Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на ковид пандемията пишеха , че през колкото повече мутации минава един вирус , толкова по-безобиден става , докато изчезне или не представлява почти никаква заплаха . Този учен разправя точно обратното . Защо така
58
11
 
6
 
! Отговори
до Замислен преди 2 години
Ако можеш да мислиш.. нямаше да питаш... Тези ваксини са разработени в 21 век и срещу вирус който постоянно мутира (основно свойство на всички вируси от това семейство...). Няма начин да се направи 100% ефективна ваксина точно поради мутациите, но и тези вършат работа относно блокирането на вируса да бъде смъртоносен... За момента това е оръжието срещу covid-19.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Замислен ; Как какво се промени ?! Търпението , нямат търпение да реализират бързи пари , искат ги ВЕДНАГА !
56
6
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОВИД Е СМЕШНО ЗАБОЛЯВАНЕ АКО СЕ ЛЕКУВА ПРАВИЛНО!!!! КАРАЛ СЪМ ГО ПОНЕ 2 ПЪТИ ВЕЧЕ БЕЗ ВАКСИНА! НО СЕ ТЪПЧА С ПРОПОЛИС НА КАПКИ И ТО ЗДРАВО! МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМАТ ПО 50 КАПКИ 3 ПЪТИ НА ДЕН АЗ ВЗИМАХ САМО ПО 30! А АКО Е НЕЩО ПО СЕРИОЗНО ПО 100 КАПКИ 3 ПЪТИ НА ДЕН! ПРОПОЛИСА Е МНОГО СИЛЕН АНТИСЕПТИК И ПОДТИСКА БАКТЕРИИ, ВИРУСИ, ГЪБИЧКИ , ВЗИМА СЕ И ЧЕСЪН ИЛИ ЧЕСНОВО МАСЛО НА ХАПЧЕТА ЗА ДА НЕ СЕ ОБРАЗУВАТ ТРОМБИ! УЧУДВАЩО Е КОЛКО МНОГО СЕ МЪЛЧИ ЗА ПРОПОЛИСА А АКО Е НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО МОЖЕ И ЦИТРОСЕПТ!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чупите т'ъпомера... Сещате се кого визирам, нали?
54
4
 
21
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
Всъщност, мисля че коментари на "антиваксъри" няма. Допускам, че коментиращите имат и БЦЖ, и морбили, доста от тях хепатит ваксина и не малко дори и тетанус ваксина. Изброих ваксини, които са разработвани 30+ години. Какво се промени, че се създаде ваксина за няколко месеца ?!
53
1
 
21
 
! Отговори
Логика преди 2 години
"Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен."------ само това да прочетеш и ти стига за да видиш нивотто на Ковид агитацията. Смях на квадрат!
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да модифицират вируса за ваксина за два дена при това, но не могат да го модифицират, за да го пуснат на хората и да изкарат няколко милиарда.. .Веврате ли им?
51
1
 
25
 
! Отговори
ШОК преди 2 години
Тоя уби змея с лопатата!!!!! Мустакът кви чи всеки ден по медиите да ни ваксинира, ат з казва, че фективността на ваксината в Израел клоняла към НУЛА.
50
0
 
25
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Така е. Биологичната война на давоските мизантропи срещу човечеството продължава. Ако вирусът едновременно става все по-заразен и по-агресивен, това означава, че изкуствено се манипулира. Къде? Аз си отдавна подозирам военните микробиологични лаборатории из пущинаците на Света. Там в условията на пълна конспиративност се се модифицират вирусите. Не вярвам там да правят кукли Борби, макар и брюнетки.
49
1
 
14
 
! Отговори
ШОК преди 2 години
Тоя уби змея с лопатата!!!!! Мустакът *** всеки ден по медиите да ни ваксинира, ат з казва, че фективността на ваксината в Израел клоняла към НУЛА.
48
2
 
18
 
! Отговори
Не знаете ли? преди 2 години
Новите господари на света вече обявиха планът. От другия месец почват нов световен локдаун. В някой държави искат да изпреварят събитията и вече пуснаха армията и сложиха нови блокади по улиците. Пускат ги само до магазина за храна веднъж на 3 дена и но само ако са послушни. Иначе не. Който го хванат навън без разрешение го спукват от бой и го хвърлят в ареста.
47
3
 
16
 
! Отговори
Челеби преди 2 години
Просто бъдете хора и се изправете без страх.
46
2
 
26
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Гениален търговски ход! Минал ли си през тази ваксинация, до края на живота си ставаш клиент за ваксинация всяка година! Сега е "безплатна" ама след 3 години ще е 100 долара. Пък животеца ти е скъп! Най гнусния грип съм карал след като се ваксинирах (за първи и последен път в живота ми)!
45
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де. Мангъров вече ви го каза това, но вие го наплюхте.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои антитела не спират делтата? Антителана на преболидувалите са срещу различни антигени на вируса, докато тези на ваксинираните са срещу едно - единствено шипче.
43
1
 
24
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Няма нищо по-добро от естествения имунитет.Ваксините са своего рода патерици.Необходими са само за хора, които не могат без тях.
42
3
 
28
 
! Отговори
експертът каза преди 2 години
"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула." Чухте ли го?
41
1
 
17
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Как ваксините да са ефективни, като са създадени на база китайския щам, докато произведат ваксини и набодат с трета доза 1 млрд човека, вече ще се е появил нов щам и отново всичко отначало. И така до кога?
40
2
 
32
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Единственото, което ми става ясно, от безбройните публикации по темата е, че ни готвят или ново затваряне, или опит за насилствено ваксиниране, или и двете, след като минат изборите.