Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
15
 
4
 
! Отговори
Добро утро! преди 2 години
Открихте топлата вода!
133
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бКлуци мръсни. Не се спряхте с тази долна пропаганда. Затова вече не ви чета.
132
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги е имало грипни ваканции през март-април. Коронавирусите са един от причинителите на сезонен грип. Ковид е грип. И то съвсем обикновен, не по-заразен или смъртоносен. Само ужким-повече.
131
10
 
11
 
! Отговори
Ковид не е преди 2 години
същия вирус като грипа. Появява се пролетта и есента, докато грипа - през зимата и през лятото. Със или без ваксина
130
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че ваксината не работи. Разбира се, че работят ваксините, ама ефекта ще настъпи след години.
129
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога досега не е имало грип през есента, а? Или как беше, всяка година имаше? Но ужким тоя път ще размине ако се ваксинираме? Оо освен ако не дойде измислената съчинена индийска мутация, която се пробутва като оправдание защо псевдоваксините не действат... Смешно става вече
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135. Истината ще лъсне, когато се появят държави с изцяло ваксинирано население.
127
22
 
24
 
! Отговори
a преди 2 години
Световната здравна организация да си разкара ръцете от България!Доктора да мълчи - за да не го дадат на военен съд ...До момента хора с по 2 дози ваксина го изкараха като кучета с тежка симптоматика -ВАКСИНИТЕ НЕ РАБОТЯТ И НЕ ПАЗЯТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ!Да пускат ваксинирани без маска си е чисто сеене на заразата когато я има. Ако и когато има мерки трябва да са за ВСИЧКИ!
126
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинация няма да има. Българинът е мъдър.
125
7
 
19
 
! Отговори
СС до до СС преди 2 години
ами божа работа дали ще съм жив или не... аз не мисля да живея вечно за разлика от тези с ваксините....
124
2
 
12
 
! Отговори
l преди 2 години
Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.
123
31
 
37
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Измамата с Фалшивата Пандемия, съвсем ЗаБуксува!
122
27
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителя на СЗО да ми обясни защо този препарат е с разрешително за временно ползване, докато има пандемия. Защо подписваме декларация, че сме запознати със страничните ефекти? Та ако знаем нещо, то е само за ефектите в рамките на 2-3 месеца, не и за дългосрочните такива. Но в декларацията пише ефекти, без уточнение за краткосрочни или дългосрочни. Защо това измиване на ръце и прехвърляне на отговорност? И не, не съм антиваксър. Имам всички ваксини с пълно разрешително за употреба.
121
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 125От тези ваксинирани почти никой няма да е жив до след около 5 години. Това е мрачната прогноза. Не забравяйте, че 500 млн. е таргетът на населението на Земята от скрижалите им на ония. После нов вирус ще има като този. Ще бъдат разделени хората - нормални и хибриди в смарт градовете. Дай Боже да сме живи да видим тая чудесия
120
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масова "ваксинация" у нас е обречена кауза. Българинът е твърд и ще го бъде.
119
14
 
34
 
! Отговори
СС преди 2 години
Споко е след години СЗО ще кажат, ваксините бяха голяма грешка съжаляваме за жертвите от тях но живота продължава...
118
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле...как лъжат и плашат народа ,кви вълни гадове ,явно има да,се вземат милиони от ЕС затова е тоя цирк
117
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се молете да не дойде време да сме разделени на ваксинирани и неваксинирани в заградени квартали,изолирани и воювайки по между си.Маските вече да не вършат работа и населените места да са опожарени и в развалини след конфликтите.Тогава вече няма да има връщане назад....
116
2
 
3
 
! Отговори
Оня преди 2 години
До 122 Това е едно от най-глупавите неща които съм чел в последно време! Честито шампионе
115
1
 
17
 
! Отговори
expert преди 2 години
Защо прокуратурата не се задейства по закона , който гласуваха преди извънредното положение по повод спекулации на информация??!Всеки ден обявяват че има 1 600 000 ваксинирани, КОЛКО % е това от 7 милиона...? Въпреки че сме 5,5 милиона ??...МАЙ ИМА ГРУБА МАНИПУЛАЦИЯ И НАЙ-СЕТНЕ ТРЯБВА ДА ИМА СЪД ЗА ТОВА!