Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
баш анитиваксърите не са много наистина, но много смелите и предпазливи българи са много :D
13
11
 
0
 
! Отговори
До Не! преди 2 години
ку щещ - мир на прахати
12
0
 
40
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Тя ваксинацията приключва, те за спринтиране говорят... нЕма да я бъде тая...
11
3
 
31
 
! Отговори
G преди 2 години
Нов ден, нова агитационно-рекламна статия.Нормално БигФарма, направиха Биг $$$ и могат да си плащат за няколко такива на ден.Виждайки 10%, може само да се радваме на такива стойности.
10
11
 
6
 
! Отговори
Десен преди 2 години
"Не купете ли Спутник 5,никво ваксиниране с тия бъркочи" Е ти не чете ли минлата седмица, че руснаците масове не искат да се ваксинират със Спутник? :) Хората си искат Phizer, но ги карат насила.
9
2
 
46
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Ми е как ги знаят тия вълни по месец,дата и час кога ще дойдат:)
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсата на национална ваксинационна кампания е заради Генерал Боко, който като чуе кампания си представя лов на шарани на гол среден пръст пред избирателните урни.
7
32
 
14
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Абе, тях ги преследва 5G-то и наночиповете, вие искате достатъчно акъл, че да се ваксинират. НЕдейте да възлагате големи надежди. Тук принципа е - "ще изчакамв да видим какво ще стане". Да не говорим, че половината мислят, че няма вирус и ги лъжат. Ситуацията е безнадеждна.
6
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е са, веднага!
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не купете ли Спутник 5,никво ваксиниране с тия бъркочи
4
2
 
55
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Тц, няма да се ваксинирам. Пожелавам Ви щастие.
3
1
 
16
 
! Отговори
Фин преди 2 години
На ешафода!!!!!!
2
2
 
43
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Искам лично да ваксинирам Урсула и Га.до.вете от Г7. Деаца на Сата..ната
1
73
 
20
 
! Отговори
LosHo преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ! ПРЕДПАЗЕТЕ ВАС И ДРУГИТЕ ОКОЛО ВАС ! БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГЛУПАВИ КОНСПИРАЦИИ И ПОДОБНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!