Ще доведе ли финалът на Евро 2020 до катастрофално разпространение на COVID-19?

Стадион „Уембли” беше пълен на 75% от капацитета си
13 юли 2021 19:33, Нели Христова
44
Ще доведе ли финалът на Евро 2020 до катастрофално разпространение на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се предава пред очите ми?” Така Мария Ван Керхове, водещият епидемиолог на Програмата за спешни случаи в здравеопазването в Световната здравна организация, коментира финала на UEFA EURO 2020, където много хора по трибуните не носеха предпазни маски.

Според епидемиолога последствията за общественото здраве ще са катастрофални, особено с оглед на разпространението на новия щам „Делта” на коронавируса.

„Пандемията от COVID-19 не си взе почивка тази вечер... „Делта” вариантът на коронавируса ще се възползва от неваксинираните хора в претъпканата обстановка, без маски, крещене, викане, пеене. Катасрофално”, поясни Керхове.

СЗО издаде предупреждение, че събирането на хора по време на спортното събитие ще стимулира разпространението на коронавируса.

А комисията по обществено здраве в Европейския парламент определи решението за допускане на 60 хиляди фенове на стадиона за финала, като „рецепта за бедствие”. Вече има данни за стотици нови случаи на  COVID-19, свързани с UEFA EURO 2020.

Стадион „Уембли” беше пълен на 75% от капацитета си. Всички присъствали на финала бяха тествани с бърз тест за коронавирусна инфекция. Само че тези тестове са по-малко точни, а и не могат да засекат антитела в първите дни след заразяването.

Според британски здравни експерти обаче феновете на стадионите се събират на открито, което е много по-безопасно от гледна точка на пандемията, отколкото да гледат мачовете в затворени помещения като барове или къщи.

Публиката на финала едва ли трябва да е най-сериозното притеснение на СЗО. След Европейската титла за отбора на Италия, по улиците на италианските градове се събраха многохилядни тълпи, като много хора не спазваха дистанция и не носеха маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
12
 
! Отговори
Няма ли да смените преди 2 години
сценярия? Този се изтърка. И миналата година вирусът се разпространи в Европа след мач, вече не помня кой. След като СЗО можа да наложи месеци наред затваряне на целия цивилизован свят, защо не можа да ограничи броя на зрителите за 2 часа на един финал, пък бил той и на европейско първенство? А щом като се смята, че стадионът е безопасен, защото е на открито, с какво многохилядните тълпи по улиците на Италия са по-застрашени - нали и те са на открито!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГраовецТо най-готино е как Делта варианта или иначе казано Индийския вариант е едва ли не края на света, а в Индия си дойде и си отмина вълкната както навсякъде за около 3 месеца, със сравнително малко случаи спрямо други държави и с нормална смъртност. Аз не разбрах с какво този вариант е по-страшен от който и да е други. Англичаните другата седмица махат всички ограничения, защото те нашибаха 50 млн. ваксини по 2 пъти или иначе казано 5 млрд. евро. Планът за момента е изпълнен.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повсеместното тестване на феновете предотврати по-страшно масово заразяване. Но да, ще доведе до увеличение. Тестовете не са 100% достоверни.
10
8
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Аман от...паники;да се оставим на...естествения подбор и всичко ще е...наред.Жалко че албионците загубиха финала.Не че бяха по...добри,просто от...съжаление към тези...хорица и те заслужаваха малко...радост в този...объркан свят.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вирус витае в болните мозъци на ваксарите и техните идолиЖендари от светоовната здравна организация
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едвали ще доведе до нова вълна
7
2
 
23
 
! Отговори
Граовец преди 2 години
Страшнио виРос, ако беше толкоз заразен и смъртоносен половин африка и индия вече да ги няма, предвид начина им на живот. Да да, ама не, както казваше Петко Бочаров.
6
2
 
22
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
О! НЕ! катастрофално ужас смърт пандемия истерия. Затваряйте планетата. Някой ще вземе да хване грип. Никакъв живот повече, разрешено е само съществуване - в умерени граници.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че няма.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече имало данни за стотици нови случаи.... Тези данни май са планирани от преди мачовете.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако не доведе ?
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорът е НЕ!Но пък доведе до масово удоволствие от гледането на футбол и страхотно удовлетворение от победата на италианците. Поне за мен.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ