Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни

Немалка част от тях са преболедували вируса
25 юли 2021 15:00, Александър Попов
271
Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни
Снимка: БГНЕС

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Още по темата
Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но, както се вижда, практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Инат 100% преди 2 години
Не съм казал нищо лошо, просто прогноза.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не успеят да ни промият мозъците няма да им платят ли? Или са си взели авансово хонорара? Интересно ми е какви са им договорите.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека видим умните след 5 год
122
23
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 2 години
Причините не са комплексни. Причините са, че са ***.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно, ваксиниран римлянин, няма :-)
120
1
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз на инат няма да се ваксинирам. Ей така, от омраза към консултанта на Столична община - Бай Шиле.
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40% гордостта на нацията, интелигенция и малцинства..
118
3
 
31
 
! Отговори
До българин преди 2 години
Спазвай мерките нищо, че си ваксиниран, защото в болницата между нас лежеше човек с 2 дози пфайзер. Нали леко щяло да го карат ваксинираните?!
117
2
 
30
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: 132 Не, не е инат. Разум и логика се наричат. Ваксинирани сме цялото семейство срещу ваксините които са задължителни и необходими.Да се ваксинираш с нещо току що измислено и още недоказано се нарича лудост, страх и паника. А аз не съм страхлив в никакъв случай.
116
1
 
20
 
! Отговори
Парадокс преди 2 години
Преболедувах ковид средно тежко с престой в болница. Доказано с ПСР в болницата. Имам и епикриза. Пия хапчета за разреждане на кръвта. Нямам ковид паспорт, а не мога и да се ваксинирам в близките 6 и повече месеца. Какво правят такива като мен?
115
9
 
5
 
! Отговори
Инат 100% преди 2 години
Магарето е националното животно на българина, въпреки че сърбите също си го искат.
114
6
 
5
 
! Отговори
антиКОВИДваксър преди 2 години
Не бе, причините не са комплексни. Причините са щото ние страх да не ни поникнат крила и опашки от ваксините, да не станем динозаври и археоптерикси, да не ни чипират, да не се превърнем в крокодили. А не защото вече повечето сме били заразени или преболедували от коронавируса, или пък сме онкоболни на химиотерапия, органно трансплантирани с понижен имунитет, бременни или по друг начин имунокомпрометирани. Не е нищо такова, просто сме инатлии против ваксините...
113
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите 44% са излъгали, че ще се ваксинират, от страх от репресии.
112
1
 
29
 
! Отговори
човек преди 2 години
"На прага на очакваните ръстове на ковид у нас." Кой ги очаква тез ръстове??? Професорите математици ли??? Ръстове няма да има, поради простата причина, че както е известно на всички, поради слабите мерки срещу коронавируса, повечето го преболедувахме и почти достигнахме колективния имунитет. Лошо няма, който е фен, нека се ваксинира. Но е логично че в България няма крещяща нужда от ваксинация. В Исландия, където най-много се ваксинираха, сега има пик на болните и то ваксинирани болни!
111
1
 
23
 
! Отговори
Дааааа преди 2 години
Който го страх, нека да се ваксинира. Аз не искам този човек да бъде наказван. Аз не искам да се ваксинирам. Искам да си умра спокойно. Защо искате да ме наказвате? Нали вече съм безопасен за Вас,ваксинираните! Това е чист фашизъм.
110
19
 
2
 
! Отговори
80% преди 2 години
Няма да спирам да го повтарям:Вие ще умрете от простотията си, а не от ваксини.И да, фейсбук Лука убива. Но вие не излизате от него по цял ден и от там се формира мирогледа ви за света и разбирасе кое е ИСТИНАТА в живота.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива тАпунгери като никсъна, България никога няма да се оправи. По индукция - това са типичните мизерни герберасти....
108
1
 
5
 
! Отговори
55 преди 2 години
В Австрия на нова работа съм, двама колеги пушат навън, питат как е в България положението, казвам им, че двама познати, непушачи, активно спортуващи, под 40г. са починали... питат ме пак, ама не пушеха ли, викам-да.... И тия прихнаха да се хилят даже и си викат един на друг, Видя ли, Видя ли
107
0
 
2
 
! Отговори
Ти разбираш преди 2 години
От етилен глюкол а и най вече от медицина колкото мухата от искуство
106
3
 
25
 
! Отговори
Никсън преди 2 години
Мой роднина се спомина на следващия ден след ваксинация и след като се е разписал че е запознат със страничните ефекти или каквото там им тикат да се разписват сега фармацевтични компании са освободени от отговорност. А сега и на децата посягат, че кой родител иска да рискува да направи детето аутист или да забави развитието му с дебилитираща игла. На себе си всеки да си боде каквото поиска и да се разписва.