Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува

Той съветва да се ваксинират най-много бабите и дядовците
Обновена: 28 юни 2021 08:58 | 28 юни 2021 08:38, Нели Христова
667
Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува
Снимка: БГНЕС

Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

По думите му това до голяма степен се дължи и на антиваксърските изказвания на мнозина. Най-важен е личният пример и личният контакт. От врата на врата, призова колегите си лекарите да обясняват на хората и сами да им дават пример как са се ваксинирали и колко важно е това.

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. "Преди около месец и половина в най-добрия период на ваксинацията имаше по 30 000 - 35 000 на ден. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни наполовина", каза той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо ваксинационно покритие.

"Щамът Делта - индийския вариант на коронавируса в Русия, доведе до 31% увеличаване на новите случаи миналата седмица по данни на СЗО. Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на такива хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам. От "Делта" варианта може да се разболееш, но леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция."

Проф. Кантарджиев добави какви мерки да се вземат сега: "Хората може да се спокойни да се събират навън с приятели по бирарии, ресторанти. Да си починат психически. Най-важното е да се ваксинират - няма какво да чакаш. "Астра Зенека" се постави на 45 млн. души, 400 души са само с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с "Джонсън", 10 души от тях имат такива проблеми."

"Най-много съветвам бабите и дядовците като мен да се ваксинират, защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите трябва да се ваксинират, както и деца с хронични заболявания, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената държава, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се ваксинираме", поясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
0
 
4
 
! Отговори
Ано преди 2 години
До В нашето семейство,Наличието на професури, доктори и докторанти във вашето семейство, не Ви прави по-мислещи! Уважение към труда който сте положили да вземете по-горните.
452
17
 
4
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Ето Gancho е от моите интелигентни приятели, които са се ваксинирали и взимат по 30000лв заплата. Нали Gancho? Остави ги тези слабоинтелигентни безотговорни антиваксъри.
451
0
 
3
 
! Отговори
Ано преди 2 години
До Анонимен 80,Къртите мивки с това изкаване!
450
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо, ти не си ли набоде до сега от всичките ваксини по две "игли", че да мирясаш и да спреш да дрънкаш глупости?Няма да се ваксинирам. Ако ще и да се съдереш от реклама. Изкарах го, заедно с всичките ми близки и не ми е изобщо на дневен ред тая тема. Знам, че ви плащат пари за рекламата, ама мен това пък не ме вълнува въобще.
449
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75,Обърнете плочата, и сменете гледната точка, същото важи и за Вас.
448
14
 
4
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Сега всичко е на самотек.Няма никакво управление на пандемичната криза,няма просвещение и убеждаване на хората,че единсвеното спасение е ваксинирането.На есен ще си платим за дебелоглавието. Трудно увират кратуните на *** в БГ.
447
2
 
19
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
В развитите западни държави с висока интелигентност 60-70% от населението вече е ваксинирано ------//////------- Те са добродушни и послушни робчета. Между другото, първия ваксиниран английски дядко, умре. Верно, няколко месеца след ваксинацията и от друга болест, но не успя да живее до 99 години и половина. Само дето се поклони на Лукавия...
446
26
 
4
 
! Отговори
Златена преди 2 години
В този форум трябва да се разрешават мнения само на интелигентни и ваксинирани като мен и моите приятели взимащи по 20-30000лв заплата. Мненията на слабоинтелигентни, неваксинирани егоисти трябва да се трият.
445
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не са качествени и може да направят въспаление на сърцето и мозъка. Може да направят повече проблеми.
444
0
 
15
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Не ми обръщайте внимание, със забавено умствено развитие съм.
443
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантаря ..по полека ,щаба го няма )
442
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има антицензура в днеса. Трябва да се трият неадекватните блянкания.
441
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, бай Шиле като прави такива противоконституционни изявления, не усеща ли, че се превръща в легитимна цел? Не стига, че изкараха акъла на хората и хиледи умряха от страх и сбъркано лечение, детето ми като хвана грип, мислеше, че ще умре, а сега седнал да противоконституционствува. Грешка било, че "дали" на други хора да изказват мнение. И хората се обърквали. Абе, комунистически гов нояд, ти свободното слово ли искаш да забраняваш бе, мамати деиба! Враг на републиката, си!
440
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Златена 499 Ама кой го интересува ? Да не би да живееш вечно
439
2
 
8
 
! Отговори
До 484 преди 2 години
Кантфаджиев е член на БСП.Вой при пенсионирането му нададе Борисов и...Нинова.За такива,,големи специалисти"има професия-пожизнен директор,на топло с висока заплата.На работа и с....памперса.Как никой не го попита как е направил милиони на държавна работа ,от която 33шеф.
438
17
 
5
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Вие сте слабоинтелигентни и бедни. Аз съм ваксиниран и интелигентен. Приятелите ми са ваксинирани и взимат по 20-30000лв заплата.Що трябва да ме трият? Цензура ли има?
437
2
 
8
 
! Отговори
до Златена преди 2 години
В изказването ти прозира IQ като на 5 годишно от детската градина. Като не им се получават нещата, дечицата използват същите похвати като теб.
436
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Златена що никой не я трие? На всички е ясно, че пише от психото. Ама тук четат и деца и не в препоръчително за тях да общуват с психо..
435
2
 
19
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Тогава да помогнем ваксинацията да спре окончателно!
434
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 491: ваксинирай се и не се занимавай с другите. Такава агресия е характерна за ваксърите, комплексари и озлобени псевдочовеци. Аз няма да се ваксинирам, защото така смятам че е добре за здравето ми, а ти няма да се заразиш, защото си боцнат. И да скачаш, и да ревеш - няма да стане.