Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евангелисти, роми и тръмписти - основата на антиваксърството у нас.
33
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 19 Бинго! Или анджек, на чист български! Много е гaднa и пpoтивнa ваксинационната кампания за уж "доброволната" ваксина. Ми да я направят задължителна тогава! Ама не могат, там е работата. Вместо тази унизителна яростна агитация, много по-добре ще бъде да призоват хората в рисковите групи да се ваксинират (пак доброволно) с ясна разяснителна кампания че ваксините са още експериментални, но ползите пак са повече от рисковете.
32
2
 
51
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До Анонимен 22Така е, наистина много хора си заминаха, и да, не е просто грипче. Ще ти кажа защо категорично отказвам да се доверя на ваксините, заради истерията с която се налагат! Никога досега не са се опитвали да ме спасят с такава агресия! Ситуацията граничи с безумие. Отказвам да се доверя!
31
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм антиваксър. Напротив, поставени ми са всички задължителни и добре изпитани ваксини в срок. Обоче да ме иглосват с набързо забъркан буламач - е нема как! Аз АНТИВАКСЪР ли съм или нормалномислещ човек?
30
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата ще наобикалям болниците за да окуражавам антиваксърите да си поемат следващата глътка въздух.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видя коментар на Бау просто цъкам минус без да чета. Затова моля осведомете ме ако случайно започне да пише смислени неща. До сега не е показал такива признаци, но знае ли човек...
28
17
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Нека си вярва *** как имал естествен имунитет." :)) Питай ги, питай ги, да ти обяснят как това е измислена болест, а пък "естествения имунитет" бил най-добър и най-дълготраен. Те всички са професори имунолози. По една лъжица мед на ден, една малка ракия, и всички за безсмъртни :) Няма поумняване.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май ceктaнтитe се изчерпват, а? В тълпата винаги има 20% *** oти.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО могат спокойно да духат супата. Не им щем на СЗО западните ваксини водещи до тромбози и безплодие. Ако *** искат народа да се боцне да бъдат така добри да внесат достатъчни количества руска ваксина и тогава с радост бихме се боцнали. Сега в никакъв случай каквото ще да става.
25
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Абе, в невероятната и безаналогова държава на доброто, истината и светлината - Рассия, имало в момента вълна от заразени и били в криза? Чудя се, как така?! Нали няколко месеца от началото на тази пандемия, в Рассия нямаше нито един случай, и дълго време отричаха, че има вирус и пандемия?! Сега ваксинират под строй, няма "не искам". А пък хората там не искали Спутник :) Не мога да разбера - такива хубаво и здрави хора, а пък здравна криза ... тц, тц, тц.
24
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си вярва *** как имал естествен имунитет. И ние в компанията имаме подобен приятел, който след втория изкаран КОВИД (имал имунитет от първия) има необратими последици за белите дробове. Говорим за човек на 35.
23
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да се ваксинирам ,за нищо на света .Въпреки огромните ви на-пъни ефекта е точно обратния.Хората се убеждават ,че ваксините са отровни и зловредни за организма и по-скоро предпочитат вируса пред ваксината.Всички от бялата мафия трябва да са в затвора за прокламиране на геноцид над мирното население!Всеки ,който ми сложи минус да си знае ,че е евро-***-ди и промит зомбиваксърски мозък.или тра-вес-тит либерал.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една парка мислила, мислила и умряла.
21
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 - човека не те кълне - просто се видя колко много хора си отидоха без време, да малко изтрещяло изказване, ама иска да ти каже че може да си отидеш ако ммислиш че ще го изкараш "грипчето", затова по-добре да се ваксинираш
20
20
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 19 никой не те притиска, драмо. Съветват те ....
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След индийски щамп на вирусчето, следва пакистански, афганистански и африканси.... да бъдем спокойни :)) От7 милиона само 700 к са се ваксали, тоест плиткоумните :)
18
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж не е задължителна ваксината, а всячески те притискат да си сложиш!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Не!"ку щещ - мир на прахати" толкова сте изтрещели, че вече и кълнете. Аз пък ти поьелавам здраве, на теб и на всички около теб :)
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм фен на Китай. Искам с китайската ваксина! Нали като се ваксинираш с ГМО ваксините и ставаш собственост на производителя. Съответно това ще предизвика някакво преразпределение на хората и в зависимост от ваксината ще са собственост, или иначе казано поданици, на различни държави. Е, тогава аз искам китайска ваксина!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми спринтирайте бе! Спринтирайте!