Кацаров и лекари: Ситуацията е критична, ваксинирайте се!

Пазете се, за да пазите и нас, призоваха здравни специалисти
Обновена: 2 ное 2021 11:11 | 2 ное 2021 10:15, Веселина Йорданова
828

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията е критична, изправили сме се пред обща заплаха и затова е нужно общо действие. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на среща със съсловни и пациентски организации, на която присъстващите отправиха общо послание да се ваксинираме и да спазваме мерките, за да се справим с пандемията.

Това е най-тежката вълна досега, този вариант на вируса се оказа и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични, заяви министърът. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на всички нас, подчерта Кацаров. Министърът каза, че знае колко е трудно на всички, които се грижат за болните и са заети в пандемията. Гордея се с тях, като виждам какво правят на предела на силите си и даже със саможертва, посочи той.

По думите му имало е различия между отделните организации, но за пандемията всички са на едно мнение - че трябва да сме отговорни, да се ваксинираме, да спазваме социална дистанция. Пазете се, за да пазите и нас, подчертаха те.

Около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но над 35 хил. сестри вече не достигат в системата, подчерта Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги, това не може да продължава повече, заяви д-р Николай Шарков от Зъболекарския съюз.

Според проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз може би и информираното съгласие е повлияло до известна степен негативно.

Страхът се бори със знание, това знание трябва да се предостави по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници, каза тя.

Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че не всеки, който се различава по мнение, е "Галилео Галилей на нашия свят".

Маджаров каза, че никой не лежи в болниците фиктивно и за съжаление много често хората умират и от усложненията от вируса. Той призова да загърбим конспиративните теории.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, посочи, че България се е провалила с ваксините. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. Дано тези, които се колебаят, да не разбират по трудния начин, че няма конспирация. За Бога братя, ваксинирайте се, заяви Хасърджиев.

Особено възрастните хора, хората с хронични заболявания - не се колебайте, няма за кога, посочи още той.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП заяви, че хитреците, които са си направили фалшиви сертификати, сега питат как да се ваксинират. 

Боряна Ботева, ОПРЗБ, подчерта, че е изключително важна вярната информация, която се поднася на пациентите, да се предоставя научна и безпристрастна информация. По този начин ще помогнем на хората да повярват, те искат да се ваксинират и ако имат нужната информация, ще го направят, заяви тя.

В края на срещата всички присъстващи символно се изправиха и се хванаха за ръце.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
573
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчиски!
572
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ. Дококото знам и Каруцаров не е ваксиниран, нито Радев.
571
5
 
19
 
! Отговори
ДА преди 2 години
А,спрете се вече!Започнете с безплатно тестване на народа и положителните ,да се изолират.Това е начина,не ваксината!Доказа се вече,че ваксинираните разнасят безпроблемно заразата и то законно,със зелен сертификат!
570
1
 
5
 
! Отговори
до 651 преди 2 години
До Анонимен"Ама мери си антителата и да не ти пука. Щом ти е кеф да ти бъракт из носа на два дни..."не знам какви "антитела" са ти мерили, но за това се взима кръв от вената, а не се бърка в носа!
569
0
 
0
 
! Отговори
до 256 преди 2 години
До Анонимен Не знам по каква методика са ти ги мерили, но ако твоите референтни стойности са 33, моите 0,8! Абсолютно число нищо не означава!
568
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 2080, норма 33.150 за преболедувал, 200 за ваксиниран.
567
0
 
0
 
! Отговори
до 651 преди 2 години
До АнонименКолко са твоите стойности "над макса"? Аз 10 месеца след преболедуване имам 210 по теста на Роше. Референтни стойности - над 0.8. Боцнатите целят да достигнат 120 - 130 по тази методика. Твоите колко са, но пиши по коя методика и с какъв тест?
566
3
 
1
 
! Отговори
до 652 преди 2 години
До Анонимен"С игла не ти вкарват никакви антитела. Неграмотен си."А какво ти вкарват - чип ли бе, "грамотнико"? за твое сведение боцнатите следва да развият определени референтни стойности на антитела...
565
2
 
5
 
! Отговори
до 582 преди 2 години
До АнонименЦелта на боца бил изкарване "по-леко", така ли? А колко са заразени повторно и въобще, ако има такива, те "по-тежко" ли го карат в сравнение с боцнати? Проучване правено ли е или идеята е да се набодат колкото може повече хора, без значение боледувал или не, желае или не, има ли противопоказания и т.н.
564
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 628/650 "На бас, че моите антитела на преболедувал проверени преди 3 дни/ са повече от твоите, вкарани с игла? " С игла не ти вкарват никакви антитела. Неграмотен си.
563
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
650, давай да ги мерим :) 6 месеца след втората игла съм и са над макса на теста. Ко прайм? И не съм имал удоболствието да кютам под карантина и си ходя където си ща. Ама мери си антителата и да не ти пука. Щом ти е кеф да ти бъракт из носа на два дни...
562
2
 
3
 
! Отговори
до 628 преди 2 години
До АнонименТи набол ли си се? Някога проверявал ли си си нивото на антителата или щом си със зелено тескере се мислиш за "безсмъртен"? На бас, че моите антитела на преболедувал проверени преди 3 дни/ са повече от твоите, вкарани с игла? Тези циркаджии на снимката откровено дискриминират хората с високи нива на антитела! Не предлагат никакво работещо решение, а само крещят като агенти на процент - "набодете се" и то доста истерично!
561
1
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Вече не е модерно да събираш публика 644, водиш си я със себе си /сигурно заради пандемията, да е проверена/ - който не знае, да гледа посрещането на *** в Ямбол.
560
2
 
4
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
ВирОс нема, некой го каза преди малко повече от година, са да не го е открил вирОса...или ни лъже?
559
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравето на нашите близки и родители е в ръцете на политически търгаши. Тук визирам както служебното правителство, така и всички мълчащи като риби кандидати за парламента наравно с тях. Продадохте ни здравето за гласове!
558
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно е за призиви Ваксинирайте се, това трябваше да се случи лятото. Сега единственото което може да помогне е пълен локдаун докато не се укроти заразата. Не ми е ясно какво чакат от правителството. Ваксините не могат да започнат да действат от днес за вчера, трябва им някакво време докато развият антитела, през което време хората са силно уязвими. Най-добре е да затворим и през това време да се ваксинираме.
557
2
 
21
 
! Отговори
Max преди 2 години
Исках да се ваксинирам, но нямам желание.
556
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващия път се хванете за ръце и се поклонете за да завършите подобаващо театралната постановка. Извикайте и публика да ви ръкопляска.
555
2
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Кацаров е не само некадърник и страхливец, а и невероятен подлец. А ако тая ковид криза е реална, а не симулирана - и масов убиец. Защото не предприе нито една мярка за ограничаване на разпространението - всичките му напъни са насочени към изпълнение на поставения от ЕК ултиматум. Представете си, че ваксината наистина е ваксина и днес всички до един се ваксинираме - как това би променило ситуацията в едномесечен срок, да кажем? Никак.
554
1
 
21
 
! Отговори
Така си кляфка преди 2 години
До изборите няма да пипат нищо, после вълната ще си е отшумяла.