Проф. Аргирова: "Мю" вариантът на COVID-19 не е влязъл в България

"Свалихме английския вариант, сега "Делта" е над всички"
23 сеп 2021 08:44, Ния Христова
41
Проф. Аргирова: "Мю" вариантът на COVID-19 не е влязъл в България
Снимка: Pixabay
"В момента у нас доминира „Делта” вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега "Делта" е над всички. Към момента "Мю" вариантът не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. спорадичен е при пътуващи."
 
Това каза пред БГНЕС вирусологът в Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда проф. Радка Аргирова.
 
Тя обясни, че новият вариант се следи специално и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.
 
"Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен", каза вирусологът.
 
"Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, че продължава действието на ваксините. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази", подчерта тя и уточни, че ваксинираните, ако се разболеят, то ще изкарат много леко вируса и със сигурност няма да се стигне до тежки последици или смърт.
Още по темата
 
"Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, около 4%, те много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, за летален изход изобщо не става въпрос", подчерта проф. Аргирова.
 
Симптомите при "Мю" варианта са сходни с тези на "Делта".
 
"И при този не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен. Все още не е характерен и не е доминиращ", обясни експертът и добави, че в доклад се твърди, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.
 
"Всичките ги следим – такива са още „Ламбда“, „Тета“, „Йота“. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото в началото на пандемията не можехме да го кажем. Сега вече ние следим и чакаме как ще се проявят и сме готови. Науката върви напред и искаме да тръгнем преди вируса и вече го изследваме, преди той да е станал доминиращ", каза тя.
 
Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина.
 
"Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ", посочи специалистът.
 
"Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход от инфекцията. Има хора, които влизат не чак в толкова тежко състояние и след 2-3 дни толкова се влошават, че настъпва фатален край. Виждаме го всеки ден", припомни тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
До Някой преди 2 години
Спутникът не е много по-различен от астра зенека. Единствената разлика е, че векторът са 2 различни аденовируса. От това има малко по-висока ефективност - в сравнение с астра зенека.
21
0
 
0
 
! Отговори
До Менгеле преди 2 години
Менгеле, едно е заразяване, друго хоспитализиране, трето - умиране. Като говорим за % вероятност.
20
3
 
3
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
"Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, около 4%, те много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, за летален изход изобщо не става въпрос" - демек като 90% от неваксинираните. Хайде сега въпросната госпожа да обясни защо се върви към задължително ваксиниране на всички, а не се насочи вниманието към реално уязвимите 10%, които пълнят болниците??? За пари ли? За много!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЛОШАВАТ СЕ СЛЕД 2-3 ДНИ щото толкова ги и лекувате хората, мятате ги като животни по стаите и кой оцелее оцелее, и преди и сега НЕ си гледате работата за това у нас смъртността е висока и така ще си остане, докато не се въведе някакъв контрол върху работата ви, а не са се измъквате като прадня из *** при всеки смъртен случай!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми следяха го мю-то ама му прикачиха вече 0 заплаха, явно не си се доосведомила, с една дума няма да излизе заек от този храст!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много красива картинка! Ако беше и истински все едно как фотографиран вирус, ама не е?! Учудващо в случая, че госпожата не си гледа пенсията на тая възраст /70+/! Тъй като е от рисковите групи с кръвно, наднормено... би следвало да е и ваксинирана! А дали изобщо е ваксинирана?! Щото много от нейните колеги не са!
16
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 2 години
Уважаема госпожо, защо не направите нищо ЕМА да одобри използването на Спутник-а,който според много медицински справочници спира разпространението на Ковда до приемника и не му позволява да се разпространяна по-нататък?Или той по някаква причина пречи на другите ваксини. Може много *** да ме обвинят във всички световн конспирации, но ще им припомня изказването на Орбан - "ние оцляхме, защото използвахме руски ваксини докато в Зап.Европа много деца починаха от това което предпазваха руските"!
15
4
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаема другарко Педергирова, колко ти платиха от фармафията за да рекламираш експерименталните им отрови? И по какво е профееееесор профеееесорът?
14
2
 
14
 
! Отговори
Мю-Мю-Н преди 2 години
Радке-ханъм, като свършите с гръцката азбука, почнете арабската. Аз ще ви превеждам.А като свършите с нея и почнете латинска, ще ви уредя с хер Мю-Мю-лер за преводач.Ама всичко е срещу заплащане, ти ги знаеш тия неща.
13
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Не съм антиваксър,но задавам въпроси:1.Имам антитела, без да съм усетил вируса,защо никъде не признават това като защита?2.Една позната миналата година изкара вируса през ноември и в началото на август след като се разболя дъщеря и антителата и станаха близо 800.Кой имунитет е по-силен, естественият или изкуствено създаденият?3.Според част, за да не кажа повечето учени по света, според западните медии,че полученият имунитет след прекаран Ковид е 6-7пъти по-силен от ваксините!Защо делят хората?
12
1
 
3
 
! Отговори
тазобедрев преди 2 години
е като се заприбират преуспелите миячи и берачи за Коледа , ше ни внесат всички варианти .
11
3
 
9
 
! Отговори
аа преди 2 години
професоркатра моля да се мета от 8 оетаж по-бързо
10
3
 
7
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
плямпало радка смешкова аргирова
9
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
А кога ще дойде Я вариант?
8
5
 
19
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Това е лудата баба Радка Агрирова!!! Тази жена не е в час и мрази деца, дърта вещица, която не може да не обиколи и един ден медиите! Лъжите на тази жена са много и са безкрайни. Стига сте и давали думата, интересно е обаче, че днес пропагандата продължава и пак са се изходили част от лицата, които всеки ден са по медиите.
7
2
 
12
 
! Отговори
някой преди 2 години
Вирусолог на Аджъбадем? Предлагам да игнорирате тази статия.
6
2
 
22
 
! Отговори
Ваксофоб преди 2 години
За хората с естествен имунитет вследствие прекаран Ковид, никой не говори, защото естествения имунитет е безплатен, а в това няма пари и въпросния вирусолог от публикацията и кукловодите й нямат сметка да говорят за него! Алчни, продадени душички, Кинти искат, а не говорене!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е за заблуда на наивните душици-овчици. Много скоро ще обяват, че е влязъл и ще обяват, че са открили вълшебна спасителна ваксина и аха да се зарадвате ваксърите и вече ще пристигне следващия щам някъде от Мадагаскар и хайде на нова и още по-магическа ваксина. И така до дупка.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 15 октомври се гответе за варианта хю-1 -й ,той е 100 пъти по- заразен от предишните.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
винаги говорят само за ваксинираните. Защо никога не казвате нищо за хората, които са го изкарали... те да се страхуват ли, не ли ? или за вас съществуват само ваксинирани, защото трябва да си направите таргетите към фармацефтичните компании. Когато се клехте в Хипократ, имаше ли текст, в който пишеше, че ще сте лекари само на теи, от които може да изцоцате пари ?