Колко често ваксините срещу COVID-19 предизвикат алергии?

"Модерна" - 3 случая на милион, "Пфайзер"- 5 на милион
59
Колко често ваксините срещу COVID-19 предизвикат алергии?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" и 5 случая на 1 млн. дози - при "Pfizer". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя "АстраЗенека" е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни /до 14/ след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже. До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая - след прилагане на Spikevax. За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" Ехааа аз познава двама от тези 3 на 1млн. Ще ходя да пусна тото.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54Броят поставени дози не бива да се приравнява на клинично изпитание, още по-малко да се приема за критерий за безвредност на продукт. Иначе, кокаинът ще следва да се приеме за клиничноизпитан безвреден продукт, защото само последните 50 години са приети десетки милиарди дози.
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от много години страдам от различни сезонни алергични реакции, приемам антихистамини, стигал съм и до инжекции с урбазон, поставяни ми от екип на Спешна помощ. Въпреки леките притеснения се ваксинирах с Модерна и мога да кажа , че никаква алергична реакция нямах и след двете дози. От посоченото в материала е видно, че като цяло нежеланите реакции са пренебрежимо малко. Вече почти 6 милиарда дози са поставени по света и това показва, че не трябва да има особени претеснения.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки 5 минути.
45
7
 
16
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Заради вас имаме отново локдаун и заради вас болниците са препълнени и то само с ковид болни. Човек не може да се вреди за другите си болежки.
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че моето дете направи тежка алергия към ваксината против дифтерия и тетанус преди години. Оттогава й спряха всички ваксинации. Сега се ваксинира с Модерна и нямаше абсолютно никакви странични реакции.
43
13
 
13
 
! Отговори
марги преди 2 години
От какво се плашат ваксинираните? Нали са неуязвими? Ако пък не, защо да се ваксинираме?
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"За много по-малко случаи в човешката история ваксини са спирани веднага от употреба"Конкретен пример? Или така си говорим бошлаф.
41
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е алергичен, да взема антихистамини 1-2 дни преди ваксинацията. Нищо страшно няма. То има алергични и към витамин С. И какво, да спираме витамин С от употреба ли?
40
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много често.Само Норвегия в началото на кампанията сподели за 30 случая, след това всичко се замете.Та на цял ЕС 40 човека?- хайде стига хумор.
39
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега антиваксърите ще видят Ваксина и Алергия в едно изрчение и почват конспирациите...
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ви кажат,че трябва да станете г-е-й,за да живеете ,то какво ще изберете?Ясно е ваксърите какво ще изберат.
37
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО нито е световна,нито здравна.Всеки може да види кой ги финансира и ще се изненада.Дойче Веле са фронтотряд на ЦРУ и нито са дойче,нито ще кажат нещо друго освен манипулация.Истина е,че това не са ваксини,защото цикълът на изпитание е далеч от завършване.Статистиката е вярна,толкова колкото Садам Хюсейн имаше оръжие за масово поражение.Който има ум ще разбере,който има очи ще види.
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека вътърнат софийското гражданство,но само за ваксинираи,иначе на село..
35
8
 
14
 
! Отговори
Q преди 2 години
-Как реагира фанатичния ваксаджия като види свидетелства на увредени и починали след токсината? -Като набожна лелка чула, че любимия й пастор опипва деца - отрича и не иска да дори да чуе.Извод: ваксинацията е псевдо-религиозен култ подхранван от медиите чрез манипулирани данни. Вярата, че токсината е добро се основава на свръх-желанието на вярващия.
34
2
 
2
 
! Отговори
ами преди 2 години
нивгъж
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които желаят да се набодат, поне да настояват дя им правят тест за алергия преди това.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньоа днес пък прескочихме 20 хил души починали от ковид. официална статистика за разлика от твойта.
31
10
 
19
 
! Отговори
Q преди 2 години
Хора, споделяйте за починали и увредени навсякъде където можете. Сред познати, социални мрежи, коментари. Нека мълвата се носи, нея не могат да я цензурират как да е. Не ги оставяйте да ни заглушат със смъртоносната си пропагандата.
30
4
 
1
 
! Отговори
Любовник преди 2 години
Защо някои държавни служители искат аз да нямам приятелка, хората да имат грешни мисли за мен, да ме мислят за луд и т.н. и да не ме искат !?Защо някои държавни служители искат да нямам реално и хубаво бъдеще ? Става въпрос че съм нарочен от един циганини и един арабин !Ама ТВА НЕ Е НОРМАЛНО да е така ! Защо така правите ?Нека да не си усложняваме живота и да има живот и за мен, не се знае поради кви причини и как точно е създадена епохата на човечеството, точно заради тва, нека живеем !