Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
22
 
! Отговори
С една дума: преди 2 години
Няма смисъл от ваксините.
78
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това което ни разправяха доктори, учени, академици - нищо не излезе вярно, сменят си твърденията постоянно, един ден говорят едно, на другия обратното и пак не познават. Ако човек отиде да се лекува при някоя баячка на село, тя сигурно повече ще му познае за болестта и повече ще му помогне отколкото академиците медици.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ученият не е толкова виновен. Виновна е патката публикуваща тази глупост. Ало софиянци, толкова ли не можете да се справите с тези пиииикли. Имат коли, глави, ръце и крака за чупене!
76
0
 
21
 
! Отговори
Така! преди 2 години
Всички ваксини работят, като стимулират създаването на антитела в организма. Това може да означава само едно: ВАКСИНИТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ.
75
1
 
26
 
! Отговори
Павето преди 2 години
Да обобщим: За две години разбрахме, че нищо не спира нищо, но искат да се инжектираме с нещо, защото нещото може да спре нищото.
74
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените се провалиха тоталано, медицината не може един грип да излекува, те изобщи могат ли нещо да лекуват! Само хирурзите помогат реално на хората и спасяват, другите учени и лекари - полза голяма от тях няма.
73
0
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен След това следва Омега варианта ,още по -след това Андромеда варианта и така до безкрайност.Значи няма чипиране ,ама ваксинирени ,ухаа.а..! Не било трън ,ами било бодил !
72
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA.....Сори, шефе. Дори да е вярно, неваксинираните са в много по-неизгодна позиция.
71
0
 
25
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЧЕСТИТО НА ВАКСИНИРАНИТЕ.
70
0
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Искренно се надявам при настъпващият апокалипсис плевелите (джендърите) да си отидът първи ! Те са неспособни да оцеляват ! Виреят само в благоприятна среда.
69
2
 
14
 
! Отговори
Не съм учен преди 2 години
Аман от псевдо-учèни, които само плашат хората с апокалиптични сценарии!Как ще ни обяснят тогава случващото се във Великобритания? Мерките падат, случаите... Намаляват. Загадка, нали?
68
0
 
5
 
! Отговори
Делта поразява преди 2 години
Ваксинирани нейгритоси. Върху ваксинирани истински българи ну действа.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен 73 ; Как защо ?! Харесаха им бързите и лесни пари от пЛандемията и не искат това да спира !
66
1
 
14
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Вирусът е много по-безобиден в момента с Индийския вариант, този или е сляп или е ***. Отворете Worldometers.info там цъкнете на UK където мина последната вълна именно с Делта варианта. Забележете, че има много нови случаи и на практика 0 смъртност.
65
0
 
24
 
! Отговори
SS преди 2 години
Коронавирусът е вид биологично оръжие,създадено да мутира .И да си сложите ваксина той не предпазва от следващият мутирал щам.Трябва нова ваксина ! --Докога ?И това обезмисля ваксинирането.Да не говорим ,че ваксините са набързо създадени. Нова 4-та вълна ще има.След нея още ! Предстои редуциране на населението !
64
0
 
26
 
! Отговори
Език свещен преди 2 години
"Антителата не са възможни да я спрат" - Блясък и красота!
63
0
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До7: точно така де, дойдохме си на думата. Разработени в XXI век. И са ваксини, колкото баба ми е мъжка. Още в началото се знаеше, че хората *** на поразия от био ваксините, ама зора е за пари и ....
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша работа, българина умира от всичко друго само не и от корона делта-мелта вирусчето, не ще да мре и това е....хахахаха :)))
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маринов сега много бързо ще го изритат.Всеки си говори каквото иска като Мангъра.
60
3
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И НЕПРЕСТАННО СЕ ВМЕНЯВА ВИНА НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ С ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА! КОИ ДЕЦА ДА ПАЗИМ КАТО ЗА 99.9% ОТ ЛИЦАТА ДО 20 ГОДИНИ ГО КАРАТ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е! АКО НЯКОЕ ДЕТЕ Е ТОЛКОВА БОЛНО МИ , ЧЕ ТО ЩЕ СИ ПУКНЕ И ОТ ПО-СИЛЕН ГРИП КАТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е ТОЧНО КОВИД! ЛОШОТО Е, ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ЩЕ НАПРАВЯТ ВАКСИНИРАНЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ТОВА ГИ СПИРА В МОМЕНТА ДА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! И ТУК ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИТЕ СПИРАТ УПРАВНИЦИТЕ ДА ВЪВЕДАТ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ