Каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен?

МЗ излезе с обяснения
194
Каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването обясни каква е разликата от положителен случай на коронавирус и болен от  COVID-19

Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място - от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други, посочват от МЗ.

Още по темата

Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.

Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.

Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата е все една лъжи и измами неви искаме никакви ваксини и лекарства забрана за всички ваксини никоганяма да се ваксинират хората стига
168
1
 
3
 
! Отговори
Док преди 2 години
Така, отначало говореха, че преболедувалите имат 3-4 месеца антитела, после изчезвали. След това този период се увеличи на 6-7 месеца. Сега вече говорим за година, то от толкова време реално има пикове на преболедували. Накрая ще излезе, че защитата им е доживот ама такъв съществен факт ще попречи сериозно на намеренията за поголовно боцкане.
167
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всики06 сме го срещнали това чудо до сега.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да си го кажем точно, ще надписват болни и ще пишат мъртви защото искат да изнудят за актуализация на бюджета. Видя се че не ИТН ще направи правителство и че заложените бонби ще гръмнат в БСП и откачиха. Стигнаха до там, че ще нарушат Конституцията за да изнудят като рекитьори, само и само да прикрият какво всъщност заложиха, вярвайки че Слави ще управлява. Е, целта беше да изкарате чалгарите тотално некадърни и че те са окрали това дето кирчовците окрадоха, но не ви става номера и сега
165
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
По повод статистиката за смъртността в България, която се коментира по- долу. Около мен имам повече от 80 случая на Ковид ( доказани с антигенни тестове или тест за антитела след това ), които не влязоха в никоя статистика. Заболелите в страната миналата зима бяха в пъти повече. Според мен не по- малко от 2,5 милиона. Тоест процента на починалите ако се търси като съотношение от това число, изобщо не е така фрапиращ. Статистиката в България е крайно невярна и относителна.
164
3
 
15
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
Въпреки безсимптомието..Спазването на противоепидемичните мерки е много важно....за да не се допусне всички хора да придобият естесвен имунитет та да станат излишни ваксините. Най-добре тотален национален локдаун!
163
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това вече го знаем. Не разбирам, защо ваксинираните могат да ходят навсякъде и да разнасят зараза. Това е въпросът ми към последното изречение.
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос на гледна - Военните след 15-20 години ще са роботи т.е. е добре да се поизчистят. Полицаите също, учителите ще са софтуер и т.н.. Дълга тема свързана с роботизация, автоматизация, базов доход за безработните, намаляне на CO2 и т.н., но е за далновидни хора с визия за бъдещето, а не за хора живеещи в 20-и век. С какво боцкат евреите и дали боцкат със същото останалите хора е спорно. Бии си ваксините щом си безплатен доброволец и така...
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168 То човечеството е успяло да оцелее и през времената на чумата , когато в някои държави , райони по света смъртността е стигала до 70-80 процента . Просто се е плащало по-височка цена .
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 167 - Ти си изгубен в превода, не аз. Ако Антония Първанова лъже, то щеше вече да има заведено дело срещу нея. Това, че се работи за по-добър ПСР означава, че този не е достатъчно надежден т.е. статистиката е ала-бала. Друг е въпросът, че починалите СЪС Ковид ги пишат ОТ Ковид. Дори имам такъв познат, който имаше цироза. Нека всеки сам си направи статистика, като пресметне колко хора лично познава след година и половина пЛандемия, които са починали от Ковид и колко общо познава. 2? 3? 5?
159
0
 
6
 
! Отговори
до 174 преди 2 години
Не бе, не се страхувам (изкарах го). Просто ти обяснявам с числа. Не се газирай толкова. Това за смъртността в БГ беше предъвкано много пъти. Когато се отрича нещо упорито, изразено в числа и официални данни включени в световна мрежа, се нарича "когнитивен дисонанс" - Living in denial.
158
11
 
2
 
! Отговори
Въпрос на гледна . преди 2 години
Тези дето управляват света и парите се боцнаха първи - ЕВРЕИТЕ. Американците си задължават армията да е ваксинира, та дори 3та доза. Ама ние се правим на ущипани. Тука масово хората без образование работят професии, дето първи ги затварят (молове, ресторанти) и отказват да се боцкат, ама зимата като нямат пари за подаръци да се сърдят на тях си и на всичките си познати, дето вярват на всеки, дето казва, това което те искат да чуят
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, днес т*р*о*л*ът БАУ се е кръстил слънчева сила. Колко шизофренно!
156
0
 
7
 
! Отговори
173, преди 2 години
А ти прочете ли, осмисли ли защо няма изобщо статистика, която да отразява каквито и да било верни цифри в тази връзка, на които който и дабило уважаващ себе си учен би могъл да базира изводите си? Само тро*ол*вете по медиите и форумите са категорични в изводите си. Учените нищо категорично до този момент не са направили като заключение. А вие дъвчете % смъртност. Жалко е, наистина. Дано не ти плащат да пишеш подобни недомислици. Дано става въпрос просто за тиха лудост и некомпетентност.
155
1
 
17
 
! Отговори
173, преди 2 години
Смъртността в България е била винаги много високя, поради липсата на здравна система. Миналата година мои познати починаха С ковид за това, защото никой не пожела да ги лекува от основните им хронични заболявания - белодробни, рак, кардиологични. Статистиката у нас е най-жалкото нещо, което може да съществува. Ти си се страхувай де, щом ти плащат! Ако пък не ти плащат - направи нещо добро за себе си - *** на психолог да ти помогне. Фобиите и сходните страдания трябва да се лекуват.
154
9
 
1
 
! Отговори
до 167 преди 2 години
Антония Първанова е лъжкиня и измамница. Заради нея почина мой приятел. В САЩ се работи по нов, по-прецизен тест от ПСР и ще бъде въведен от догодина. Смята се, че не хваща всички случаи на Ковид, а не че хваща други вируси.Това за което пишеш е стил "изгубени в превода". Провери статистиката за смъртността от Ковид в България: 431 292 случая/18321 починали
153
1
 
10
 
! Отговори
165, преди 2 години
Освен, че не си добре психически, поради ужаса, в който очевидно живееш, си скаран с биологията и математиката. Няма как 4-5 души на 100 заразени да умират, защото нито една статистика не го показва. Идея няма статистиката колко са реално преминалите през заразата, защото никой не изследва масово, вкл. за антитела и клетъчен имунитет. Дори само на база установени заразени /които са пъти по-малко от реалното/, смъртността е под 1%, дори под половин, на световно ниво. Но ти си се страхувай!
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Ясно, продуктът наречен "ваксина"..." Естествено, че е така. Не мога да разбера защо има толкова много хора, които си мислят, че фармаиндустрията има нужда от здрави хора хахаха ... Колкото повече болни, толкова повече мангизи за тях т.е. колкото по-слаба е имунната система на хората, толкова по-добре за тях. Ако измислиш ваксина, която предпазва хората от всички болести, ще те разстрелят сигурно, но ако измислиш такава, която да отслабва имунната система, ще те позлатят. Елементарно...
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, продуктът наречен "ваксина", чрез купища парични стимули, се оказа напълно неадекватен. Впрочем има изключително висок шанс този продукт да е умишлено направен по такъв начин, щото да компроментира имунната система на човека, нещо като алтернативен СПИН, за да може само и единствено човешката имунна система да стане зависима от приема на този продукт. Така и в бъдеще фирми като "Пфицер" ще подпечатат абонатите си (т.е. онези които са натрупали критична маса ваксина в себе си)
150
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 164 "Дори и малък шанс да има да предадеш болестта, потенциално се превръщаш в убиец." Кво??? На ваксърите определено ви има нещо! Нали осъзнаваш, че също така има малък шанс да изпусна саксия от прозореца и да утрепя някого, това по твоята логика също ме превръща в потенциален убиец?