Без нови щамове ваксините Pfizer/Biontech и Moderna дават имунитет до живот

Какво показва проучването?
29 юни 2021 13:12, Петя Славова
68
Без нови щамове ваксините Pfizer/Biontech и Moderna дават имунитет до живот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предполага се, че ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna ще защитават от коронавирус в продължение на години.

Според публикувано научно изследване в списание Nature тези ваксини предизвикват устойчив имунен отговор в организма. Резултатите подкрепят убеждението, че повечето хора, имунизирани с иРНК ваксини (на базата на информационното РНК), може да не се нуждаят от бустерна доза, стига вирусът и неговите варианти да не прогресират значително над сегашните си форми.

Още по темата

Според учените, участващи в изследването, това не е гарантирано на 100%.

Проучването не разглежда коронавирусната ваксина, направена от Johnson & Johnson, но според учени се очаква имунният отговор да бъде по-малко траен от този, произведен от иРНК ваксините.

Преди месец изследователски екип установи, че преболедувалите имат имунни клетки срещу Sars-CoV-2 в костния мозък дори осем месеца след заразяването. Друго проучване показва, че така наречените В-клетки с памет остават в тялото поне една година след инфекцията.

Според проучването само хора, които са постоянно лекувани с лекарства, и възрастни хора със слаба имунна система може да се нуждаят от бустерна доза.

Според изследователската група е трудно да се предскаже колко точно ще продължи защитата на иРНК ваксини. Без варианти имунитетът теоретично би могъл да продължи цял живот, но вирусът очевидно се развива.

Повече за изследването четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ваксиизмама е едно към едно с приказката "новите дрехи на царя". Вируса се прекарва леко от 96-97% от хората по света! Обаче ако се "ваксинирате" УЖ ще го прекарате по-леко! Тоест, както по принцип щяхте да си го преболедувате! А ако се разболеете тежко след вакса - това била "мутация"? Или пък още по-смехотворното - " а смятай без вакса колко зле щеше да е"... Колко? Пак толкова... Но само "Най-Умните" могат да видят изящния плат... За останалите той е невидим... Хехех
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е въпрос на избор, не на натягване, заблуждаване, агитиране, реклама и т.н., всеки сам решава за себе си
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък няма да се кастрирам до живот.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 33 - ти досега ако не си видял очевадното - че световния заговор продължава - на теб не може да се помогне. Само погледни какво се случва в Индия в последния месец, и ще научиш каквото е нужно за "делта" и за конспирацията.
25
1
 
1
 
! Отговори
Вода преди 2 години
До Анонимен 23,И в двете групи има фанатизъм, по-важното е да си мислещ! Както искате го разбирайте.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те и сега дават имунитет доживот. 2 години от датата на ваксинирането.
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 - Страх и ужас! Делта варианта, на който симптомите му са хрема и главоболие? Божке олеле какво ще правим. Ти нямаш жал бе момче.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До живот...имат предвид още максимум 2-3 години! След това няма да ви е нужна ваксина :)
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините действат на вс досегашни мутации. Това не е нов щам. Ако се появи нов щам ще трябва да се ъпгрейдват ваксините. Както се прави с противогрипната ваксина всяка година.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка вечер си създавам имунитет срещу вируса с ракия,водка или уиски!!
19
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фанатици в момента са единствено ваксърманите. По какъвто начин да се каже, да се види от опит че "ваксината" не действа, каквито и странични ефекти да се открият и докажат - техния отговор е "няма значение! Боцкайте се!".
18
22
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
От вс колеги в болницата които се ваксинирахме януари, /около 90 души/ всички до един са живи и здрави и работят. И само един се разболя от ковид с много леки симптоми през април. Не ви ли е срам да внушавате лъжи на наивни и прости хорица? Гадно е!
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за последните няколко месеца вируса се промени няколко пъти. В момена върлува Делта който най бързо и лесно заразява. За какви ваксини ни успивате като от тях няма ефект тъй кто вируса Мутира. За този вирус ще трябва през няколко месеца да се измислят нови ваксини за новите щамове. Всички които сега са ваксани на есен ще напълнят болниците. Те са спрели да се пазят и ще нагълтат от вируса големи количества. Не лъжете хората че ваксата ги пази че ще настъпи ада на земята.
16
11
 
31
 
! Отговори
Израелски учени преди 2 години
са изследвали здравните досиета на 2016 човека, починали до 6 месеца след втората ваксинация с иРНК ваксина и са установили, че тя действа доживотно.
15
35
 
9
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Наистина ли смятате, че има нормални хора които ще ви повярват? Всъщност има да, римските махали.
14
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз препоръчвам на антиваксърите фанатици най горещо да отидат на психиатър. По големи простотии отдавна не бях чел. Направо параноидни налудности!
13
19
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено 15% от ваксинираните, не доживяват до втора доза, и 10% след втората ваксина до седмица и дават пътя към небето, останалите дето все още са живи след втората доза, имат просто по добър организъм, за това доживяват, но това е за сега, не се знае колко точно след втората вакса и те ще палят пътя като всичките останали, ако не се получи, ще ги излъжат и за трета вакса
12
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Написаното всъщност е ЗА ЕСТЕСТВЕНИЯ ИМУНИТЕТ, алоу, нормални ли сте? С тия ваксини вече не знаете какво пишете? "Преди месец изследователски екип установи, че преболедувалите имат имунни клетки срещу Sars-CoV-2 в костния мозък дори осем месеца след заразяването." а се "предполага" че ваксите и те работят така.
11
27
 
10
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Вече две седмици лед като се ваксинирах с втората доза на ваксината на Phizer/BioNTech, се чувствам значително по - свеж, по - зареден, по - силен физически и силно потентен както никога преди, еректилната ми дисфункция е МИРАЖ, за което сидетелства фактът, че жена ми спря да го прави с комшията и ме желае платонически нон стоп! Да, 22 санта в действие! При възможност ще си сложа и трета ваксина, а на жените на неваксинираните мога винаги да предложа помощ, тъй като Делтата ще ги скине!
10
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то нали онзи вирусолог казал, че ваксинираните ще yмpат до 2 години, значи е реалистично да се предположи, че ваксината ще ги пази до живот от вируса...