Такситата в София не са поскъпвали от 2012 г.

Мерките за подкрепата им не били достатъчни, смятат от бранша
Обновена: 30 мар 2021 20:16 | 30 мар 2021 20:16, Анисия Иванова
23
Такситата в София не са поскъпвали от 2012 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Таксиметровите шофьори в Българи не могат да се възползват достатъчно добре от държавните мерки за подкрепа, тъй като не успяват да съберат нужните обороти, а и безлихвените кредити често им биват отказвани. Необходими са други мерки за помощ. Това заяви Спас Атанасов, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„След промените в Наредба № 34 относно таксиметровия превоз на пътници първоначалната такса се увеличава с 84 стотинки за дневните курсове и 1,06 лв. – за нощните“, обясни гостът.  

Още по темата

"Таксиметровите услуги в София не са поскъпвали от 2012 г. и това се дължи на решението на големите превозвачи, тъй като те не смеят да увеличат цената, за да не загубят клиенти и се разчита на цената, която се определя от Столична община като минимална“, каза още Атанасов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Атанасов коментира и държавната подкрепа по време на пандемията. "Получихме намаления на данъка, но това не е достатъчно, тъй като поради затварянията такситата не могат да направят нужните обороти, а те обикновено са надолу с 50-60%“,

„Повечето стимулиращи мерки са за предприятия с работници на трудов договор, а таксиметровите шофьори са самоосигуряващи се лица. За да получат помощ, те трябва да имат оборот от 30 хил. лева, което е непосилно за повечето таксиметрови шофьори“, заяви Атанасов.  

Гостът обясни, че от юли 2022 г. се очаква промяна на такса "престой", като в нея вече ще се отчита цялото време на пътуването, но още не е ясно как точно ще стане това.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Това да е преди 3 години
Поредното комюнике от щабквартирата на ГЕРБ?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не рязбрах за такса Престой! Защо ще се отчита цялото пътуване, като по-голямата част от него НЕ престой?!?
19
1
 
8
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
Мисля, че точно в 2012та се возих последно в София. От центр ЖП гара към ам посолство, когато помпата наду до към 12-15лв, му казах да спре и слязох. Хвърлих вътре 15лв, шьоферчето ми обЕсни че сме гоУеми скрънзи от Варната и сме вземамали прекалено много по тези кораби, а за 20лв се стискаме. После се обадих на централа и ме дозакараха за 3лв, а се върнах за 5-6лв общо. Просто лъжат, като..дърти р...миВъв Варна са с епохи напред в честността, някой връщат ресто и т.н.
18
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 18Един пребоядисан комунист защитава единствено бездънната си банкова сметка.
17
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Преместих!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГерб са си именно дясна партия - капиталистическа политика, защитаваща бизнеса, а не потребителите.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нищо не става от теб, ставаш или таксиджия или охрана... По т ъ п а работа от тия две неща няма !
14
2
 
12
 
! Отговори
Zohan преди 3 години
Честно казано нямам такива наблюдения. Тарифата може и да не е поскъпнала, но определено за същия пробег ми струва доста повече отколкото през 2012та.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нищо не става от теб, ставаш или таксиджия или охрана... По *** работа от тия две неща няма !
12
2
 
5
 
! Отговори
Tojo преди 3 години
Ще се застрелят в крака с това повишение точно пролетта и лятото, когато хората няма да имат такава нужда от такси...
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после кажете, че ГЕРБ е дясна партия като вдига минималната цена на цял сектор.Бойко, комунист си беше и такъв си оставаш
10
1
 
12
 
! Отговори
пак 11 преди 3 години
Та мисълта ми е, че ако ще предлагаш услуга си трябва да я направиш желана. Направи си визитки, раздавай ги на клиентите. Сложи едни мултимедийни глупости по задните седалки. Екранчета с няколко филма качени, малко музика да си избират. Евтини са вече. Така печелиш постоянен клиент, който само на тебе ще звъни. Трябва да се печели от качество и количество, а не да го обрулиш един път клиента и да висиш като айде да не казвам като какво по цяла вечер.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да ги ожалиш. Впечатленията ми от Виена. С багаж взимах такси. Та нови мерцедеси. Шофьори сърби - ако сакаш причаш, ако не си е твоя воля. Вътре всичко блести. Не се пуши. Като разберат, че си българин и се отпускат малко и се разговарят. Никога не съм подхващал разговор за политика - само за бира и скара. И на тебе ти е комфортно, а и шофьорът не си троши нервите. Сега същото в София. Пак с багаж, оня се муси нещо и ми къса нервите по целия път с мрънкане колко всичко гадно било.
8
3
 
25
 
! Отговори
Канада преди 3 години
Сравнение:Такси от летището до дома ми в Торонто излезе по-евтино,отколкото такси в София от автогарата до летището.Никога повече няма да се кача на такси в София.
7
2
 
13
 
! Отговори
Горките преди 3 години
Те и преди все на загуба работеха и така години наред. Как в Благоевград правя сметка 2-3лв и е ОК, а в София под 5лв били на загуба. При оборот 2500, който бил недостижим това е 500 такива курса или по 25 на ден - не е трудно постижимо. А ако не могат да ги направят не би трябвало да се мръщят на курс от 3-4лв?
6
3
 
17
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Ама много ясно, че не са поскъпнали от 2012та...Според мен трЕбе да се вдигнат двойно и тройно тарифите.Все пак хората не могат да смогнат на казиното и сварката.Пари не им остават за автомивка, камо ли за топъл душ и изпрани дрехи.Горките....Имам познат бакшиш ама с костюм, знае немски, английски и рашки... И хотелите си го търсят.Не е семкаджия и не се пазари.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то и мойта заплата не е мръднала особено много от тогава.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми то и пенсиите не са и заплатите само тока и водата поскъпна ,и храната
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък от 2012 не съм се возил на такси и изобщо не мисля, че ще го направя отново.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко поскъпва,само слугите на бил ГЕЙтс си остават евтини!!Заради някой друг щатски долар,ще ни изкарат че цяла България сме починали от Ковид..