Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация

Срам ме е да кажа процента ваксинирани медици, заяви тя
Обновена: 27 юли 2021 09:19 | 27 юли 2021 09:18, Елка Василева
176
Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация
Кадър: bTV

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова пред bTV.

По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

„Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Още по темата

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова каза, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ваксиниран семейството и децата ми са ваксинирани , приятелите ми и колегите ми са ваксинирани. Всички се чувстват отлично. Вие продължавайте да плашите гаргите! По-глупав народ има само в Африка.
127
8
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
Стойчо Кацаров е лъжец!
126
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е модерно да си гей, чернокож или ваксиниран, ако не си те дискриминират.
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Миналата година смъртността е в България е с 35% по-висока от предишните години" - Лъжа. Не е вярно. Смъртността за 2020 е общо за Бг - 124 735. За 2019 е около 108 000 т.е. през 2020 се е покачила с около 15%. Като се има предвид каква истерия беше покрай Ковид (стрес), като се има предвид колко тоалетна хартия се изкупи, като се има предвид, че хората се затвориха по къщите си и не дишаха чист въздух, и не ги грееше слънцето, то дори и да нямаше Ковид, смъртността щеше да е по-голяма от 2019.
124
2
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сега няма газ ,,Циклон". Новата разновидност е двукомпонентна. Кромид и ваксина.
123
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма никакви доказателства, че носенето на маски, ограниченията и затварянето на училища и други неща изобщо имат някакъв ефект." - Не само че няма, дори по-скоро има доказателства, че в страните имали най-строги мерки нещата са най-зле... Обаче не е удобно да се говори за това... Като гледам в Швеция и в Беларус още има хора и не е дошъл края на света за тези 2 народа...
122
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 132 преди 2 години
"Миналата година смъртността е в България е с 35% по-висока от предишните години, средно. Дължи се на ковида. Данните не лъжат. Това е истината. Който каквото и да си приказва. 35%!!!!" - Дължи се на пълната абдикация на здравната система. Хора, чакащи бърза помощ за обикновен преглед, на които им забранено да напускат домовете си дори в спешни случаи; нелекувани в болници и от ЛЛ; хора с хронични заболявания, отишли си от тях по такава причина. Повечето починали са именно такива. Поне у нас.
121
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то вие я въведете задължителната, пък да види как ще хвърчат камъни и бомби по МС и НС. Аман от простотии с тая принудителна пландемия. И за децата вече е прозрачно, че целта е да се отстрани дребния исреден бизнес с локдауните, да се орежат трайно човешките права и да се прокара световен здравен експеримент с експериментална химия.
120
3
 
28
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Цялата планета е огромен Освиенцим. Няма първи фронт. За откриване на втори-да не говорим.
119
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво значи задължителна ваксинация? Ами ако не искам? Законно ли е.
118
12
 
3
 
! Отговори
До 128 ники преди 2 години
Няма никакви доказателства, че от носенето на маски, ограниченията и затварянето на училища и други неща няма ефект, докато има доказателство за обратното, че има ефект от маските и т.н.
117
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен пък ме срам, че за пореден ден облъчвате хората с глупостите на поредния професор.Подлежите на съд за тероризъм, ало, прокуратурата, спите!!!
116
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел от 121 в тежко състояние от Ковид-19, няма нито един ваксиниран.
115
4
 
20
 
! Отговори
Хах преди 2 години
От 108 хоспитализирани в Израел с тежко протичащ ковид - 75 ваксинирани - 33 неваксинирани...
114
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка е заложила срок на ПЪРВИ етап за борба с пандемията да 31 март 2025 година)))И съответните средства, а за мерките не ми се пише, че пак ще ме наречете конспиратор, въпреки че всички конспирации се сбъднаха.
113
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година смъртността е в България е с 35% по-висока от предишните години, средно. Дължи се на ковида. Данните не лъжат. Това е истината. Който каквото и да си приказва. 35%!!!!
112
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе уникати сте, пеехте против ваксините, сега пеете други песни. Ама такива връткала сте, че не е достойно постоянно да се шикалкави. Но от комунисти друго не се очаква.
111
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли прокуратур в тая държава?Дори на хората, които не с юристи им е ясно че се вършат тежки престъпления заради тая ваксинация?Не ме плаши,а настъпващия фашизъм, замаскиран като грижа за здравето.
110
4
 
17
 
! Отговори
ники преди 2 години
Няма никакви доказателства, че носенето на маски, ограниченията и затварянето на училища и други неща изобщо имат някакъв ефект.
109
2
 
22
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
В България най-висока е смъртността от сърдечно-съдови болести, ковидът не може да я стигне, още повече, че починалите уж от ковида на практика са също сърдечно-съдови пациенти. Но никога не е имало такава медийна загриженост и съвети към населението как да живеем здравословно и да избегнем сърдечно-съдовите заболявания. В това не намирате ли нещо срамно докторите?