Проучване: Аспиринът помага много срещу COVID

Дори ниските дози предотвратяват тежка инфекция и смърт
Обновена: 3 окт 2021 17:30 | 3 окт 2021 16:47, Анисия Иванова
76
Проучване: Аспиринът помага много срещу COVID
Снимка: Pixabay

С нарастването на случаите на COVID-19 много неща може би биха могли да предотвратят тежка инфекция и потенциална смърт, като например ниски дози аспирин.

В проучване, ръководено от изследователи от университета „Джордж Вашингтон“, аспиринът работи за защита на белите дробове на пациенти с COVID-19. Изследователите казват, че лекарството може да сведе до минимум изискването за механична вентилация и прием в отделението за интензивно лечение, както и помага за намаляване на броя на смъртните случаи поради коронавирус, съобщи Anesthesia & Analgesia.

Проучването включва данни от пациенти от болница „Джордж Вашингтон“, както и от тези от Медицинския център на Университета в Мериленд, здравната система на Североизточна Джорджия и други болници в цялата страна. В проучването са били включени повече от 400 пациенти с COVID, всички от които приети в болницата между март и юли 2020 г.

Резултатите показват, че при тези, които са използвали аспирин, имало 44% по-малък риск да бъдат поставени на вентилация, както и 43% по-нисък риск от прием в интензивно отделение. Освен това смъртността при болничните случаи е намалена с 47%.

"Когато научихме за връзката между кръвни съсиреци и COVID-19, знаехме, че аспиринът - използван за предотвратяване на инсулт и инфаркт - може да бъде важен за пациентите с COVID-19“, казва д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология и критична медицина.

„Нашето проучване установи връзка между ниските дози аспирин и намалената тежест на COVID-19 и смъртта“, добавя той, цитиран от БГНЕС.

По-ранни проучвания, които също сочат ползите от аспирина за защита на белите дробове, бяха пуснати през есента на 2020 г. Други проучвания вече потвърдиха ролята на аспирина за избягване на инфекция, както и за намаляване на риска от тежък COVID-19 и смъртността. Чоу вярва, че това проучване ще доведе до допълнителни изследвания за това дали употребата на аспирин и намаленото белодробно увреждане при пациенти с COVID-19 имат статистическа корелация.

"Аспиринът е с ниска цена, лесно достъпен и милиони вече го използват за лечение на здравословното си състояние“, казва Чоу. „Намирането на тази връзка е от огромна полза за тези, които искат да намалят риска от някои от най-опустошителните ефекти на COVID-19.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Аптекар преди 2 години
Бърже, че свърши аспирино по аптеките, не помитвайте се...
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея са открили топлата вода.
64
0
 
3
 
! Отговори
До 121212 преди 2 години
Много е цял упсарин (330мг), ако го пиете профилактично. Профилактично от 80-100мг. Аз си разделям на 4 упсарина и така вече цяла година...Е, ако се разболеете от ковид се прилагат доста по-силни разреждащи...Абе, Господ да ни пази и доколкото от нас зависи и ние да му помагаме....
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог// Маските бяха наложени затова, за да скапят имунните системи на хората. И на ковид бизнесмените, да им излязат картите с пандемията.
62
0
 
1
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И парацетамол помага при ковид и не е толкова вреден за стомаха. По последното най-мащабно проучване в Индия, в районите където е ползван ивермектин и парацетамол в началната фаза, ковид случаите с усложнения, са доведени до нула. Парацетамола може и да не разрежда кръвта както аспирина но пречи на вируса да създава съсираци. Но ивермектина(който е за хора) е най-важното. И движение, чист въздух без маски.
61
0
 
7
 
! Отговори
сокол преди 2 години
И червено вино помага,една-две чаши вечер или на обяд.Горе главата,а пък каквото дойде..
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нв вярвайте на глупостите за аспирина. На мен лично аспиринът ми съсипа стомаха и хранопровода. Помага до някъде ,но много повече вреди, особено ако се ползва често. Не вярвам да помага срещу Ковид. По скоро лекарство срещу холестерол по би помогнало.
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявай се, че със или без аспирин ще ти се размине. Този вирус не е като никой друг. Коварно те събаря, потиска ти имунитета, тромби прави в бял дроб, бъбреци, черва, мозък, сърце, навсякъде. Боледуваш дълго, възстановяваш се с месеци и за капак-повтаря.
58
2
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
За щастие, при повечето от нас не е нужен дори и аспирин. Проблем имат само хора с хронични заболявания или със скрити заболявания, за които още не знаят. Така че - каквото ви е писано. Никой не е избягал от съдбата си. Не се притеснявайте! И да се притеснявате, полза няма. Най-много да навреди.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление при повсеместното засягане на съдовете от ковид инфекцията само аспирин не спасява. Но за вкъщи, като за начало е подходящо. В болница се дават високи дози антикоагуланти и пак тромбозират пациентите . Следи се д-димер.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При проблеми със стомаха се дава антикоагулант. Не аспирин. Аспиринът е антиагрегант.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да предпазва от тромбози се дава 50 или 75 мг вечер, след храна.
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВНИМАВАЙТЕ С АСПИРИНА- МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ТЕЖКИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ!
53
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 години
А кажете сега пак, че доцент Мангъров е глупав и ни лъже! Нали точно това препоръча и той - за да не се разболеем тежко. За съжаление обаче лично аз имам хроничен гастрит и аспиринът не ми понася. Може би в най-микроскопични дози, но никой нв уточнява по колко трябва да се пие.Освен това съм с диабет, а от високите нива на глюкоза получавам рани. Може ако се намали кръвосъсирването да зарастват по-трудно.
52
2
 
14
 
! Отговори
Като преди 2 години
Бивш спортист , не съм го спирал аспирана ....полезен е в доста широк мащаб ... препоръчвам...но никога на гладно !!!
51
2
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Аспиринът помага, но ВЪОБЩЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ ОТ КОВИД.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 121212 ----- Аспирин е по-добре да се пие вечер
49
8
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Защото накрая ковид ще се окаже бактериална зараза...
48
1
 
3
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Абсолютно вярно е. Всяка сутрин по един УПСАРИН и при миене на зъби ползвайте вода за уста.
47
10
 
5
 
! Отговори
хг преди 2 години
Вие го изкарахте тоя Аспирин почти като ваксините бе, не може така, искаме си ваксината, тя е единственото спасение.