Системата се задъхва, леглата свършват: Ще издържат ли болниците у нас?

От понеделник в болница "Лозенец" трябва да заработи Kовид-център за интензивни пациенти
30 окт 2021 21:42, Красимир Ангелов
691

Все повече здравни заведения в страната са под сериозен натиск и изпитват недостиг на легла. От понеделник в болница "Лозенец" в София трябва да заработи Kовид-център за интензивни пациенти.

Всички 15 интензивни Kовид легла в болницата в момента са заети, до няколко дни те ще бъдат увеличени на 45.

"Но това не може да стане веднага. Първо, защото липсва човешки ресурс, най-вече медицински специалисти, също така и финансов ресурс, апаратура, респиратори, лекарства... Зависи от мобилизирането на специалисти, които трябва да бъдат командировани от други лечебни заведения, за да могат да се попълнят екипите", заяви д-р Радосвет Горнев.

Още по темата
Част от клиниките на бившата Правителствена болница ще бъдат преобразувани в Ковид отделения.

"Ние ще поддържаме работата на клиниката по педиатрия, акушерство и гинекология, както и ще поддържаме екипите за трансплантационна дейност при положение, че се появи нова донорска ситуация", посочи д-р Горнев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В почти цялата страна здравната система се задъхва. Подобна е ситуацията и в болниците в Русе, където пациентите не се връщат, но лекарите са на предела на силите си.

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова проблемът в България в момента не са многото заразени, а броят смъртни случаи от Ковид-19.

По думите ѝ ситуацията е много по-критична в сравнение със същия период на миналата година. Регистрира се сериозен ръст в общата смъртност от Ковид и останалите заболявания.

"В момента кривите на 2020 и 2021 г. показват, че тази седмица ние имаме 58% увеличение спрямо миналата година в броя починали. Към края на ноември-декември ние ще имаме по 1000 починали на ден", прогнозира проф. Петрова.

За да се предотврати това има два начина – сериозна ваксинационна кампания или пълен локдаун. И въпреки че след въвеждането на "зеления сертификат" се наблюдава леко покачване на броя ваксинирани, продължават и големите опашки за антигенни тестове пред столичните молове.

Досега през здравната информационна система са изтеглени над 2 милиона сертификата, като повечето от половината след въвеждането на новите противоепидемични мерки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече около 6 мои ваксинирани приятели са с Ковид
512
4
 
10
 
! Отговори
Хайде да се разберем преди 2 години
За задъхващи се болни ли им е зор, или за ЗАДЪХВАЩА СЕ СИСТЕМА? Тя системата е на командно дишане от мноооого време. От март 2020 живеем в тая лудница - пикове, плата, спадове и дерета преминахме. Как пък на три правителства и на три прарламента не им светна, как да я подредят тая система! Само мантрата за ваксините повтарят. Ваксините не стават! - и ваксинираните се убедиха в това и "повтарачите". Сега притискат и извиват ръце, за да скрият немощния си капацитет и ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ!
511
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига писахте и тиражирахте глупости. Легла има предостатъчно. Няма лекари и оборудване ! Няма здравеопазване тук. Всичко е в разруха. Събрахте зорлем специалистите в София, сякаш София е България...
510
6
 
10
 
! Отговори
д-р Иванов преди 2 години
СПОКО българи, не умирате напразно, умирате за да може фигурантът да комндва даржавата България и Деса да е пръва дама
509
2
 
1
 
! Отговори
a e преди 2 години
не измряха вече ли който имаше да измира?
508
1
 
7
 
! Отговори
Политик преди 2 години
Споко, българи! Другарят Рашков - Дамаджаната е обещал публично, че ако няма легла в болниците , той сам ще хване за ръка болните и ще ги закара в 18 -те си апартамента , с многото кен.ефи , за да си се.рат на воля!
507
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в болница са 7 880 души от 98 948 активни случая, това са 7,9 %. Не дай си, Боже, ковидът да беше наистина яростен вирус, какво щеше да стане?
506
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леглата не са най-големия проблем - легла ще се намерят. Лекари обаче няма откъде да намерим!
505
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се препълнят болниците нищо няма да се промени. Най-много да спадне смъртността. Можи би затова е голямото притеснение да не натоварим болниците.
504
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стига с този COVID !То пък "другаря" Борисов много се вълнува от конституцията, държи я в чекменджето на нощното си шкавче (в златни корици)! Обаче, "другаря" Борисов, гордо НЕ МОЖЕ да направи 50 лицеви опори, както и неговите тролчета НЕ МОГАТ да оценят това!
503
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, оказва се, че за "държавата" и чиновниците и, по-важното е запълването на леглата, разходите за лечение, заплати, премии и т.н., но не и здравето на населението. И това е европейска ценност, нали?
502
6
 
9
 
! Отговори
стига с този COVID ! преди 2 години
По-важно от всичко е , че другаря Радев прави 50 лицеви опори за 1 минута, а се видя ,че му е през оная работа някаква си конституция на РБ.
501
8
 
20
 
! Отговори
Един от навалицата преди 2 години
Сестра ми е лекар в ковид отделение (в момента пълно до тавана) и твърди, че поне 70% от приетите там изобщо не са за болница. Просто една ковид пътека е 1800 лева та затова ги приемат - въпреки че реално няма с какво да ги лекуват. Та си мисля - ако се спрат кинтите по ковид пътеката, дали ще има толкова болни?
500
5
 
11
 
! Отговори
мисля преди 2 години
В цяла Европа нараства броя на болните и смъртните случаи.ВИЖТЕ АНГЛИЯ,ГЕРМАНИЯ ,,където има голям брой ваксинирани и пак голям брой болни и починали.Е,не са толкова много като у нас,защото имат добри здравни системи,а тук е опоскано всичко.Ужасни условия в болниците в малките градове,липса на такива на много места.Никой до сега не излезе да каже С КАКВО СЕ ЛЕКУВАТ БОЛНИТЕ,ПРЕДИ ДА СТИГНАТ НЯКОИ ДО ИНТУБАЦИЯ.Чуваме само ОБДИШВАНЕ.
499
1
 
4
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Вирус няма! Цяло лято дремахте! Локдауна е неизбежен!!!
498
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Стойчо Кацаров не живее в България. ЩЕ НИ ЛЕКУВА В РУМЪНИЯ КАЗА - - Ха-ха, избяга този негодяй! да не стана хъш!
497
3
 
6
 
! Отговори
Да чакат преди 2 години
Като нямат мозък, да чакат за тестове, вместо за 1 минута да си решат проблема и да се ваксинират.
496
2
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Виждам,че някои се се обидили,и ме обиждат.А те дали са извадили 1 реален лв.от джоба си,и са го дали да държавата?Много е лесно да хвърляте топката към "родители"-те.Г-да чиновници,вие не давате дори 1 ст.за осигуровки,държавата ви ги плаща.Съшото се отнася и за онези, които крият реалните доходи и не плащат истински?И за тях говора.Аз съм чист пред бог и държавата,че не крия нито лев от дохода.Така,че не ме ругайте.Просто много ми дойде,аз цял живот само да давам,а други да получават.
495
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боли ме *** дали ще издържат! Аз със сигурност не издържам на тази ***
494
3
 
8
 
! Отговори
Зрителите преди 2 години
Стойчо Кацаров не живее в България. ЩЕ НИ ЛЕКУВА В РУМЪНИЯ КАЗА