Американското разузнаване: Произходът на COVID-19 никога няма да стане ясен

Не изключват и изтичане на вируса от лаборатория
129
Американското разузнаване: Произходът на COVID-19 никога няма да стане ясен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на американското разузнаване признаха, че истинският произход на вируса на COVID-19 може никога да не стане ясен, пише БГНЕС.

Въпреки това от Националното разузнаване на САЩ (ODNI) заявиха, че най-вероятно теориите за предаване на вируса от животно на човек или изтичане на вируса от лаборатория, са „най-вероятни“.

Още по темата

От офиса обаче добавиха, че анализаторите не могат да се съгласят кое от двете е по-вероятно, и отказаха да коментират дали изобщо може да се направи окончателно заключение.

Според разузнавачите обаче теорията, че вирусът е изтекъл от лабораторията при направата на биологическо оръжие, не е правдоподобна, защото „поддръжниците на тази теория нямат директен достъп или каквито и да било доказателства от Института по вирусология в Ухан, Китай“. От разузнаването добавят още, че хората, които разпространяват тази теория, ще бъдат обвинени в оповестяване на фалшиви новини и дезинформация.

Според частни разузнавателни агенции теорията, че вирусът произхожда от природата, е най-правдоподобен, въпреки че никой досега не е намерил категорични доказателства за това.

В доклада на Националното разузнаване на САЩ, изготвен въз основа на докладите на четири различни разузнавателни агенции, се заключава, че „има ниска вероятност първоначално вирусът да е предаден от животно на човек“.

В доклада на пета агенция, разследваща произхода на вируса, пък се констатира, че „има вероятност“ първият заразен човек с вируса да „има нещо общо“ с лабораторията в Ухан. Докладът на Разузнаването също така посочва, че световната научна общност не разполага с „клинични проби или пълно разбиране на епидемиологичните данни от по-ранните случаи на COVID-19“, което затруднява учените да се обединят около една или друга теория.

Често Китай е критикуван за отказа от сътрудничество в разследванията на произхода на COVID-19. Доналд Тръмп, който беше президент на САЩ в първите месеци на пандемията, нарече заразата „китайски вирус“.

В отговор на доклада на разузнаването, китайското посолство във Вашингтон заяви пред агенция Ройтерс: „Ние подкрепяме научно обосновани усилия за проследяване на произхода на вируса, но се противопоставяме на опитите този въпрос да бъде политизиран".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: произходкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американското разузнаване: "Произходът на COVID-19 никога няма да стане ясен." Ясно, г-да от ФБР. Повече няма да питаме.
20
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американското разузнаване удобно си затваря очите , че вируса е създаден в американска лаборатория и финансиран с пари от Бил Гейтс, даже имат патенти за по-ранни модифицирани щамове на вируса от 2013 и 2014 година.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-да истински и пишман професори от медицината и Института по математика към БАН, оставете ни на мира поне 3 дни, та и ние да си спомним , че сме хора. Писна ни от вас и онзи нахален пожарникар, дето само за власт ламти...
18
2
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Да намажем кравите с грес, спира бързия експрес, после с пистолет в ръка, сбирам златото в торба...Да не Ви пука, със самоибучаването на Изкуствения интелект, човек става излишен.
17
4
 
36
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Какви сте ми рибета само,и малките деца разбраха кой стои зад вируса..но още има карикатури които се съмняват в моя зъл гений!!
16
3
 
32
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ако можех, щях да ги арестувам всички участници в събитие 201. Нюрнбергски процес за тях! Да кажат на процеса какво са знаели и са криели от останалия свят.
15
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснат в Китай от американската дълбока държава. Какво повече има да се знае.
14
2
 
48
 
! Отговори
Дивотии преди 2 години
Нещо напредналата медицина се занимава с доста дивотии напоследък,най-вече у нас! Няма пари за болни деца и затова събираме капачки и пращаме СМС-и,а се оказа че има 13 млн.лева за да тестват здрави деца!Вируса създаден НАЙ-ВЕРОЯТНО някъде,но ще го морим с маски за еднократна употреба!!! Що за по-сигурно не си залепим и една капачка на маската?
13
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Няма да днане яден,защото со замесени Фаучи и компания.'
12
2
 
34
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Откъде организаторите на събитие 201 още през октомври 2019 знаеха, че предстои пандемия?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8, дай повече информация? Аз четох плана в spars pandemic scenario на центъра John Hopkins 2017г
10
1
 
46
 
! Отговори
Брях преди 2 години
А преди година и половина ни убеждаваха,че един китаец ял прилеп, отишъл на пазара,пръднал-и заразиб цял свят! И че който не вярва в това- създава теории на конспирациите! Даже търсеха и тоя пръдльо-намериха ли го? Ми ако бяха 100 китайци яли такъв прилеп-ко щеше да стане?Знами-вируса е създаден в лаборатория,която засега няма да се съобщи коя е? И се води биологична война срещу нас хората?И след като не знаем как и откъде се е появил вируса -трябва да вярваме,че изготвенат аведнага ваксина е..?
9
2
 
11
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 години
Е как ще стане нещо ясно, когато го няма?! Хахахах
8
2
 
18
 
! Отговори
Айпона преди 2 години
Китайчо май ще доставя безплатни части, за да може Американчо да си сглоби новия "Айпон". Затова изведнъж си промениха мнението май май.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив. Произходът на вируса е пределно ясен. Раждането му е подробно описано в научното списание "nature" още през 2016 г.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато няма виновни и наказани за така наречения вируЦ,от мен НЕ чакайте да сложа ваксина...ясно,точно и категорично го казвам!!
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво е COVID 19 , не бях влизал 2 год в интернет и не гледах тв
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Произхода на Ковид отдавна е ясен,но понеже НЕ е руско изобретение,затова създателите му не подлежат на санкции..
3
4
 
10
 
! Отговори
селтак преди 2 години
Орешарски и Радев са виновни .Борисов винаги е прав. !!
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото вие го пуснахте и набедихте Китай, мизерници такива !