Кацаров и лекари: Ситуацията е критична, ваксинирайте се!

Пазете се, за да пазите и нас, призоваха здравни специалисти
Обновена: 2 ное 2021 11:11 | 2 ное 2021 10:15, Веселина Йорданова
828

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията е критична, изправили сме се пред обща заплаха и затова е нужно общо действие. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на среща със съсловни и пациентски организации, на която присъстващите отправиха общо послание да се ваксинираме и да спазваме мерките, за да се справим с пандемията.

Това е най-тежката вълна досега, този вариант на вируса се оказа и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични, заяви министърът. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на всички нас, подчерта Кацаров. Министърът каза, че знае колко е трудно на всички, които се грижат за болните и са заети в пандемията. Гордея се с тях, като виждам какво правят на предела на силите си и даже със саможертва, посочи той.

По думите му имало е различия между отделните организации, но за пандемията всички са на едно мнение - че трябва да сме отговорни, да се ваксинираме, да спазваме социална дистанция. Пазете се, за да пазите и нас, подчертаха те.

Около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но над 35 хил. сестри вече не достигат в системата, подчерта Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги, това не може да продължава повече, заяви д-р Николай Шарков от Зъболекарския съюз.

Според проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз може би и информираното съгласие е повлияло до известна степен негативно.

Страхът се бори със знание, това знание трябва да се предостави по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници, каза тя.

Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че не всеки, който се различава по мнение, е "Галилео Галилей на нашия свят".

Маджаров каза, че никой не лежи в болниците фиктивно и за съжаление много често хората умират и от усложненията от вируса. Той призова да загърбим конспиративните теории.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, посочи, че България се е провалила с ваксините. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. Дано тези, които се колебаят, да не разбират по трудния начин, че няма конспирация. За Бога братя, ваксинирайте се, заяви Хасърджиев.

Особено възрастните хора, хората с хронични заболявания - не се колебайте, няма за кога, посочи още той.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП заяви, че хитреците, които са си направили фалшиви сертификати, сега питат как да се ваксинират. 

Боряна Ботева, ОПРЗБ, подчерта, че е изключително важна вярната информация, която се поднася на пациентите, да се предоставя научна и безпристрастна информация. По този начин ще помогнем на хората да повярват, те искат да се ваксинират и ако имат нужната информация, ще го направят, заяви тя.

В края на срещата всички присъстващи символно се изправиха и се хванаха за ръце.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
593
1
 
12
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Ето защо ви карат да се ваксинирате: "Pfizer Inc повиши целогодишната прогноза за продажбите на своята ваксина срещу Covid-19 със 7,5% до $36 милиарда, тъй като подписва споразумения със страни за бустерни дози и получава разрешения за използване на нейните ваксини в по-широки възрастови групи."
592
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това плашене някакси се изтърка вече. Минаха 2 години и хората видяха, че кофид е основно медиен вирус със забележително ниска смъртност.
591
0
 
17
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Това, че България каза НЕ на отровната игла вече е ясно на всички, но Глобо-Хомо и копоите им продължават да наливат грантове в проституиращи медии, като Нова Телевизия, за да облъчват хората с 24/7 инжекционна пропаганда. Интересното е, дали си дават сметка и въпреки всичко наливат мангзизи, залагайки на умрял кон, или все още си мислят, че след пореднатаа вербална макроагресия на Виктор Николаев и екранната му половинка някой ще се затича към вакс-пункта и ще запретне ръкави да го напълнят?
590
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 662Айде и ти, чул - недочул. Да не си им личен лекар,та да знаеш кой е ваксиниран и кой не е
589
5
 
7
 
! Отговори
анонимус преди 2 години
глуповатичък и страхливичък народ
588
2
 
12
 
! Отговори
До 662 преди 2 години
Познавам хора от трите съсловия. Първо от тях не познавам ваксиниран. Никой висшестоящ не е. Доколкото зная и Кацаров и Кирил Петков също не са ваксинирани. Отделно тях не ги лекуват по протоколите за ковид, с експериментални медикаменти като Ремдисивир. Те се лекуват по други схеми. Шефовете на ВМА и Пирогов са получавали по 10 000 лв за лекуване на такива персони
587
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега отивам да се ваксинирам, само да си лъсна обувките. Циркаджии....
586
4
 
7
 
! Отговори
избори преди 2 години
Изборите са по-важни явно. Заради тъпите избори не се предприемат мерки. Лицемери!
585
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров с всички неваксинирани лекари и сега реве. Как мислиш, че обиден човек ще се държи с пациентите?! Мислиш ли, че тоя човек ще го е грижа за някой като никой не го е грижа за него?! Не трябваше да си позволявате тази гавра с лекарите. Хич не ми пука дали лекаря който ще ме лекува е ваксиниран или не. Важното е като отида при него да се върна жив в къщи!
584
2
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
В България има най-некомпетентното управление на тази криза! Не знам какво трябва да се случи, за да се вземат някакви мерки...
583
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имали скоро починали лекари или милионери ,министри ,депутати и ако няма ,защо не умират
582
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ваксинационна кампания да не е новото покръстване? Знаем как свършват тези, отказали да приемат новата религия... Историята май се повтаря, а?
581
3
 
15
 
! Отговори
Марин преди 2 години
И защо да се ваксинираме защото с ваксина и без ваксина все тая даже и по-зле.
580
2
 
13
 
! Отговори
такааа преди 2 години
Никой от неваксинираните с това нещо, не е антиваксър!Всички са ваксинирани, но са против този експеримент. Нарицателните към хората няма да стимулират никой да се ваксинира с това нещо. Между другото не знам дали в България има и 50 антиваксъра...
579
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не тествате ваксинираните?Мисля, че ще излезнат много интересни резултати. И понеже и вие мислите така, затова вменявате вина на неваксинираните.Но истината е близо, а и явно господарите ви са ви издърпали ушите, и затова са тия бездарни пърформанси.Както вече казах, това е най-смотаното риалити шоу за всички времена.
578
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мое и ваксърите да са проблема, навярно не спазват никакви мерки и заразяват другите.
577
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен нокдаун да имало и то през нощта. Явно вирусът има график и му се разхожда в късните часове. Ето заради такива тъ.потии хората не вярват. В железарския магазин със сертификат, а в кауфланда-без сертификат. Както и след като замениха плътния шал на устата с един купешки зеещ па.рцал на устата, носен от някои със седмици. Уж пазел повече, за да се пълни касичката-по-малко, но редовно. Тия смеш.ковци знаят ли въобще какво творят.
576
5
 
26
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Ситуацията е критична, защото ваксинираните разпространяват вируса. Трябва да се изолират. Ваксинирани, пазете се за да пазите и нас!
575
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така си е, в празничните дни вирусчето почива и се мре по-малко. Като мине уикенда-нова песен, с нова статистика.
574
2
 
9
 
! Отговори
до 660 преди 2 години
Радев отдавна е ваксиниран и сам го обяви. Славчо е ваксиниран и го обяви. Костадинчо е ваксиниран и се крие като мишка. Ти недей се ваксинира. За разлика от теб, на тях ако им дотрябва болница, екип в дома им ще пратят. За нас остават стълбите пред болницата.