Проф. Александрова: Трябва да спрем разпространението на вируса

За ваксините още се въртим в омагьосан кръг на въпроси от първите дни
Обновена: 25 окт 2021 22:28 | 25 окт 2021 22:26, Веселина Йорданова
90

Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун - истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категоричен бе вирусологът.

По думите й няма абсолютно никакъв проблем в удължаването на срока на годност на ваксината на Pfizer/BioNTech, която се съхранява между -90 и -60 градуса. Беше установено въз основа на проучвания, че нейната ефективност се запазва и затова бе удължен срокът им с 3 месеца", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й вирусът мутира, защото това е част от неговата природа. Така или иначе тези варианти на безпокойство – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани миналата година, много преди масовото приложение на ваксините. Затова и ваксинираните трябва да спазват мерките, ние трябва да се стремим да намаляваме разпространението на вируса", каза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
"Разликата от преди е, че сега умират с по 100-200 повече на ден."- Спрете се с тези нагли лъжи бе. Ако въобще има малко увекичение, то ще единствено заради това че корумпираните лекари тотално прнебрегнаха хора с друхи истински сериозни болести, а и хората вече ги е страх да ходят на контролни профилактични прегледи и дори на зъболекар. И това не е само нас. Да не говоря за увеличено предозиране с наркотици алкохол а и самоубийства. И вече дори официално го признават.
55
3
 
12
 
! Отговори
Да припомня преди 2 години
Първо казаваха че ваксините са 100% ефективи и е необходим поне 60% стаден имунитет получен от ваксини или от стрща с вируса. И ще ни оставят на мира. После този 60% стаден имунитет го извъртяха че е само за ваксинирани. И здрави локдауни да спрат естествения имунитет. После стана 70% вакс. После 80%. После 90%. като междувременно признаха че ваксите се заразяват и се заразяват. Много държави доближиха 90% и пак ги тероризират за да станат 100% вакс. Явно нещо друго важно за нас има в тая вакса
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба х ти чу-мата.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
До Анонимен 41 Не знаех, че "боза" спира вируса. Патентовай я веднага тази "боза", милиони жадни те чакат. :)
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
категоричен бе вирусологът. . . . . . . . Сигурно пикае прав(а) :вирусолог(ът)! В българския език от миналото хилядолетие се членуваше с пълен член само този, който имаше член и беше под лог в изречението! Не успях да прочета статията! Мутри вън и *** под съд и след това за двамата затвор!
51
2
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
ОК. Нали разбрахте? Ваксините действат, обаче и ваксинираните да спазват мерките, щото не се знае! Баааах тая ваксина, дето хем те пази, хем си зарАзен, хем може и да си умреш от нея!
50
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
След като го закараха в някакъв импровизиран медицински пункт, му дадоха да пие мляко и му обясниха, че трябва да го изпие. -Оставете ме на мира!-крещеше Бендер. -Не, трябва да го изпиете, после ще ви измерим пулса, ако сте по-добре, трябва да изслушате нашата лекция за бойни отровни газове! И Бендер беше отведен в малка зала, където един лектор обясняваше за опасните газове иприт, бензилбромид, хлороацетофенон. "Трябва да се измъкна оттука" помисли си великият комбинатор.
49
2
 
22
 
! Отговори
Манипулация преди 2 години
Аз никога не бих се доверил на лекар с този вид. Този индивид е загубил човешкия облик. Защо не публикувате мнението на доц. Атанасов шеф на ковид отделението на Пирогов или отвореното писмо на проф. Чорбанов?! Колко гранта трябва да ви се платят за да публикувате друга гледна точка?! Продажници и манипулатори!
48
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Остап Бендер вървеше към центъра на града и размишляваше какво да прави. Изведнъж един едър млад човек го хвана за дясната мишница и изкрещя: -Другарю! Вие сте отровен! -Глупости - каза Бендер - пуснете ме! -Другарю, Вие сте отровен от газ! - радостно повтори младежът. Сега ще ви спасяваме! И трима човека скочиха на Бендер, повалиха го и го сложиха на носилка, като му вързаха ръцете и краката. -Пуснете ме - крещеше Бендер, - нищо ми няма! - Ааа, не, сега ще ви спасяваме, правим учение ние!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е, няма тестове, няма ковид, да се лекуват като при грипа само тези които имат симптоми
46
1
 
15
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките."Опа май май няма да прегръщаме бабите си и да се върнем към нормалният живот благодарение на ваксините ,нещо почнахте да обръщате палачинката . Само 80% факсната Англия да не обяви локдоун преди 20% България ,ще си евало мамитоо.
45
2
 
17
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ами спри го мa дeбeлaнo, виж се каква си огромна, запречи му пътя с дирникa си. Главата ти е като тенекия със сирене!
44
8
 
2
 
! Отговори
До Математика преди 2 години
Разликата от преди е, че сега умират с по 100-200 повече на ден. Има статистика на умрелите у нас, и те са си умрели. И никой не им плаща, за да са умрели. Това е разликата, Математик. Но по-лошото е, че умират и други хора, заради липса/недостиг до лечение в болницата. Защото като ти превърнат отделението за инфарктни спешни в ковид легла, отивай да оцеляваш. Е, на 20 може и да не те касае. Но някой ит твоите родители може да го касае.
43
2
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Не разпространяването на вируса трябва да се спира, защото е невъзможно. А да се предпазят или ваксинират тези с компрометирана имунна система, докато се създаде истински колекривен имунитет. Отделния вирус има много кратък живот и оцеляването му зависи от това да може да попадне в среда където може да се размножи. А очевидно /ваксинираните/ дори и ако с незастрашени, са подходяща среда за размножението на вирусите и удължаване на агонията. Но при тези с естествено създаден имунитет срещат стена
42
0
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Смърт на фашизма! Свобода на народа!
41
4
 
17
 
! Отговори
Математик преди 2 години
Значи сега умират от ковида по 100..200 човека на ден, а от други болести не умират А преди пландемията умираха по 300 на ден....от добрата здравна система!!От 30 години сме винаги на 1 място по смъртност, от хубав и безпроблемен живот, от системата ни, която направи от лекарите търговци и т н
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 41 ;Абсолютно си прав - бокича , за да не изтърве гласоподавателите си (да не би зарад ковида да останат по чужбина) пусна даже специален превоз да ги докара тука и хубавичко да ни заразят ! Сега се пеняви "кой ми *** в гащите" и естествено Радев е виновен ! А гербавите параноични тролчета много бързо ги хвана амнезията и те като гуруто си се правят на ощипани моми ! Щеше да е смешно , ако не беше тъжно ...
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го спре тя! Нали ако спре вируса, няма да има повече кинти за пропаганда? Затърчала се е да го спира!
38
16
 
1
 
! Отговори
инвест преди 2 години
Мангъра де се покри че го няма вече по медиите?
37
0
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 2 години
Интересува ме, тая година грип ще има ли??от тоя кромид не мойм да хванем грип като хората.....и къв е тоя вирус, че лятото го няма, а есента се завръща