации. От тях 7 милиона са с ваксината на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с ваксината на AstraZeneca са извършени 1,5 милиона имунизации. Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани ефекти или на настъпили усложнения, от които 10 500 след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с ваксината на AstraZeneca и 736 случая след ваксиниране с препарата на Moderna.

Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от "Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, "при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка". От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna. Като процент от поставените ваксини най-малко са случаите на тежки странични ефекти при ваксината на AstraZeneca, става ясно от изследването на "Паул Ерлих".

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след ваксиниране, а двама пациенти са починали. Известни са и още два съмнителни случая след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer. В моментта се извършват допълнителни изследвания, които ще покажат дали има пряка връзка между ваксинирането и настъпилите усложнения, съобщават от "Паул Ерлих".

По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек. От института уточняват, че при повечето от тези 351 случая става дума за пациенти с отчасти множество съпътстващи заболявания.

Обичайните странични ефекти

Що се отнася до обичайните оплаквания след имунизация - при трите ваксини се наблюдават различни реакции.

При препарата на BioNTech/Pfizer ваксинираните се оплакват най-често от болки в областта на инжекцията, от главоболие и отпадналост. За ваксината на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните симптоми, втрисане и температура. А при Moderna често настъпва кожен обрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
8
 
5
 
! Отговори
друг преди 3 години
До game of magicспринцовката със "правилна "ваксинавъв гроба е изпратила мнозина...
211
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и всички около мен с ГМО клетки които съдържат ваксините на Астра зенека и тази на Янсен - Джонсън и джонсън няма да се ваксинирам. ГМО водят до тумори като храна, камо ли директно инвазирани. След време това ще е голям проблем. Кой го интересува, обаче? Колкото и да се пънат с пропагандата си, няма как да ми пробутат тези ***. Който ги е поръчал да ваксинира себе си и близките си с ГМО клетки от бъбреци и очи на неродени деца! Долни и безкруполни мошеници! Пийте Ивермектин, не чакайте.
210
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как за хепатит C още няма ваксина, а за коронавируса за една година направиха около 10 ваксиниТака, че хепатит С е болест, засягаща освовно венозни наркомани, а от короната могат да се направят много пари, ама много.
209
19
 
26
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Е ха, добрютро! Ама трябваше да се спре ваксинацията и още стотици да починат...Дано на *** вече му уври акъла и разбере, че без ваксинация ще се точим с години! Дано има повече ваксини и ваксинирани!
208
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
При непоставената...
207
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом така жарко пропагандират за ваксиниране значи много малко са желаещите. Умните са повече.
206
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как за хепатит C още няма ваксина, а за коронавируса за една година направиха около 10 ваксини????
205
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :-) от 229Човек, струва ми се, че сам не си следиш мисълта... Айде като решиш кво искаш да ми намекнеш, тогава да го пишеш. И няма да кажа, че Астрата е нещо си, щото те всичките ваксини са един дол дренки. Сега обаче ми е много интересно как го намести Ремдесивира в цялата работа? Китайците отдавна доказаха, че е най-малко ефективното лекарство. И всъщност подкрепяш моята теза, щом признаваш, че само Ремдесивир се използва....
204
4
 
8
 
! Отговори
До 225 преди 3 години
Да, Модерна е за предпочитане с много малко странични ефекти.Другата ,която работи много добре при възрастни е на Джонсън(джансън) и тая на Новавакс.Всъщност повечето доктори се натискат да се ваксинират с Модерна и Новавакс.Аз лично не искам да се ваксинирам сега,защото така или иначе през лятото вирусът не е толкова активен, но съветвам всички с хронични заболявания и тия ,които работят на първа линия, да се ваксинират,ако смятат че така ще се предпазят
203
0
 
35
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Правил съм си доста ваксини, досега не са ме карали да подписвам нищо.Това е интересно,следователно ще изчакам още една година,за решението си дали ще се ваксинирам.Мерси.
202
4
 
20
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Понеже заговори за двоен аршин и печалби, хайде да помислим:Флакон Ремдесивир 810лв без ДДС /част от лекуваните с него са вече в отвъдното/Pfizer струва 12 евро на дозаModerna - 18 евроAstra Zeneca - 1.78 евроЗащо мислиш е търговската война с Астра Зенека? Или сега пък ще кажеш тя е *** щото е евтина :-)
201
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редно ли е и безопасно ли е да се извършва масово ваксиниране по време на пандемия?Е,на този простичък въпрос искам да ми отговорят министър Ангелов,Кунчев и и Кантарджиев!!!Защо горепосочените не направят един публичен дебат с онези медици или учени,които подкрепят мнението,че по този начин и с тези мерки,пандемията не се бори?Нали уж всички се бият в гърдите и се тръшкат,че работят в полза роду?И ако може,да обяснят каква е връзката на пандемията с математиката!
200
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :-)Ами очаквахме, да. След като вече съществуващи лекарства, които се справят с вируса бяха отречени заради някакви минимални евентуални странични ефекти, е нормално да се очаква това, което предлагат като решение да е по-добро и да няма никакви странични ефекти. Или ще мерим с двоен аршин и всичко зависи от печалбите?
199
8
 
24
 
! Отговори
:-) преди 3 години
До Анонимен 260Шофирането води до катастрофи, секса - до нежелана бременност и полово предавани билести, летенето до самолетни катастрофи, плуването до попадане на вода в дробовете :-) изтягането на плажа до слънчево изгарене.Единствено училището при много хора не е довело до нищо.Наистина ли очаквахте лекарствен продукт да няма пренебрежимо малки странични ефекти и да дарява вечен живот????
198
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 255Може би, но рябва да се замислиш и върху основния принцип на ваксинацията - НИКОГА не ваксинирай по време на епидемия/пандемия. Ваксинацията е измислена, за да е вече направена в случай на настъпване на епидемия. Затова вместо да наливат пари в разработката на ваксини, трябваше да налеят пари в разработка на ЛЕКАРСТВО. Много повече хора щяха да са склонни към употребата му и всичко щеше да приключи много по-бързо.
197
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте някоя новина за Бокича, стига вече с тези ваксини, проглушихте ни мозъчетата :))
196
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още преди сума време с жена ми се ваксинирахме с Модерна на зелен коридор и сме вече с втора доза- никакви странични ефекти. Сума приятели от САЩ (лекари, архитекти, програмисти, а не разни сервитьори) са с Пфайзер- никой не съм чул да се оплаква от странични реакции. В Израел- същото- имаме много приятели, покрай работата ни- до един ваксинирани с Пфайзер един не се е оплакал. Виж, при АЗ нещата стоят по-различно. Тя е типичната противогрипна ваксина с много странични реакции. Нормално е.
195
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една жена на пазара каза: " Руската ваксина , срещу скромно заплащане, в Сърбия"
194
2
 
5
 
! Отговори
game of magic преди 3 години
Спинцовката със правилна ваксина,пари от фармамафията взима,а само правилната молекула,навреме болния лекува.
193
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата, всички депутати и други връзкари са с Moderna. Не мисля, че е случайно.