След COVID-19 30% развивали някакво психиатрично заболяване

Едва 10% от българите са ваксинирани, далеч сме от колективен имунитет
88
След COVID-19 30% развивали някакво психиатрично заболяване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

30% от хората преболедували COVID-19 в рамките на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване – тревожност, депресия, паник атаки, коментира доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България, пред bTV.

Още по темата

Според него тези хора също имат нужда от целенасочена подкрепа и грижи.

„Има и други симптоми – усещането да си в мъгла, необяснима тъга, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма“, каза още доц. Околийски.

Той уточни, че тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които са прекарали леко прекарали заболяването.

Заради сериозните последствия за преболедувалите вируса, не  може да се каже, че е по-добре са прекарал коронавируса.

„Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 се разпространява много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията“, коментира още доц. Околойски.

Според него темпът на ваксинация у нас е притеснителен.

„В момента в България е имунизирано едва 10% от населението, а за колективен имунитет може да се говори при 69%, напомни доц. Околийски.

„Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне. Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която се стовари“ , предупреди доцентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най ми хареса писанието за жената, дето се "заразила" с три различни щама едновременно.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да психясват и да не психясват, сезон по морето няма да има. Свиквайте. Каквито и глупости да пишете, нещата вече са се случили и връщане към "нормалното" няма да има никога. Светът вече е друг и толкоз. Фактите са такива.
20
1
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КЪВ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ ОТ ИНДИВИДУАЛИСТИ
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заболяването се нарича с научен термин 'ковидясване'. От недостък на кислород до мозъка зарад тромби, ама не от вируса, а от ваксините.
18
3
 
14
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен"Този Околийски да види себе си първо. той е най-болен психически. Не да заплашва"Той не заплашва - той иска още пари. СЗО-то досега са изпапвали 20 милиарда долара и са зейнали за още. Резултатът - обще приказки, които всеки може да ги проете от Google.
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Развиват психиатрично заболяване заради недостига на кислород по време на боледуването. Мозъкът е най-чувствителен на недостиг на кислород и най-бързо там се развива някаква патология. Логично е да се случи така.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И все пак, ковид няма" - *** Галилеев..................."Епа такъв вирус нема" - Шоп Софиянски.
15
11
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Той цитира чужди публикации. Вярно е. В западна Европа създадоха вече клиники за лечение на постковид . Дълга рехабилитация се очертава, защото никой още не знае как точно да го лекува. Статистика-Засяга тези които са имали "леки" симптоми, по често жени, по -често млади, до 45 годишна възраст.
14
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са с такова психично разстройство по рождение...
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горната граница на ваксинираните в БГ ще е 20 процента. Защото професор Иво Христов доказва, че 80 процента са хора със специални възможности.
12
1
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Този определено има някакво заболяване, за да говори глупости. Ветоятно има ***. 30% означава 150 000 сано доказани и вероятно около 1 млн. с тези дето не са официално с тестове. Верно, че България е пълна с шизота, но чак пък милион не са. Не им ли писна от такива глупости, така само подкопават доверието в себе си и във всякакви медицински институции.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Едва 10% от българите са ваксинирани, далеч сме от колективен имунитет"--------------------------Хайде стига с тези глупости, няма такова нещо като колективен имунитет, има само индувидуален, а смешните ви ваксини не изграждат имунитет. Засега официално един път съм го прекарал безсимптомно, а неофициално един бог знае. Разкарайте ми се от главата с тьпите си ваксини, няма да се ваксинирам.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествената ваксина на Мангъров е най-добра. Събирайте се без маски, за да ваксинирате околните и роднините си.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това трябва да е от контакта с българското здравеопазване.
8
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен лекар преди 2 години
Вярно е: панически атаки, депресии, проблем с концентрацията, мозъчна мъгла, месеци , а някои и вече година след преболедуването. Не подценяване постковида, търсете лекар!
7
8
 
7
 
! Отговори
Да ЗАБРАНЯТ СЕКСА преди 2 години
С тези тежки последици НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВЯТ БЕБЕТА за поне 5 години !!! Ковид бебетата трябва да бъдат кастрирани, за да не дават ковид поколение.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният бисер...
5
4
 
12
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Нямат спирачки! Заглавие което граничи с планетарна глупост, подзаглавие - пропаганда! Не ви щем бълвочите, разберете! Няма да се ваксинираме. Такава паника ви тресе. Вчера плачещ журналист от Свободна Европа пита "какво се обърка", днес идва еро-комисар да наблюдава ваксинациите. Пари за реклама щели да ни дават. Цииииирк....
4
1
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
А па у наше село и преди Ковидо си бяха улави
3
4
 
14
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
Преди да дава какъвто и да е медицински съвет доцент Околийски би трябвало да се засрами....от *цялостната досегашна кариера* , малко поне да се засрами!