Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
27
 
! Отговори
AAAZ преди 2 години
Има разболели се и умрели след като са ваксинирани, но не значело, че ваксината работи??? Що за противоречие?
173
1
 
15
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Представете си следния обрат, идва делтата на есен, ние сме неваксинирани, положителните тестове няма да са малко естествено, но болниците са празни, а малкото хоспитализирани предимно ваксинирани. Тогава какво правим? Да не се окаже вярна теорията за ADE (effect) antibody-dependent enhancement?
172
1
 
26
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Докато "експерта" от "СЗО" прогнозира, аз предлагам да му изясня какво ще се случи: септември ще се опитате да "вкарате" нова вълна, защото няма да постигнете нищо с боцкането. Най-много да стигнете 20%, и то с турист. ваксинации, които имат за цел да предпазят пътниците от проблеми на границата, не да се ваксинирате реално.Няма да се доближите и половината от бленуваните 70%. Ефекта на подобни изказвания ще налива вода в друга мелница, но няма да "прогнозирам" чия..Креслива групичка = 85%???
171
1
 
21
 
! Отговори
До 184 преди 2 години
Като те излагаме, *** да живееш между културните - в Англия, или Израел. Какво търсиш тук, между Българите ?
170
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми го побира главата как може уж интелигентен човек, учен, доцент да говори такива буламачи. И то на всеослушание. Може и да е бил умен човека едно време, но парата и ваксините много взимат...
169
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато тука си чешете езиците, светът се ваксинирва бясно. То бива лъжи, бива небивалици ама толкова простотия на едно място... Скрийте се, покрийте се и да не ви чуваме, нито виждаме. Излагате ни!
168
1
 
39
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Поставена ни е квота, която трябва да изпълним. Ние обаче отказваме, в резултат на това - истерична паника! Чак еврокомисар ни пратиха на проверка. Е... кресливите ковид-ваксъри са прецакани!
167
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Стикер", течността няма опция да бъде, цитирам те: "неизвестна течност", тя е известна течност, знаят кво слагат на желаещите, по скоро е както по долу са написали, цитирам: "експериментни течности", а "Бай ти ***" е звезда, но явно не си схванал, ако си чел за него или гледал филмите, определям те за *** на заплата от стотинки, като "експертите" дето говорят глупости по медиите
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще ми обясни ли какво е "двойна смъртност". Не съм медицинско лице, но ако може да ми цитирате някой учебник или научна статия.
165
1
 
27
 
! Отговори
Rebecca преди 2 години
А не ви ли идва наум, че някой се е натъпкал с пари и сега трябва да ги отчита ? И за това са тези гърчове .
164
1
 
22
 
! Отговори
До 153 "Реалист преди 2 години
Личи си колко е интелекта на ваксинирания. 50 хил. ? Ти ще изкараш, че 1/3 от смъртността в България е причинена от коронавирус. То пък бива натягане, ама с такива безумни твърдения не бива...
163
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ес т.е и ние в това число са договорили ваксини за 2 години още, та плашете още отсега с четвърта вълна. Май ще са повече. Планът с печалбата за едни, съмнителната защита за други продължава. Сякаш хората са предмети и не отговарят за здравето си и здравословното си състояние, а някой господар или властелин се разпорежда с тях. Но иначе за работа, доходи и съществуване грижи няма, само инжектиране. Глобален психо-експеримент
162
2
 
34
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Паниката е голяма, ужасТ, никой не се боцка, а е изключително важно да се срещнем с делтата вакснати, нищо че 1/3та от новозаразените в Израел са вакснати, нищо, че и ваксинираните се гътват. В загадката се пита, защо толкова истерично и агресивно ни налагат този очеизвадно неработещ бълвоч.
161
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ускорени ваксинации ти се привиждат бе пич. Набийте си в *** канчета и вие и еврокомисаря по здравеопазването, че няма да се ваксинираме. Лято е, вместо да ни тролите отиде на къмпинг някъде на тихо местенце, ловете риба. Намерети си някакво хоби вместо да ни досаждате с глупостите си.
160
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията около отличниците по ваксинирането говори следното: 1)Ваксинирането не само, че не ти помага, но те прави по-уязвим 2) Не последваха никакви политически / икономически възстановявания, или премахване на ограничения.
159
22
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ваксинираните с две дози в България са малко над 11%, а с поне една доза са над 13%, което е безумно малко. Следващата вълна няма да ни се размине, както и хилядите нови починали от вируса. По официлани данни досега са 18 хиляди, но надвишената смъртност е над 50 хиляди за този период и е точно заради вируса, а не заради отказано/отложено лечение, както наивно си мислят някои. Достатъчно е да се наложат две графики и нещата стават ясни - починалите по седмици от вируса и общо за България.
158
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За колко сребърника си продаде душата, доценте?
157
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте зле!
156
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този до момента бие по-тъпотия и най-нелогичните и противоречиви изявления свързани с проваксинирането. Освен това в изявлението му има най - малко 5 лъжи. Въпреки, че на мен 1 полуистина ми е достатъчна да го зачеркна (не само като "специалист"), но и като човешко същество. Всеки, който изменя фактите за да са в помощ на личните му интереси, е нищожество.
155
4
 
19
 
! Отговори
не ям доматите с ... преди 2 години
Когато Б. Гейтс си плати данъците върху многомилионните си печалби, тогава и аз ще си взема ковидваксата. ТОЕСТ НИКОГА!!!