Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация

Срам ме е да кажа процента ваксинирани медици, заяви тя
Обновена: 27 юли 2021 09:19 | 27 юли 2021 09:18, Елка Василева
176
Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация
Кадър: bTV

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова пред bTV.

По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

„Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Още по темата

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова каза, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.. се срамувала голем праз..
87
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я кажете спрямо кого се прилага наказанието лишаване от свобода? Как се стига до такова наказание, със съд,нали?Тука се опитват да приравнят отказа от ДОБРОВОЛНА ваксинация с престъпление и го правели за наше добро.Въпросът е до кога ще ги търпим?
86
1
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
Това, че някой е медик, не означава, че е свръхум! Познавам поне 3 лекари, които са ок в своята област, но средна работа! В живота извън работата си са посредствени хора!
85
10
 
5
 
! Отговори
Гено от Грамада преди 2 години
Не само ще се ваксинирате, а скоро ще ще ходите на неделно училище по толерантност към ЛГБТИ, мюсюлмани, афроамериканци, и т.н. Ще признаете на северномакедонците всякакви права, а Истанбулската конвенция ще я изучавате в обедната почивка. Русия е аут, а всичко американско ще е билетът ви към живота, мда.
84
2
 
29
 
! Отговори
стига преди 2 години
Стига вече! От сутрин до вечер само за ваксини се говори! Психясахме, ей!!!Няма ли един адвокат на място да ги осъди тия ненормалници!!!
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация"....................................Идеално.
82
8
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 2 години
С тест за антитела разбрахме, че е бил с КОВИД-19, драги ми смехурко. МИсли с празната главичка, мисли. И както имаше антитела, след 6 месеца се разболя повторно и го изкара много тежко. Мисли, мисли. Стига с тия PCR-и. Има и друг тип тестове.
81
1
 
11
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Как не ви е срам докторите да кажете каква смъртност имахме в България преди ковида, каква продължителност на живота и какво пише в ЕК докладите за нашето ... хм, здравеопазване, а ви било срам, че не сте ваксинирани? Че нали и ваксинираните се заразяват и го пренасят, значи и ваксинирани могат да си заразят пациентите, както и ставаше при миналите "вълни". Този вирус ви направи срамно смешни - все едно не сте си чели учебниците.
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва ли предварително да се правят изследвания,за да се прецени кой да бъде ваксиниран.Това не са смъртоносни болести.Всеки здрав човек може да се пребори.Най вероятно съвременните хора са с доста слаба имунна система.Знам ли.До преди пандемията грипните епидемии ги приемахме на майтап.Днес нещата изглеждат много сериозни Едва ли на живот и смърт.Затова и повечето от нас приемат всичко това несериозно.Изведнъж се промени политиката относно грипните заболявания.Преди знаехме десет дни вкъщи.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само питам СОЦА не се ли води заличен!!!ПРОСТО ПИТАМ за тая изкукориглата, че се назначаваха по ПАРТИИНА ЛИНИЯ и се раздава титли между тях си
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам само на медицината. Но ме притеснява факта, че именно медици не се ваксинират....Често се задава този въпрос по тв, но засега не се получава конкретен отговор.Втора година върлува този вирус и толкова хора го преболедуваха, съседни на нас страни даваха 75% ваксинирани и се предполага с преболедувалите да се постигне колективен имунитет. Но факт, че именно тези страни в момента увеличиха доста случаите на заболели. Освен това месеци преди това вече се алармира за нова вълна....
77
1
 
7
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
" Учените все още търсят механизма на заболяването". Публикация на чужди специалисти, появила се преди дни и в същия този сайт, превърнал се в пропаганда за "полезните ваксини". Как още си блъскат главите за болестта, а набързо изобретиха спасителката на човечеството.
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 Ти беше в Корея и ги видя ли?Или така казаха по тАлАвизора?Как разбра,че брат ти е бил с ковид два пъти,а не е изкарал някой грип? С ПСР тест за който вече обявиха,че не върши работа.Нещо за което отдавна се знаеше.Ти колко пъти го изкара?
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австралия е първата държава която въведе Новия Световен Ред вече, абсолютен контрол, следене, никой няма право да излиза от тях, за двама болни на ден ...честито, ще ви убият и пак ще говорите че всичко е конспирация....но може би така е по-добре, може би наистина не заслужаваме да живеем свободно
74
4
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Ми нещо си в грешка. И двамата ми родители са в научните среди и само от рецензии и публикации взимат по над 2000лв. на месец. Иначе изкарват по 2000лв., ама на няколко дни до седмица.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на министъра
72
17
 
2
 
! Отговори
Медицински експерт преди 2 години
Ваксините са най-доброто средство, но медиците са *** и не могат да го разберат това нещо.
71
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в Декларацията за информирано съгласие се говори за Биопродукт, а не за ваксина?Защо турчинът и жена му, създатели на т.н. ваксина, не са се ваксинирали с изобретението си?
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 71"Айде марш сега да бачкаме за 2000лв."Айде стига с тази дискриминация на тема заплати. Хем вярвате на учените, хем ги поставяте в категорията на антиваксърите. Ако не сте запознат, в научните среди в България 2000 лв. се смята за много добра заплата.
69
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕВАКСИНИРАНИТЕ КОИТО СА ПРЕКАРАЛИ КОВИД ИМАТ МНОГО ПО-ДОБРА ЗАЩИТА СРЕЩУ НОВИ КОВИД ЩАМОВЕ ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ И ТОВА Е ВЪПРОС БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ!