Проф. Александрова: Трябва да спрем разпространението на вируса

За ваксините още се въртим в омагьосан кръг на въпроси от първите дни
Обновена: 25 окт 2021 22:28 | 25 окт 2021 22:26, Веселина Йорданова
90

Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун - истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категоричен бе вирусологът.

По думите й няма абсолютно никакъв проблем в удължаването на срока на годност на ваксината на Pfizer/BioNTech, която се съхранява между -90 и -60 градуса. Беше установено въз основа на проучвания, че нейната ефективност се запазва и затова бе удължен срокът им с 3 месеца", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й вирусът мутира, защото това е част от неговата природа. Така или иначе тези варианти на безпокойство – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани миналата година, много преди масовото приложение на ваксините. Затова и ваксинираните трябва да спазват мерките, ние трябва да се стремим да намаляваме разпространението на вируса", каза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление само с мерки на хартия няма как да стане, нито пък е възможно една доза от ваксината да даде е ефект в близките 15-20 дни.
15
4
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Ами ,защото го разпространяват и заразяват и децата ни. Сезонния грип е лека форма на ИСПАНСКИЯТ ГРИП ,който за 3 години е отнел живота на почти 100.милиона. Целта на ваксините е да намали разпространението в световен мащаб, да научи организмът да го разпознава, да го преобразува в леко безименно явление което ще бъде лечими. Вярно е, че всеки човешки организъм е уникален и не всички изграждат необходимите антитела или изобщо не изграждат, не зависимо да ли са преболедували или ваксинирани.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинираните трябва да спазват мерките" чухте ли бе ваксъри.. ае мятайте намордника и беж на работа, нас *** некой трябва да ни храни. Моля, изказването ми да не се приема, като анти-ваксърско.
13
3
 
28
 
! Отговори
GMO преди 2 години
Бабе, ти като си експерт, я кажи, ваксините на Файзер и Модерна, които са ГМО, имат ли разрешение за употреба както се изисква в Закона за генетично модифицирани организми? Ваксините не са ли незаконни? Или разрешение не трябва, защото са с изтекъл срок?
12
0
 
37
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРОФАНЕСОРА ОТ МЕСОКОМБИНАТА ПАК СЕ ПОЯВИ ДА ПОДСТРЕКАВА КЪМ ВАКСИНИРАНЕ! ТАЗИ КАЗА, ЧЕ ВСИЧКИ КОВИД ВАКСИНИ ПАЗЯТ ОТ ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО И , ЧЕ СА БЕЗВРЕДНИ! НАКАРА И ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ! НАПРАВО ИЗМИСЛИ НОВА МЕДИЦИНА КОЛБАСАРКАТА!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусо, къдя го спряха?А у Китай, така и пише в програмата на фондация Рокфелер 2010, от Китай ще започне и бързо ще изчезне за разлика от белият свят.
10
0
 
40
 
! Отговори
ED преди 2 години
В Израел обмислят четвърта доза! Тази за какво спиране на вируса ми приказва!
9
0
 
32
 
! Отговори
Маншон и полуобувка преди 2 години
Тоз вирус така и не ги повали тез професори дето от две години осмърдяват Тв студиата , да споделят каква е тайната , бонуса от 1000лв за витамини ли ги дават или е нещо друго ?!
8
0
 
9
 
! Отговори
Хаус преди 2 години
Някакъв ултра перфекционизъм ги гони
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нация от инженери, професори и доценти.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва, ако повечето хора го карат на крак? Професор маниак ли сте?
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха. Добре. И колко ти платиха?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вируса се спира, кат се спрат тестовете и новините за ковид, изчезва на секундата, а ваксата не е ваксинаа експеримент и се набират още овце, за тва пропагандата и агитацията и най различни докторчета и доценти и математици, само дето от фирма за смет не сте извикали още някой да приказвате глупости и лъжи и да прокарвате фаши3ъм и дискриминация
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се включа някъде около петата или шестата доза, засега не ми е дерт, бачкам си хоум офис, ходя по един път в месеца до офиса да си прибера кешовия бонус. И шефовете се кефят, че не плащат ток за офиса, че поскъпна. А че нямало да мога да ходя по ресторанти - поръчвам си за вкъщи, че нямало да ходя на театър - има си Замунда, че нямало да мога да ходя на басейн - имам си апартамент на морето... Тъй че спокойно могат да си наврат ваксините гдето Слънцето още не ги е огряло. За пета доза - може.
2
1
 
18
 
! Отговори
Маншон и полуобувка преди 2 години
За таз кукумявка не важи ли социална дистанция и защо не си седи у дома! 1000 лв бонус добъе ли им идва ?
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей разгеле от два дена чаках да се появи жената на Чубака .Бях се разтревожил за нея да не си е изгорила косата с машата и да на и е изпушил мозъкът.Сега вече мога да спя спокойно.