Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните
24 окт 2021 22:28, Нели Христова
223
Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат вирусолозите. По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година.

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго, пишат от DW.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.  

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне.

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолиците. Един болен няма от тях, а секи ден са пред блока и къркат
71
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърската пропаганда скоро ще бъде криминализирана,помнете ми думата.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сега не се обедините, ще загубите всичко, което сте познавали. Много души ще си отидат, но каквото извовате - благо или зло, за децата ви ще бъде.
69
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог-"Повечето здрави, млади хора и деца, дори не усещат че са го изкарали. А те точно са спасението."-Те са единствения реален шит. Но пък ако ги принудят да се ваксат, никой не знае дали няма да се наруши създадения вече стабилен имунитет. И дали прекомерното насищане с антитела, няма да отключи автоимунни заболявания. И не вярвам само за пари да натискат за 100% ваксинирани, след като вече им е платено за милиарди дози. Дали друга важна магия има тези ваксини, щом и 85% не им стига?
68
0
 
24
 
! Отговори
Електронен концлагер преди 2 години
Фокусът не вече върху това колко абсурден фашистки инструмент за сегрегация е този "зелен" сертификат..и че не трябва да се приема за нищо на света..а дали наличието на антитела да се добавя или не..нормализираха го толкова елементарно..свободата ще остане в историята като несъществуващ блян някога..Отнеха ни свободата бавно и неусетно почти и никога няма да я върнат..ако не сте се събудили все още досега..Конспирация е всичко- в кавички..!! Събудете се !!
67
1
 
31
 
! Отговори
случайно минаващ преди 2 години
Ухааа, откриха топлата вода. Иначе в други новини: Водата е мокра! Не мога да разбера какъв е тоя жалък опит да се пренапише науката и на бялото да се казва черно. Сакън, народе боцни се на всяка цена - здрав, болен преболедувал, мъж, жена, дете, млад или стар. Защото, ако не се ваксинираш, ти застрашаваш нас ваксинираните. Как точно? Не знаем, но това е така, защото ни го казват от телевизора. Точка.
66
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Образован: за колко шекелчета се продаде бе ***, СЗО е компрометирана управляема организация именно от създателите на тоя лай-нян вирус. Ваксините са ***...клетъчния имунитет след преболедуване е пожизнен...
65
21
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Нещо си се объркал :) В цяла Европа махат маски всичко се отваря. Тук с 21% скоро няма да се случат нещата. Много IQ липсва на българина за съжаление много много ..... този соц 45 години направо го е объркал тотално :(
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от заглавието ви разделят по колонки и вие влизате точно там, където са ви разчертали. Изненадайте ги веднъж! Изненадайте и себе си! Бъдете само човеци!
63
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален контрол над всички. Как най-лесно? Ами... настинката. Кой би се сетил, че ще използват нещо неизкоренимо, нещо ежедневно, с което си битуваме открай време. Няма да ни разрешават да работим, докто не се преклоним. Ще отнемат хляба, дом, образованието на децата ни... та, така. В цяла Европа, по едно и също време, абсолтно координиран терор. Без оглед на броя ваксинирани, навсякъде едно и също...Не се делете!
62
29
 
3
 
! Отговори
Образован преди 2 години
Ваксинираните са по защитени! На сайта на СЗО прочетох. Преди да пишете глупости влезте и проверете!!!!
61
1
 
25
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
=Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?== На това е отговорено отдавна. Тези които са минали през вируса са пъти по-защитени. Затова са и напъните с локдауни да спре това единствено надеждно средство за създаване на истински колективем. Не ми харесва любимия на ваксинпропагандата термин- =Преболедували=. Научете накрая какво означава - болен, преди да се излагате така. Повечето здрави, млади хора и деца, дори не усещат че са го изкарали. А те точно са спасението.
60
3
 
18
 
! Отговори
свободен преди 2 години
Може би е време, ние неваксинираните да дадем отговор на ваксинираните.Сега искат зелен сертификат за да ни държат далеч от местата за срещи с други хора. Поради това че не знаем докога ще продължи това, се създават предпоставки за създаване на две раси. Ваксинирани и неваксинирани. Трябва да намерим начин за срещи на открито, където няма основание да проверяват сертификатите ни и да извършваме социални контакти със всички произтичащи от това последствия.
59
2
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Все едно, всичко е лъжа
58
3
 
20
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Най-добре защитени са тези, които не гледат СМРАД (Средствата за масова реклама, агитация и дезинформация)!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Българи ще настане мор и глад, когато политиците успеят да скарат народа..."
56
2
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До ПаураКаквото и да се пънеш - не може да наричаш "ваксина" нещо , което не те пази от заразяване. А и без вакса около 8-10% от заразените го карат по-тежко този ковид. А истинските ваксини сложени преди 20 год. Юювсе още ни пазят от заразяване.
55
5
 
19
 
! Отговори
бай Гейтс преди 2 години
Най-добре защитен съм аз, защото знам че всичко това е една измама. След това са набучканите, защото си верват че са се спасили. Най-зле са слабохарактерните, защото са ги уплашили и живеят в страх. и със зелен сертификат гонят вируси. Гледам ги и им се смея на акъла
54
1
 
21
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До 76 Вероятността преболедувал да повтори е 3 на 1000, а ваксиниран да се зарази е 50 на 1000 (данни от най-ваксаната страна Израел) - ако разбираш поне малко от числа, направи си сам сметка за какво иде реч
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най -добре защитен е този, който има чекмеджета и се прави да ШУТ пред НАЧАЛНИЦИТЕ -|-