Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните
24 окт 2021 22:28, Нели Христова
223
Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат вирусолозите. По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година.

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго, пишат от DW.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.  

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне.

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Разликата между преболедувалия и ваксинирания е колкото между Бога и човека. Естественият имунитет е от Бог, а ваксините - от човека. Експерименталните препарати, наречени ваксини, пък са направо от дявола.
51
7
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Чоко: Покажи починалите от корона неваксинирани и ваксинирани :) Останалото не се напрягай ! Нямаш достатъчно клетки ..... най-много да излезне нещо отзад :)
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПаураМного си . Хората говорят за защита на преболедували, която- "изненадващо" - изведнъж се оказва по-добра от ваксите. А се доказа, че вакситене предпазват от заразяване - кой как ще го изкара после зависи от силата на организма.
49
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите боледуват пак. Имунитетът е нетраен. Да ви е ясно! Ще се ваксинираме до откат или докато умрем.
48
12
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: "В Тайван броят на ваксинираните починали от ковид-19 е по-голям от този на неваксинираните починали от ковид-19." - това откъде си го измисли ?!?! Аз отворих офиц. им сайт няма нищо такова. Просто българите са елементарни затова са в топ по смъртност , топ по бедност, топ по мръсен въздух , топ по стари коли ... всичко топ :)Ако бяха прави за нещата които мислят, нямаше да е така нали :)
47
5
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Вижте данните за 7дневната заболеваемост в Австрия - в групата над 40 годишните повече от 40% от новите случаи са на ваксинирани. А в ЮК искат отново да въвеждат маските . Докато не изкарат всички вируса , вкл. и ваксаните, нама да се спрат с мерките.
46
12
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Чоко: Абе колко да е перфектна тази имунна система ?!?! В топ 4 сме по смъртност в света на милион население. Няма що много е перфектна :)Или ти разчиташ на естествения подбор ..... който оцелее оцелее ? Маймунския етап мислех ,че сме го минали предния век .....
45
6
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До НикиАлоо, Никито, слОжи си и една вакса на Модерна, за всеки случай.... Заради такива к1ап ути като теб ни докараха до тоя хал - да искат вакси на хора с перфектна имунна система, преборили вируса сами, и да им минават номерата за ваксите... С такава пораженческа психика като твойта нищо добро не ни чака
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа,не! Има един бележит ваксър тук,дето пожелаваше на всички карали вируса да го повторят,потретят и т.н.
43
3
 
25
 
! Отговори
До Ники преди 2 години
Т.е. гасиш пожара с бензин, както се изказа доц. Атанасов от Пирогов за ваксинирането на преболедували...
42
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насоките на ЕМА и СЗО освен ,че ме предпазиха от вируса ,ми запазиха и маса в кръчмата утре,съжелявам че някой пишете тук с Ковид или Пост Ковид,но вие си го избирате,да сте антиваксъри,успех.Наздраве за СЗО.
41
36
 
8
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Преболедувах февруари, 2021 и преди 2 седмици си сложих Пфайзер.Така съм още по-добре защитен.
40
5
 
37
 
! Отговори
= преди 2 години
Световни вирусолози говорят за поне 12 пъти по-силен ЕСТЕСТВЕН имунитет след преболедуване. Обаче ваксините водят до мутации и доста по-заразни вируси, което наблюдаваме в делта варианта спрямо алфа. Сега повечето имунолози тръпнат от новия чилийски, който не може с никаква ваксина да бъде спрян
39
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Тайван броят на ваксинираните починали от ковид-19 е по-голям от този на неваксинираните починали от ковид-19.
38
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат ни за вируса! Промиване на мозъци се случва, но най-срамното е че годината е 2021! Да беше 1021 щях да го разбера...
37
1
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАК СМЕЕ ТОЗИ ДОКТОР УЛБЕРТ ДА ОБОРВА МНЕНИЕТО НА АКАДЕМИК ПЕДЕРУНОВ И САНИТАРНАТА ЧИСТАЧКА НЕЗИН КОИТО КАЗАХА, ЧЕ ПО-УБАВО ОТ ВАКСИНИТЕ НЕМА!
36
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в хипермаркета ми разпънаха червен килим, след като им показах сертификат.... Друго си е :)
35
4
 
9
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Светозар 50 Има добри отзиви за ивермектина. Ако прецениш, че има нужда, може да си вземеш от аптека. Също може да опиташ с цинк, витамин Ц, Д, кверцетин, зелен чай. Скорошно оздравяване! (Не съм лекар)
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На теб ще ти мине а на маййка ти ?
33
10
 
14
 
! Отговори
Минава преди 2 години
Обикновен грип, минава за нула време