Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува

Той съветва да се ваксинират най-много бабите и дядовците
Обновена: 28 юни 2021 08:58 | 28 юни 2021 08:38, Нели Христова
667
Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува
Снимка: БГНЕС

Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

По думите му това до голяма степен се дължи и на антиваксърските изказвания на мнозина. Най-важен е личният пример и личният контакт. От врата на врата, призова колегите си лекарите да обясняват на хората и сами да им дават пример как са се ваксинирали и колко важно е това.

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. "Преди около месец и половина в най-добрия период на ваксинацията имаше по 30 000 - 35 000 на ден. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни наполовина", каза той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо ваксинационно покритие.

"Щамът Делта - индийския вариант на коронавируса в Русия, доведе до 31% увеличаване на новите случаи миналата седмица по данни на СЗО. Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на такива хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам. От "Делта" варианта може да се разболееш, но леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция."

Проф. Кантарджиев добави какви мерки да се вземат сега: "Хората може да се спокойни да се събират навън с приятели по бирарии, ресторанти. Да си починат психически. Най-важното е да се ваксинират - няма какво да чакаш. "Астра Зенека" се постави на 45 млн. души, 400 души са само с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с "Джонсън", 10 души от тях имат такива проблеми."

"Най-много съветвам бабите и дядовците като мен да се ваксинират, защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите трябва да се ваксинират, както и деца с хронични заболявания, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената държава, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се ваксинираме", поясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
3
 
16
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Мразя ваксарите и ковид истериците , и им желая бързо да се " възнесат" в небесата.
472
5
 
34
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Тoя Кaнтaрджиeв повечето пъти нe ce и уceщa кaкви ги дръcти! Преди месеци еретично и в противоречие с Мутафчийски, Балтов и прочеето неимуно и невирусолози каза, че най-добрия имунитет се получава след преболедуване на вируса! Дръпнаха го назад и спря да дава интервюта! Пoнякoгa ce изпуcкaт дa кaжaт иcтинaтa, пocлe им нaчуквaт кacкитe и ce рaзкaйвaт и ce oтричaт тaкa кaктo Пeтър ce e oтрeкъл oт Иcуc дo три пъти в дeня нa рaзпъвaнeтo нa кръcтa! А Кантарджиев го и пенсионираха зорноволно!
471
5
 
37
 
! Отговори
Естет преди 2 години
В Англия нали са ваксинирани?!Защо ги мори индийския щам?Във Франция нали са ваксинирани?Защо бяха заклюни до онзи ден с комендантски час?Май май ваксините пренасят заразата, както стана тук откакто почнаха ваксинациите! Няма да се ваксинирам, както и няма да приема онези, които наскоро имаха парад!България не е и няма да бъде концлагер!
470
42
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Само простоватите хора не се ваксинират.
469
25
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Брей, какво внимание на щатните плювалници към проф.Кантарджиев? Явно че човек има някаква тежест като личност, щом се е изсилило Цялото тролско войнство да бълва помия! И кой изобщо ви е засилил да се ваксинирате, зор никой не ви дава ! Но да се набирате да давате и акъл , си е лицемерие!
468
4
 
33
 
! Отговори
Гюро до Михайлов преди 2 години
Мога да те насоча към семейството на момичето, на които да обясниш как е най-нормалното нещо момиче без никакви заболявания за две седмици да си отиде след ваксинация. Ама доведи телевизионен екип, който да заснеме и излъчи всичко! Ако ти стиска, ще дам координати!Нали ваксинираните сте защитени, какво ни мислиш нас?! Никой не ви пречи да се ваксинирате! Даже ако искате и децата си ваксинирайте, с по 2-3 ваксини, за по-сигурно! Нали са безопасни! Наглеци! Срам нямате ли! По-зле от концлагер!
467
5
 
19
 
! Отговори
До Ужасена и удивена преди 2 години
Ако можеш и искаш - самоубий се! Скапаният ти живот няма смисъл нито за света, нито за бЪлгария, нито за планетата!
466
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aз мисля че ваксинацията боксува заради тия като Кантарджиев дето се напъват толкова много да ни бутнат отровата. Ае мерси щом толкова насилвата нещата явно нещо не е като хората
465
44
 
7
 
! Отговори
Ужасена и удивена преди 2 години
Ужасена и удивена съм от простите, неграмотни, безсъвестни и безотговорни българи, които от страх че няма да имат деца или ще хванат рак отказват да се ваксинират с доказаните продукти на американската компания Пфайзер като по този начин обричат нас умните, красивите и интелигентните на бавно и мъчително отваряне и затваряне! В развитите западни общество мъжете сами плащат за вазектомия, а ракът се лекува за разлика от коронавируса, който според учените от НОЩ причинява необратими последици!
464
0
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До До ЗлатенаЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена..... са щатните дразнители за предизвикване на НЕТ-трафик и разбира се показване на рекламки, колега! Цяла година заработват на гърба на коронавируса! Дори не е интересно на твърдо възнаграждение ли са или на % !
463
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че те пенсионираха.
462
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буксува ти мозъка заради ваксърската ти същност.
461
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия уволяват каъдрните лекари, които не са ваксинирани, в България - същото, ако стане скоро време война, ще има липса на качествени кадри лекари, медицински персонал ( съсипани точно заради такива като тоя боооклук на снимката), както липса и да здрави неваксинирани хора, които доброволно или платено да даряват кръв! Тоя е за публ;ичен разстрел! Стига скапани медии, престанете да давате публични изяви на тоя ПЕНСИОНИРАН уроод, предател и ***!
460
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България беше най-незатворената държава по време на пандемията. Благодарение на ГЕРБ. Та за какво затваряне бълнуваш чалгарче?
459
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО ГЕРП спечели изборите ни чака дълго затваряне затова си опичайте акъла!!!!При още едно затваряне всички ще фалират
458
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За публичен разстрел или екзекуция си, Кантарджиев! Още малко и на народа ще му кипне!
457
29
 
5
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Ваксинираните са интелигентни и взимат по 30000лв. Пък антиваксърите са слабоинтелигентни безотговорни роми.
456
1
 
19
 
! Отговори
НЕ БУКСУВА С ПЕНСИЯ преди 2 години
Не му стига пенсията и натрупаните пари та още иска Кантара малко му е.
455
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя *** Кантарджиев знае ли, че ако всички се ваксинират, няма да има с МЕСЕЦИ хора, които доброволно или платено да даряват кръв, друг е въпросът, че самите ковид ваксини не лекуват, а какво да се говори за страничните им действия, които са и опасни за човешкйото здраве и живот. Тоя боооклук на нсимката ваксинирал ли се е? Толкова се е ваксинирал, колкото си е носил маската, скрита в панталоните. Тоя е за публичен разстрел!
454
1
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
А самия Кантарджиев защо не се ваксинира ? Сигурно е забравил.