Болниците са пълни с COVID пациенти, ваксинираните там са малко

Децата също се разболяват, но са малко и карат по-леко, обясни лекар
24 сеп 2021 08:37, Петя Славова
106
Болниците са пълни с COVID пациенти, ваксинираните там са малко
Снимка: БГНЕС

В разгара на четвъртата вълна на коронавируса сме. Броят на починалите е висок и днес, а как се справят болниците коментира  проф. Николай Младенов - началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда).

 "Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", обясни той пред БНТ.

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пазциенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания.

Още по темата

  "Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко сътоветното заболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест, мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. "Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко.

 "Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Всеки си решаваЕ хубаво, де. някой закара ли те насила до ваксинационния пункт? Ваксинацията е доброволна, не знам срещу какво си толкова категоричен? Или просто ви е доставя удоволствие да демонстрирате воля, "няма да се ваксинирам!"? Браво, държиш на думата си, мъж си. Но не ти харесва, че постоянно се призовава към ваксина и то явно от компетентни хора.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ончо Хахаха Ончо как може да си толкова наивен???Ти сигурно вярваш и в дядо Коледа.На НИКОЕ правителство не му дреме за народа.Всичко е бизнес.
44
10
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Аз чух, че стринката на Йонката, чула от третия си братовчед, който чул от леля си Пенкя, че всички ваксинирани с 5 милиарда поставени ваксини, са много лошо нещо. Сега вече хората с ваксините умират по улиците. Изчезват цели държави, дето са се ваксинирали с експериментална ваксина, а Бил Гейтс бърка у гугъл и трие информация. Само България ще остане. Хора, ваксинирайте се. Не вярвайте на шизофреници, каращи на една жена каза.
43
7
 
8
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До До 32Правилно! Обаче си има и доказани смъртни случаи от или заради Ковид - 18 хиляди са миналата година у нас!!! Почти колкото е скромната ни вече армия. И как пък ние най-умни и хитри се оказахме в целия свят, та си мрем тука неваксинирани? Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 Абсолютно си прав.Ваксните изиграват лоша шега на ваксинираните.Мислят се за недосегаеми и не се пазят.За това и се разболяват.Може да не стигат до болницата,но то и 80% от заразените без ваксини пак не стигат до болницата.Тези които казват,че ги е повторило гаранция,че единият път не било ковид.Някой фалшиво положителен тест са имали и си мислят,че са го изкарали.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ончотук сме сухи съчки, какви ти хора.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велев,хората с придружаващи заболявания са също хора като мен и теб.Те с тези заболявания ако не се зараят може да ни надживеят,защото мен или теб може да ни блъсне кола на пример.На практика те умират заради вируса,а не заради придружаващото заболяване.И най-важното това,че нямаш регистрирано заболяване не означава,че го нямаш.Може просто да не го знаеш,защото не се натоварваш.Ериксен знаел ли е че има придружаващо заболяване.Световно известен футболист,правени са му постоянно прегледи.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен .. никой не иска да ги боде децата. Има деца с хронични заболявания и много тежки случаи. Иска се да се разреши ваксинацията. И за възрастните не е задължителна, представи си как да е за децата? Има деца, които имат нужда от ваксината, а тя не е разрешена. Много е лесно като си млад и здрав.
38
15
 
7
 
! Отговори
Ончо преди 2 години
Ваксинацията е единствения възможен ход за овладяване на ситуацията, и цивилизованите държави заложиха решително на това. Не мислете, че в Западна Европа не знаят , че вирусът застрашава само определени групи, а за повечето хора е практически несъществен. Само че никой разумен политик не може да хвърли възрастните и хронично болните на вируса за курбан, а и хуманизма го налага. Ние в България сме друга бира по отношение на хуманността.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги лекувайте, изгонете ги от болниците незабавно.
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъропитециге изпълзяха.... аз напускам
35
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрах, че в болницата имало ваксиниран(и)! Защо? Нали ваксината предпазва от заразяване, разболяване или разнасяне? Е каква е разликата между ваксиниран и не ваксиниран след като могат да се заразяват, разболяват или разнасят вируса? Разликата каква е? А и след някоя друга седмица ефекта на ваксината бил избледнявал! Каква е тази ваксина след като други ваксини 10, 30 или доживотен имунитет дават?
34
5
 
9
 
! Отговори
До глъмав петел 5 преди 2 години
Незнам дали знаеш умнико, че дори да се ваксинират децата пак ще предават вируса. Това е научно доказано.Така, че като не си в час по добре недей да даваш коментар, а се образовай малко!!!
33
4
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Това не е ваксинация а експериментация,даже и психичноболен от Карлуково знае колко време трябва да се тества една ваксина за да се прилага!!Има си доказани и смъртни случаи от ваксината!!
32
7
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Ваксинираните предават, но не боледуват - боледуват неваксинираните. Това е простата истина - прецакват се неваксинираните.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 32 Аз да ти кажа, познавам вече хора ваксинирани, със две дози, и болни от КОВИД-19. Много тежко го карат, но не са за болница, няма да те лъжа. Същевременно около мен е пълно със преболедували още от първата вълна. Нито един от преболедувалите не съм чул да го е повторило.Не гледай какво ти говорят по телевизията. Огледай се какво става около тебе!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата искат да ги бодат защото смътноста е почти ,а не нулева.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Aко,ако...акото цапа гaщи и мирише.Стига с това ако...Маса народ си замина и без ковид.Съдба.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
славянино е от отдавнашните *** тука. говори си говори - той не схваща
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който е пил вода е умрял!