Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна

Според нея единственият начин да се справим с епидемията е ваксинирането
27 юни 2021 17:55, Нели Христова
257
Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна
Снимка: БГНЕС

"Човечеството има един единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”. Това каза в ефира на NOVA ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добавя, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”.

COVID-19: В 17 области на страната няма новозаразени

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обяснява специалистът.

Тя добавя, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152 - Вече няколко пъти споменах мненията на носителя на Нобелова награда за медицина Luc Montagnier, д-р Michael Yeadon - предишен вицепрезидент на Файзер, DVM, PhD Geert Vanden Bossche- експерт, работил по създаването на много ваксини, д-р Robert Malone - създател на MRNA технологията. Също и на изобретателя на PCR - Kary Mullis, носител на Нобелова награда. Нали си знам, че ковиваксър е неспособен да чете, слагам ти ги пак. Кажи ми как са *** и пр0сти
124
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 "До 152: Не трябва натрапеното ти цитиране. Не ме интересува." С други думи, приказваш си празни приказки. Ясно. Нищо ново.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Тромб, пардон Гломб, преиграва!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много изнервящо, когато умни хора спорят с ограничени. Няма разбиране и диалог не се получава.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152: Не ми трябва натрапеното цитиране. Не ме интересува.
120
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И НИЕ СЕ СРАМУВАМЕ ОТ ТЕБЕ ДОЦЕНТ ГЛОМБ! ТУРИ СИ 5 КОВИД ВАКСИНИ ТВОЯ ВОЛЯ!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152: Не трябва натрапеното ти цитиране. Не ме интересува.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 147 от славянин Всичкото говорене не е за да ви "спасяват", а за да разберат и най-глупавите какво е положението с ваксините и ваксинацията. Не се чуввствай притиснат, никой не се интересува дали утре ще ритнеш топа: не си толкова ценен, особено с тоя акъл.
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 148 "Този доцент е световно неизвестен! Защо трябва да се публикуват мненията на *** и пульо?" Я кажи кой световно известен експерт вирусолог признаваш, за да ти цитирам мнението му по отношението на ваксиацията срещу вируса. :)))
116
4
 
8
 
! Отговори
до 147 от славянин преди 2 години
И аз това казвам - оставени ни антиваксърите да измрем, ама вие начело с бившите величия от НОЩ, математици и ковидпсихари в бели манти тъпо и упорито искате да ни ''спасявате'' с отровите ви!
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от бъларите - само ромите са по-назад с ваксинирането.ние сме си братски народи, затова е така.
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дарвин: Верно си произлязъл от ***.муна, ама не си еволюирал все още.
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този доцент е световно неизвестен! Защо трябва да се публикуват мненията на *** и пульо? Мен ме е срам, че в 21 век болшинството от хората все още са стадни и подлежащи на опитомяване индивиди.
112
4
 
10
 
! Отговори
до 143 от славянин преди 2 години
Защо тогава в масово ваксинирани държави като Израел и UK има ръст на позитивните и връщане на някои противоепидемични мерки, ''умна'' вакситиквичке!? Празно очакване е обаче да чакаш смислен отговор на такъв въпрос от тежък психоваксър!
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцентке,излез на мегдана и се набучи с всички видове ваксини като андалуски бик,и се принеси на олтара на ваксманиаците.Ама почни с Астрата,че имаме най-много от нея.Много била хубава!Няколко държави го подтвърдиха
110
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Животът в социалните мрежи не е истински и общуваш с измислени образи. Онлайн обучението не дава нужните резултати. А и учениците и студентите не бива да бъдат дигитализирани.
109
15
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Никоя държава не може да си позволи повече варианти на Ковид-19. Финансово ще рухне всяка държава, независимо колко е богата. Хората, които не се ваксинира,т ще попречат на хората с други болести да се лекуват. Не бива да причинявате коронавируса на близките си. Нека единственото, което ни затвори вкъщи през есента да са дъждовете, мъглите и студът. И тези трите невинаги ги има, има топла есен в много случаи. Не причинявайте на хората живот в социалните мрежи. Пролетта на 2020 такъв ни причини.
108
5
 
19
 
! Отговори
до 137 от славянин преди 2 години
Все не мога да разбера зомбиваксърската ''логика'' - ''ваксинирайте се, за да не причинявате страдание на другите''!!!??? Ами нали другите сте ваксинирани и предпазени от страдания бе, шизотиквичке, какво значение за вас има в такъв случай, че нормалните не сме ваксинирани!!!???
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са купени с парите на целия народ и никой не може да иска да се заплащат.Както и на никой не може да бъде отказано лечение след като си е платил здравните си осигуровки и с данъците си поддържа здравната система.Точка!
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Робството на запад е сладко в сравнение с робството на българските "родолюбиви" оправници!" Робството уважаеми е робство, а робът е роб навсякъде. Някога е имала роби, за които господарите им са се грижили доста добре, дори са им давали и някаква власт, но те пак са си били роби в очите на господаря. Ако ти е приятно да те възприемат като такъв - добре, но ние свободните хора си имаме мнение и то не се препокрива с робската ви душица и с това на вашите господари. Хайде със здраве!